Espen Hjelmaas og Olaf Follerås utenfor de nyoppussede lokalene i Evjevegen. Foto: Geir Daasvatn

Evje og Fevik Steinindustri – mye mer enn gravsteiner!

Før påske var vi så heldige å få treffe Espen Hjelmaas og Olaf Follerås i Evje og Fevik Steinindustri for en liten prat. Espen er daglig leder i Fevik Steinindustri på Fevik i Grimstad, mens Olaf er avdelingsleder på Evje. Vi tenkte det kunne være spennende å høre litt om denne bedriften, etter at Evje Steinindustri ble en del av det større firmaet Fevik Steinindustri for et par år siden.

Den lille samtalen vi hadde tenkt utviklet seg til en veldig hyggelig stund på flere timer. Det viste seg at Espen var en ihuga Manchester United-fan. Der kunne vi jo fortelle ett og annet fra gamle dager. Det er også sånn at undertegnede hadde jobb hos Olaf på Evje Steinindustri tre somre på slutten av 1990-tallet, før jusstudiene tok overhånd. Så dermed var det mye gøy å mimre om. Om tunge løft og lange, men spennende turer til både Fyresdal, Flekkefjord og Hovden. Stort sett til de fleste kirkegårdene på hele Agder. Dessverre er den fysiske formen ikkje lenger slik som i «velmaktsdagene» i steinhoggerbransjen. Men det er en annen sak som vi ikke skal gå mer inn på her.

Fevik Steinindustri overtok på Evje

Nå leverer Olaf alt mulig av steinarbeider på Evje! Foto: Geir Daasvatn

Tilbake derfor, til Evje og Fevik Steinindustri. Det var for rundt to år siden Olaf tok kontakt med Espen på Fevik og forhørte seg om et mulig samarbeid. For å gjøre akkurat den historien kort, endte det med at Fevik Steinindustri kjøpte opp Evje Steinindustri. Bedriften på Evje er derfor nå en avdeling under Fevik, organisert som et AS under navnet Evje og Fevik Steinindustri. Olaf Follerås er fortsatt den daglige lederen. Lokalene på Evje eier Olaf også sjøl. De blir derfor leigd ut til virksomheten. De fleste på Evje vet nok godt hvem Olaf er. I så mye som 44 år (!) – i hele sitt voksne liv – har han jobbet med gravsteiner, i firmaet som ble startet av hans far Alfred rundt 1960. Han er således en av de virkelig store veteranene i bransjen i Norge. Steinhoggeriet på Evje driver han sammen med Svein Roald Torgersen.

– Samarbeidet mellom oss og de borte på Fevik fungerer veldig bra, smiler Olaf. Det er praktisk å ha et større apparat å spille på. Vi kan ha et mye større utvalg av produkter sammen, enn hva vi på Evje kunne hatt alene.

Espen er enig:

– Olaf er veldig grei å forholde seg til. Han er flink og erfaren, og som oss på Fevik opptatt av å levere arbeid av høy kvalitet. Men jeg skal innrømme at jeg krevde en liten oppfrisking av produksjonslokalene i kjelleren da vi overtok. Nå har vi fått røsket litt opp i steinstøvet der nede, og lokalene er blitt mye triveligere å jobbe i.

Bredt utvalg av steinprodukter og tilbehør

Apropos det med større utvalg, understreker både Espen og Olaf at Fevik og Evje Steinindustri leverer enormt mye mer enn gravsteiner. Utvalget i produkter av stein er svært. De leverer for eksempel benkeplater til kjøkken og bad og andre formål i alle typer granitt og kompositt, peisplater spesialtilpasset etter ønske, kantstein, brostein, gatestein, stein til mur og et stort utvalg skiferprodukter til mange formål, skulpturer og figurer av mange slag til hagen.

Utstillingslokalene i Evjevegen er også pusset opp og ominnredet. Her kan et stort utvalg av produktene bli mye bedre vist frem enn hva som var tilfellet før. I tillegg til selve produktene, leverer bedriften også alt det tilbehøret som trengs. Det er sånt som rensemidler og steinpleiemidler, verktøy og limprodukter av ulike slag. Utvalget er så stort at vi ikke kan nevne alle detaljer her. Men på hjemmesiden til Fevik Steinindustri finner du en flott oversikt. Du kan selvsagt treffe Olaf i lokalene i Evjevegen hvis du trenger noe. Men de sender også varene med Setesdalsbudet eller på annet vis hvis det passer bedre. Ut fra samtalen skjønner vi at både Olaf og Espen legger seg i selen for å holde servicen på topp.

Trenger du noen vakre og bortimot uslitelige hagemøbler? Evje og Fevik Steinindustri kan selvfølgelig fikse det. Foto: Geir Daasvatn

Gravstøtter

Om utvalget i ulike steinprodukter er stort, er produksjon og levering av gravsteiner selvsagt fortsatt et hovedområde for bedriften. Evje og Fevik Steinindustri tilbyr et bredt utvalg av gravstøtter og tilbehør, i mange ulike steinsorter og utførelser. Olaf forsikrer at han fortsatt skal selge og montere opp gravstøtter i hele distriktet. Du kan fremdeles få pusset opp og vasket gravstøtter hos ham.

– Når vi har satt opp en gravstøtte på kirkegården, tar vi også ansvar for at støtten står fint videre. Vi leverer gratis oppretting i 10 år etter monteringen, understreker han.

Fevik Steinindustri

Samtalen flyter lett mens vi veksler mellom minner om tunge løft, kink i ryggen, god løfteteknikk, den svære bautasteinen på Eiken kirkegård og Ole Gunnar Solskjær i Manchester United. Espen er en virkelig kapasitet innen steinhoggerbransjen, med mesterbrev i faget. Han forteller at Fevik Steinindustri har bånd helt tilbake til 1890-årene, og i mange år under navnet «Bjørklund». I dag er han daglig leder for firmaet, mens fruen Majken er styreleder. Hun er fra 2008 5. generasjon i familien som leder bedriften. I 2015 flyttet de inn i nytt hovedkvarter på Moy Moner på Fevik.

I etterkant av det trivelige treffet borte i Evjevegen før påske, har vi inngått 1-årsavtale med Evje og Fevik Steinindustri om presentasjon i vår bedriftsoversikt her på OpplevEvje.no. Vi er takknemlige for at denne fine bedriften vil være med på laget vårt, og gleder oss veldig til å presentere enda flere sider ved virksomheten enn vi kan klare i dette lille stykket her.

Evje og Fevik Steinindustri leverer gjerne spesiallagde hagebenker. Men pass på å bestille med logo for den rette klubben! Foto: Geir Daasvatn

 

Del "Evje og Fevik Steinindustri – mye mer enn gravsteiner!"