Evje klart til påsketrafikken!

Påskedagene er normalt de travleste handelsdagene i året på Evje. Det er gjort et enormt forarbeid for at fastboende og besøkende skal ha trivelige dager i bygda.  Selv med litt gråvær fredag, er stemninga på topp. Alle gleder seg til storinnrykket!

Vi har tatt en prat med lederen i Evje Handel- og Serviceforening, Kent Winther, om hva slags forventninger de næringsdrivende på Evje har til dagene som kommer.

– Jeg er veldig spent på påska i år, forteller Kent oss mens vi skuer ut over et fortsatt temmelig stille Evje sentrum fredag formiddag. Det er jo fortsatt vinter. Kanskje folk er litt lei av snø og kulde? Skal butikkene satse på typiske vintervarer, eller heller rydde lokalene og få inn vårens og sommerens vareutvalg?

Mens vi er midt i praten med Kent, kommer fruen Monica Winther forbi. Hun driver Kleshjørnet i 1. etasje i Sagatunbygget, bare et par lange steinkast lenger sør i sentrum fra Bua til mannen.

– Vår- og sommerklær! slår hun bestemt fast mens hun haster forbi. Hun er altså litt mer trygg på hva hun vil kjøre på i Kleshjørnet enn mange andre butikker i sentrum.

Travleste dagene i året

Kent Winther driver det populære gatekjøkkenet Bua i Evje sentrum. Foto: Geir Daasvatn

–  Påska er uhyre travel på Evje, forklarer Kent. Det er fullt kjør fra morgen til kveld. I mitt eget gatekjøkken er påskeuka den 3. travleste i året, bare slått av et par uker i juli. For andre er det enda travlere nå. Det krever enormt med arbeid å gjøre butikkene klare til påsketrafikken. Det må fylles på med store mengder varer, og lages arbeidsplaner som sikrer at det alltid er nok folk på jobb. Mens mange andre opplever påska som er kjærkommen ferie fra hverdagens strev, er påska den travleste tiden for alle oss som jobber i butikkene.

Påska «tjuvstartet» med en merkbart økt trafikk på Evje alt torsdag ettermiddag. Helga som kommer nå er også veldig travel. Men de tre absolutt heftigste handelsdagene er mandag, tirsdag og onsdag før skjærtorsdag. Det har vi fått bekreftet av både Kent og mange andre vi har snakket med de siste dagene.

Vi er nødt til å yte god service!

– Det er mange små butikker og bedrifter på Evje, sier den ivrige lederen av handel- og serviceforeningen. Konkurransen er knallhard, ikke bare oss imellom, men kanskje enda mer i forhold til store utenbygds aktører som Sørlandssenteret og Kvadraturen i Kristiansand. Vi må hele tiden strekke oss og gjøre det beste vi kan for kundene våre. På et lite sted er vi kanskje enda mer enn ellers avhengige av å ta godt i mot kundene og yte topp service. Handelen er en bærebjelke i bygda vår, og vi må ta godt vare på alle de trofaste kundene som velger å handle hos oss.

Det er ikke et organisert opplegg med felles åpningstider på Evje i påska. Men Kent forsikrer at det er tale om fleksible åpningstider:

– Er butikken full av folk er det selvsagt ingen som stenger døra bare fordi klokka har passert streken for stengetid. Vi prøver å strekke oss langt, ordne alt som er mulig, og gjøre det så trivelig som råd å besøke Evje i disse dagene. Slik vi prøver alle dager!

Kommunen har gjort kjempejobb

Før vi haster videre for å treffe flere spennende handelsfolk i Evje sentrum, er det én ting Kent insisterer på at vi bør nevne:

– Evje og Hornnes kommune sine folk har gjort en formidabel jobb de siste dagene, med å fjerne snø og rydde i sentrum. Jeg er veldig imponert! Snøen er kjørt ut av sentrum, og det har blitt mer plass og flere parkeringsplasser igjen. Det er utrolig viktig nå som hele sentrum blir «kjoka fullt» av travle påsketurister, fastboende og biler. Ved siden av parkeringsplassene som er gravd fram, er det mye triveligere i sentrum når de enorme snøhaugene er borte vekk. Så på vegne av handelstanden sender jeg en oppriktig takk til kommunen!

KIWI Evje

Butikksjef Nina Kristin Kjetså på KIWI Evje går travle dager i møte, men gleder seg til påskehandelen og å treffe alle de hyggelige kundene. Foto: Geir Daasvatn

Lenger sør i sentrum, i den nye Sentrumsgården, ligger den svære KIWI-butikken. Butikksjef Nina Kristin Kjetså løper att og fram mellom alle oppgavene som må utføres. Men innimellom har hun tid til en liten prat.

– For oss er påska den absolutt travleste tida i året. Helt fra i dag fredag til neste lørdag er det i grunnen «helt vilt». Vi har jobbet veldig på forhånd med å fylle opp butikken med varer. I går kom det en hel lastebil med varer bare til oss. Så er det ikke bare varehyllene som må fylles og etterfylles. Stor trafikk krever flere ansatte på jobb. Vi kjører full bemanning hele påska, med 8-9 mennesker i butikken til enhver tid. Det er adskillig flere enn på en «normal» hverdag.

Vi er heldige og får bli med Nina inn på lageret for å se litt av alt det som skjer i kulissene i en svær dagligvarebutikk. Det er veldig spennende for en ukyndig bladfyk å se det enorme apparatet som skal til for å drive butikk, og den utrolige ordenen og systemet som likevel hersker.

Rutinert butikksjef

Nina overtok som butikksjef på KIWI Evje i april 2013. Da hadde hun alt i to år før det vært ansatt i butikken. Nå er hun alt blitt en rutinert forretningsdrivende på Evje, og har god innsikt i handlemønsteret.

– Nå er det i grunnen god trafikk på Evje omtrent hele året. En tydelig trend er at hyttefolket bruker hyttene sine til alle tider, ikke bare i påska eller vinterferien slik det var mer vanlig før om årene. Dermed øker trafikken på og gjennom Evje også i de månedene det før kanskje var litt stille. Butikkdrift er anstrengende, og i grunnen en 24-timers jobb. Men jeg har veldig flinke ansatte, som har ansvar for hver sine oppgaver og varegrupper i butikken. Når vi får fordelt nøkkeloppgavene på flere, blir arbeidsdagene både overkommelige, varierte og rett ut sagt gøye! Når det gjelder påskehandelen spesielt, er det ikke bare hyttefolkene og de gjennomreisende som handler mye. Bygdefolket er også glade i å handle når det er påske og fridager. Det setter vi stor pris på, for grunnstammen i kundegrunnlaget vil jo alltid være oss selv!

Klare for fest!

Kent og Nina var helt samstemte da vi måtte forlate dem så de kunne jobbe videre med påsketrafikken: EVJE ER RIGGET TIL PÅSKEFEST. VELKOMMEN!

 

Del "Evje klart til påsketrafikken!"