Mineralparken på Auensneset i Hornnes har startet sesongen. Den store nyheten i 2018 er Yurtparken, med fire yurter der du kan overnatte i naturnære omgivelser ved bredden av nydelige Breiflå.
Vi treffer innehaver Vegard Hansson til en prat i Mineralparken en av disse utrolig vakre og varme vårdagene vi har hatt den siste tiden. Vegard er som alltid veldig spent på sommeren, og spesielt på sommerværet.
– Juli betyr alt for sesongen. 50 % av omsetningen vår kommer i den måneden. Gjestene er veldig opptatt av været når de lurer på om de skal ta en tur til Mineralparken. De sjekker gjerne på Yr.no og bestemmer seg ut fra værmeldingen. Er den bra, kommer det masse folk. Er værmeldingen dårlig, sløyfer mange turen. Det kan være litt frustrerende for oss når Yr.no melder dårlig vær, mens sola i virkeligheten skinner på Hornnes. Du kan litt humoristisk og satt på spissen si at været er vår beste venn og vår verste fiende.
Yurtparken
Mineralparken prøver å komme med noe nytt og spennende hvert år. I 2017 var nytt inngangsparti til parken det store prosjektet. I år er Yurtparken den friske nyheten. En yurt er et telt av filt som tradisjonelt har blitt brukt av nomader i Sibir og i Sentral-Asia. Nå er fire slike telt, i en moderne utgave, satt opp i skogholtet ned mot Hornnesvika, på nordsiden av parken. Det er en utrolig fin plass. Du kan ligge i senga og se på stjernene om natten, eller våkne frisk og opplagt til nydelig fuglesang i de svære trærne rett utenfor yurten.
Yurtene har plass til 8-12 personer. Det er gode senger i hvert telt, elektrisk oppvarmet peis og store vindusflater. Det er kort sagt såkalt «glamping», en litt mer moderne og glamorøs form for primitivt campingliv. Er du heldig, og det er du visst alltid i Mineralparken, blir du vekket med ferske rundstykker av blide ansatte i parken. Kan det bli bedre?
Jeg har stor tro på at yurtene blir et populært overnattingssted, og et bra supplement til de andre tilbudene i parken. Her må det da være helt herlig å være for den som er ute etter å finne fred og ro i sjelen, utbryter Vegard så entusiastisk når vi tar en kikk at vi mistenker han for å ha lyst til å teste yurtene selv!
Artikkelen fortsetter under bildet
Høysesong og lavsesong
Mineralparken hadde første ordinære åpningsdag lørdag 5. mai. I «lavsesongen» fram til 22. juni er det litt begrensede åpningstider, og ikke alle tilbud og aktiviteter er åpne. De nøyaktige åpningstidene og tilbudene finnes på en veldig oversiktlig måte på den flotte nettsiden til Mineralparken. Men parken er hele tiden åpen for grupper, skoleklasser og turfølger på bestilling. 23. juni starter høysesongen. Den varer til 12. august. I denne perioden, midt på sommeren, er det fullt kjør med hele parken og alle aktivitetstilbud er åpne.
– Vi planlegger sesongen veldig nøye, forklarer Vegard. I starten tilbake på 1990-tallet hadde vi åpent alle sju dager i uka. Etter hvert har vi fått god innsikt i når gjestene ønsker å besøke oss, og kan tilpasse de ordinære åpningstidene etter behovet. Men vi har hele tiden åpent for grupper. Dette er en god og praktisk ordning, som tjener både oss og gjestene. Vi kan ha et litt enklere tilbud utenom høysesongen. Det gir lettere logistikk for oss og lavere kostnader. Samtidig kan de som ønsker det komme på besøk i en litt roligere tid av sesongen, og ha en fredelig og oversiktlig dag i parken.
