Anette Johansson og Leif Jørgen Versland på Evje Optikk 4. april 2019. Foto: Geir Daasvatn

Evje Optikk – brilleslangene i Setesdal


Smilene sitter løst, og vi får en god følelse når vi kommer inn i den stilfulle forretningen til Evje Optikk. Her blir vi omgitt av godt lys, behagelig atmosfære og en hel haug med briller. For en fantastisk gjeng!

Det er en moderne og innbydende butikk vi skal besøke og vi er så heldige å ha Evje Optikk i vårt bedriftsregister. Derfor var det naturlig å besøke dem for å høre litt mer om hva de driver med og de oppgraderingene av utstyret som ble gjort i vinter. Vi blir servert kaffe og en liten overraskelse når vi kommer inn. Den overraskelsen kommer vi tilbake til om litt.

Nydelige, lyse lokaler hos Evje Optikk! Foto: Privat

Kvalitet og mangfold

Det er kompetanse og kvalitet på tjenestene som tilbys hos Evje Optikk og de skreddersyr løsninger ut fra kundens behov og ønske. Glass til briller blir spesialbestilt og produsert i Frankrike fra verdens ledende glassprodusent Essilor og kontaktlinser tilbys fra anerkjente leverandører.

Evje Optikk har eget brilleverksted hvor de selv sliper glass i brillene, noe dessverre stadig flere slutter med. Dette gir dem blant annet muligheten til å bytte glass i briller uten at kunden er brilleløs i to uker. Men den viktigste årsaken til dette, er at de ønsker kontroll på at det blir kvalitet i alle ledd.

Setesdølene er moderne på brillefronten

I løpet av året er det mange leverandører på besøk, både innen briller og kontaktlinser. Hos Evje Optikk har de selv valgt ut brillene de har i butikken, og dette vises i et spennende mangfold både i briller og solbriller, og variasjon når det gjelder form og pris. De har merket at setesdølene blir stadig tøffere på brillefronten, noe som også speiler seg i det varierte utvalget. Mange er opptatte av god kvalitet og tøft design og ikke bare standard briller. Her nevnes blant annet håndlagde briller fra Japan, av merket Kenzo by Masunaga, innovativ design i titanmateriale fra Lindberg og det internasjonale fashionmerket Tom Ford.

Det er mange og svært varierte oppgaver i butikken, skjønner vi. Det er salg av både vekkerklokker og vanlige klokker, salg av briller og solbriller, kontaktlinser, linsevæske og øyedråper. Det blir også utført batteriskift, enkle reparasjoner på klokker, justeringer av lenker, osv.

Nytt utstyr

Den nye Wam 700 er avansert! OpplevEvje-sjef Leif Jørgen sliter voldsomt med å følge med i svingene, når Anette forklarer underverkene maskinen kan utføre. Foto: Geir Daasvatn

Evje Optikk har lenge holdt en høy standard på utstyret de bruker; dette viste de allerede i 2014 da de investerte i et apparat som tar vidbilde av netthinnen. I høst kom det i tillegg tre nye apparater i denne utstyrsbanken som gjør at de nå kan tilby kundene sine enda bedre tjenester enn tidligere. Det ene er ny autorefraktor; Wam 700 Wave Analyzer Medica, Medmont 700 Perimeter og Visio Office til oppmåling av progressive glass.

Eneste på Sørlandet

Anette Johansson er optikereren på huset og den som guider oss gjennom de ulike funksjonene til de nye apparatene. Vi er nå inne i et tema som er utrolig komplisert og avansert, så vi litt forfjamsede utsendinger fra OpplevEvje må la Anette forklare det tekniske.

Wam 700: måler topografien av hornhinnen, abberasjoner, fremre kammer analyse, trykkmåling, refraksjon og hornhinnetykkelse. Dette gir oss mulighet til å skanne for blant annet keratoconus, bedre tilpasse kontaktlinser, kartlegge uklarheter i øyets linse og vurdere tårefilm. Alt dette gir oss bedre mulighet til å vurdere synsfunksjonen til hver enkelt.  Vi er foreløpig den eneste optikerforretningen på Sørlandet som har dette apparatet og det synes vi er veldig gøy.

Medmont 700 Perimetri; dette er et apparat som kartlegger synsfeltet. Brukes hovedsakelig i forbindelse med førerkortattester, men også til å kartlegge ulike synsfeltutfall som kan fortelle oss om øyets helsetilstand.

Visio Office; hjelper oss med å ta riktig oppmåling til progressive glass. På denne måten kan vi ved hjelp av riktig glassvalg skreddersy en løsning som er det beste markedet kan by på for de som ønsker og har behov for dette. Da tar vi hensyn til individuelle mål, styrker, ansiktsform, øyets rotasjonssenter og øyedominans.

Anette er enormt engasjert i faget sitt, og brenner virkelig for øyehelsen:

– Vi har nå topp moderne utstyr med funksjoner som tester svært mye. Apparatene har en komplisert teknologi, og dette gir oss mulighet til å oppdage tidlige tegn på øyesykdom og dermed få henvist på et tidlig tidspunkt til vurdering eller behandling. Synet er vårt viktigste verktøy for å orientere oss i hverdagen og står for hele 80 % av våre sanseinntrykk. Det er derfor kritisk at tilstander som kan føre til redusert syn oppdages tidlig.

Nå begynner det å gå i ball for Leif Jørgen!

Det blir på dette tidspunkt i samtalen en del faguttrykk, og en fascinerende reise fra synstest til hvordan finne riktig briller tilpasset din hverdag. Det blir så mye at notatene til Leif Jørgen rett og slett blir noe utfordrende å sette i sammenheng nå i ettertid. Frykten for den omfattende synstesten han har fått beskjed om gjorde ham umiddelbart noen nyanser hvitere i ansiktet, og kan også ha påvirket muligheten for å trekke en rød tråd ut av samtalen i etterkant en hel del.

Frykten for det ukjente og hva testen ville vise forsvant fort, og Leif Jørgen fikk fargen tilbake. Foto: Geir Daasvatn

Anette er den som styrer undersøkelsene og guider oss gjennom funksjonen til og bruken av de nye maskinene hun tester synet til Leif Jørgen med. Hun kommanderer ham bestemt inn i et apparat som ser ut som en mellomting mellom en romkapsel og et robothode og så er testen i gang.

Vi skal ikke gå i detalj om alle de ulike testene Leif Jørgen måtte gjennom, for at hun skulle få demonstrert de ulike apparatene og undersøkelsesmetodene, men vi har nå skjønt at det å være optiker er et innfløkt fag.  Det er ikke bare på synsprøverommet derimot at det er viktig å holde tunga rett i munnen. I alle ledd som følges, fra synstesten bestilles til riktig løsning er ferdig er det mange ledd som må fungere. Optikk generelt er fremmed for mange og et stort og spennende felt, skal vi tro damene på Evje Optikk. Men konklusjonen av synstesten forlanger Leif Jørgen å ha med – sort på hvitt: Han ser som en falk!

God synshverdag

Hos Evje Optikk får du som nevnt en grundig undersøkelse av synet, så langt kompetansen strekker til, og det henvises der det er behov. Timebøkene er fulle, og forretningen ser både nye og allerede eksisterende kunder hver uke.

Anette er autorisert helsepersonell med utdannelse fra Institutt for optometri og synsvitenskap i Kongsberg. I tillegg til å sjekke syn tar hun også etterkontroll etter grå stær-operasjoner, LASIK-operasjoner og hun henviser videre der det er behov for dette. Evje Optikk opplever en høy grad av tillit hos kundene, og at de ønsker å kunne skreddersy løsninger som kunden blir fornøyd med.

– Jeg har en fleksibel og god arbeidsplass, forteller hun. Jeg trives utrolig godt på Evje og jeg føler at jeg har en stor påvirkning på min egen arbeidshverdag. Jeg brenner for optikerfaget som er i stadig utvikling og synes det er gøy å kunne hjelpe mennesker med den viktigste sansen vi har. Men det aller fineste interessefeltet er barna og ungdommene. Det er så gøy og ekstra meningsfylt å jobbe med barna! Her er jeg så heldig å ha gode kolleger som blir like engasjert som meg selv, og vi liker å tro at de som kommer til oss kan merke den gode stemningen vi har og at dette igjen gir en god atmosfære hos oss.

Som optiker driver Anette også oppfølgende arbeid. Hun følger mange av de samme kundene år etter år, og kan se utviklingen i øyehelsen deres. Hun har også nye folk innom synsprøverommet hver uke. Ved siden av alle de lokale kundene i Evje og Hornnes, kommer det mennesker fra hele indre Agder mellom Hovden i nord, Vennesla i sør og Eiken i vest. Dermed får hun et godt innblikk i øyehelsen generelt i vårt distrikt, og kan gi råd og veiledning ut fra det.

Anette håper at flere ønsker å bli optiker og forteller om en spennende og krevende utdannelse som gir en variert arbeidshverdag. