Asbjørn i verkstedhallen sin på Setpro. Foto: Geir Daasvatn

Asbjørn Vittali – Platearbeideren som gikk i land og startet sin egen bedrift

Asbjørn Vittali driver enmannsforetaket Vittali Industriservice i en liten hall i Setpro-bygget på Verksmoen på Evje. Virksomheten går godt, og Asbjørn trenger mer plass. Han flytter til større lokaler på Odde Sagbruk-eiendommen i Nordre Leir på Evjemoen til våren.

Asbjørn er utdannet platearbeider fra 2001. I 15 år fartet han rundt på jobber offshore i inn- og utland. Han skaffet seg masse erfaring med sveising, industrirørlegging, rigging og mekanisk vedlikehold. Men han har drømt om å skape seg sin egen arbeidsplass i heimbygda Evje. I februar 2016 tok han det store skrittet, og etablerte firmaet Vittali Industriservice i en liten hall i Setpro-bygget på Verksmoen.

– Jeg leier meg fortsatt tidevis ut til forskjellige jobber og oppdrag for andre, forteller Asbjørn. I høst hadde jeg blant annet flere oppdrag for Hurtigruta. Jeg håper at jeg etter hvert skal få bygd opp bedriften min til å bli en heltidsvirksomhet for både meg selv og kanskje en ansatt eller to. På sikt er det målet.

For en utsendt skriver er det veldig spennende å kikke rundt på alt det tøffe utstyret i hallen på Verksmoen. Krumtappen i verkstedet er dreiemaskinen.

– Med den kan jeg få til det aller meste av dreiearbeid, sier Asbjørn. Maskinen er ikke så ny, men er solid og veldig anvendelig til den type arbeid jeg driver med.

Bachke dreiemaskinen. Tøffe saker! Foto: Geir Daasvatn

Sveising er en stor del av virksomheten. Asbjørn viser fram ei gravemaskinskuffe han holder på å reparere og forsterke. Den er ikke så stor, men et ganske typisk stykke arbeid for ham. Kundene er gjerne folk med større landbruksmaskiner og entreprenører, men han tar også mindre oppdrag for private.

Starta i 2016

Det var tidlig i 2016 Asbjørn satte i gang på Verksmoen. Han har ikke gjort så mye for å markedsføre seg selv enda, bortsett fra å opprette ei Facebookside. Men han har godt med kunder, små og litt større. Han hadde mye arbeid med vindusforinger og annet, da fasaden på hele Sagatunbygget ble pusset opp i 2017. En spesialitet er smijernsskilt og -oppheng. Det vakre vegghengte smijernsskiltet på Oppas Hus i Kyrkjebygd i Åseral er Asbjørns verk. Han kan også lage fine jernrekkverk, vegbommer, gravemaskinskuffer, tilhengere, topplokk til pipehatter, gatebukker og -skilt til butikker og ellers omtrent alt det kunden måtte ønske.

– Det er bare å komme med ønsker, så prøver jeg å finne en praktisk og fin løsning, forsikrer han.

Blir bra med mer plass

Det har vært fint å være i hallen i Setpro-bygget, forteller Asbjørn. Men det er litt trangt med plass, og vanskelig å buksere større og tyngre gjenstander mellom alt utstyret og verktøyet. Han har derfor gjort avtale med Odde Sagbruk, om å flytte ned i en av lagerhallene deres på Evjemoen i løpet av våren.  Der blir det mye bedre plass, og lettere å få inn både større oppdrag og ikke minst få et ryddigere oppsett av verktøy og egne maskiner.

– Jeg tror det blir bra for meg å komme til et litt mer synlig sted, der det vil være trafikk og mye folk hele dagen. Mye av det jeg driver med er også veldig aktuelt for kundene til Odde Sagbruk,  som smijernsskilt til hytta eller trapperekkverk til det nye bolighuset. Her vil det også komme mange håndverkere fra forskjellige firmaer forbi, som har bruk for diverse blikk. Blikkarbeid blir en del av satsingsområdet framover. Så jeg gleder meg veldig til å flytte nedover til Evjemoen, og komme i gang  med å bygge bedriften min videre opp der nede som nærmeste nabo til Ronny Madsen & Co.

En kunstner med sveiseapparatet

Det er isende kaldt når vi tar en sving nedom Odde Sagbruk for å ta et bilde foran hallen der Vittali Industriservice skal flytte inn om ikke så lenge. Så vi må bare skyndt oss å få tatt et bilde og hoppe tilbake i bilene. Men jeg gleder meg veldig til å besøke Asbjørn og bedriften hans igjen, så snart han har fått rigget seg til der nede. Når det kommer til teknisk innsikt, tror jeg nesten jeg må kalle meg selv en analfabet. Da er det så gøy å vite at vi har sånne dyktige folk som Asbjørn i bygda, som kan trylle fram de vakreste kunstverk med sveiseflammen.

Asbjørn Vittali og Torstein Engesland hos Odde Sagbruk ser fram til et fint naboskap! Vittali Industriservice flytter inn i hallen bak guttene i løpet av våren. Foto: Geir Daasvatn

Facebooksida til Vittali Industriservice

Se butikk- og bedriftsregisteret til OpplevEvje (under oppbygging)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del "Asbjørn Vittali – Platearbeideren som gikk i land og startet sin egen bedrift"