Skoleklasser
– Skoleklasser fra hele Agder er faktisk en av de aller største besøksgruppene våre, sier Vegard. Både elevene og deres lærere setter stor pris på den fredelige atmosfæren. Parken er veldig barnevennlig. Det er enkelt for de voksne å holde kontroll med barneflokken, og de kan få anledning til å slappe av litt selv også. Det er mye 7. eller 10. klasser som kommer. Aller flest klasser kommer det naturlig nok fra Kristiansand. Jeg bruker å anbefale alle som spør at de tar buss sammen oppover til Hornnes. Det er veldig sosialt og bussturen fram og tilbake bidrar til å sveise klassene enda bedre sammen.
Skolene i Evje og Hornnes bruker også Mineralparken på ulike vis. Men helst er det skoleklasser som kommer for å utnytte de ulike tilbudene i parken til undervisningsformål.
Artikkelen fortsetter under bildet
Klatreskogen
Rett ved siden av Mineralparken ligger den spennende Klatreskogen, med Grand Park og Junior Park. Det er felles parkeringsplass og resepsjon med Mineralparken. Du kan kjøpe kombibillett og ha en fantastisk fin dag i både Klatreskogen og Mineralparken. Klatreskogen ligger i nydelige omgivelser på et nes ut i Breiflå. Parken for voksne og litt større barn, Grand Park, er bygget 4-12 meter opp i trærne. Fire zipliner krysser over vannet til tuppen av Auensneset. Klatreskogen må være en av de flotteste klatreparkene i hele landet!
Ser optimistisk på sommeren og framtiden
Tiden flyr i godt lag, og vi klarer ikke lenger å få notert ned på papiret alle de spennende tankene og vyene Vegard har for Mineralparken videre. Vi må komme tilbake til mye av dette i senere reportasjer. Men Vegard er i topphumør foran sesongen som alt er i gang, og sprudler av pågangsmot og virkelyst:
Mye av den nødvendige infrastrukturen i Mineralparken er nå bygd opp. Jeg ser veldig positivt på framtiden til parken. Steinsamlingen inne i tunnelen er helt unik. Men den er fullt utnyttet, og kan ikke generere så mye mer inntekter enn den alt gjør. Området utenfor er mer eller mindre fullt utbygd. Det er «bak» dagens Mineralpark, oppover mot toppen av det gamle Paradis, at det ligger best til rette for videre utvikling. Vi har mange spennende tanker om utnytting av området der, men må komme tilbake til det når idéene har fått litt mer kjøtt på beinet.
Gode opplevelser
OpplevEvje-sjef Leif Jørgen Versland har nå for lengst hastet videre etter å ha blitt tilkalt til Europris-butikken sin på Verksmoen. Men før jeg reiser hjem fra Mineralparken og det veldig givende treffet med Vegard Hansson, vandrer jeg rundt i parken og tar noen bilder. Jeg tenker at vi er utrolig heldige som har en slik attraksjon i bygda vår. En ting er selvsagt det rent praktiske og økonomiske; som at det er kanskje 45 ungdommer fra Evje og Hornnes og indre Agder som har sommerjobb her, og alle de tusener på tusener med mennesker som parken trekker til heimplassen vår hver sommer. Men like mye som den rene, målbare nytteverdien, rene penger, tenker jeg på den gleden og begeistringen det kan gi oss i sinnet å være på en slik plass. Her kan vi vandre rundt og kikke på vakre steinskulpturer, nydelige blomsterbed, rennende vann, noen av de fineste mineralene i verden, nyte sola på den flotte badestranda, eller «bare» våkne i yurten til fuglene som kvitrer i trærne en nydelig morgenstund. Vi mennesker lever ikke bare av brød alene. Opplevelser for sinnet vårt er kanskje like viktige, når alt kommer til alt, selv om de ikke kan måles direkte i penger. Mineralparken gir nødvendige inntekter i kassa til eier Vegard med familie og mange andre. Men like viktig – i hvert fall for meg – er den økonomisk umålbare men uerstattelige gode opplevelsen for sinnet en tur i Mineralparken kan gi.