Else og Knut – dugnadsparet!

Det ligger en enorm dugnadsinnsats bak Landsskytterstevnet som braker løs på Evje 2. august. To av de aller mest trofaste dugnadsarbeiderene er Else Madland Lid og ektemannen Knut Lid. De er veldig sentrale ressurspersoner i Evje og Hornnes skytterlag, ett av totalt fire skytterlag som er involvert i det svære arrangementet.

Vi har vært innom Else og Knut på Skytterhuset ute ved hovedarenaen en kveld, for å få høre litt mer om det enorme engasjementet deres for skyttersporten.

To sønner har «skylda»

– Vi har to sønner, Atle og Stig, som blei med i skytterlaget da de var små. Da var det naturlig for oss som foreldre å engasjere oss i skyttermiljøet. Guttene fortsatte å være aktive i mange år, og vår oppfølging ballet bare på seg, ler Else.

Else har et enormt engasjement for arbeidet i Evje og Hornnes skytterlag. Av andre mennesker i bygda har vi hørt at hun er en enorm ressurs som miljøskaper. På det mer formelle planet er hun den i skytterlaget som har ansvaret for Skytterhuset. Nå under LS-2019 gjør Else og Knut dugnad for Landsskytterstevnet, som har leigd alle anleggene skytterlaget disponerer. De to forteller at de har jobba ganske jevnt og trutt siden høsten 2018. Knut har for eksempel malt alle bygningene til skytterlaget.

Skytterhuset på Evjemoen. Else og Knut sitt eldorado. Foto: Geir Daasvatn

– Det praktiske arbeidet er bare gøy, smiler han. Men det administrative papirarbeidet er kjedelig!

Skyttermiljøet er helt spesielt!

– Det er et helt spesielt og veldig bra miljø i skytterlaget og i skyttermiljøet i Norge generelt, forteller Knut. Det er veldig inkluderende! Her er alle velkommen og blir tatt godt vare på. Det er ikke noe skille på tvers av alder eller kjønn. Kvinner og menn konkurrerer helt på like fot. Det er utrolig fint, avslutter han.

Gøy å bidra til folkefest

Som en tredje forklaring på den enorme dugnadsviljen, forstår vi på både Else og Knut at det er gøy for dem å bidra til folkefest i heimbygda. De er stolte av Evje og Hornnes. De vil så gjerne at bygda skal framstå fra sin beste side, og ta vel imot alle de tilreisende skytterene og familiene som kommer på besøk den første uka i august.

– Vi har vært her ute ved Skytterhuset mange helger i lang tid. Det siste halvåret har vi i skytterlaget også møtt hverandre til dugnad hver mandag og onsdag kveld, og ellers etter behov. Det går selvfølgelig enormt med tid til dette arbeidet, i og med at Landsskytterstevnet er slikt et svært arrangement. Evje og Hornnes skytterlag alene nærmer seg nok nå 1 000 dugnadstimer i forbindelse med stevnet, forteller Knut oss.

Stemningen er unik!

Vebjørn Berg har nettopp blitt Skytterkonge under LS-2009, og det koker i folkehavet på hovedarenaen. Foto: Geir Daasvatn

På vårt spørsmål om hva som er så spesielt med Landsskytterstevnet, svarer Else og Knut helt uten å nøle – og i kor:

– Stemningen er helt utrolig, når så mange skyttere og familiene deres er samlet på én gang og ett sted. Folkehavet er unikt. Det med at det er én svær skyttercamp er også spesielt for oss her på Evje, og bidrar til å skape et ekstra godt sosialt miljø rundt stevnet.

Evje perfekt for Landsskytterstevnet!

Før vi forlater Else og Knut denne vakre sommerkvelden ute på skytterarenaen, må vi høre litt om hva som gjør Evje til et så bra sted å arrangere Landsskytterstevnet.

– Det helt spesielle er det kompakte stevnet vi kan lage på Evjemoen. Alt av skytebaner er på ett sted, med bare korte gangavstander mellom banene. Skyttercampen inne i Evjemoen leir er også i gangavstand fra hovedarenaen, det er bare om lag 1,5 km å gå. Til Evje sentrum går det skyttelbuss, flere ganger i timen. Med bil er sentrum bare en liten kjøretur på 2-3 minutter unna. Ja, Evje er det perfekte sted å ha et Landsskytterstevne, sier de med glimt i øyet når vi tar farvel og sier takk for praten.

Del "Else og Knut – dugnadsparet!"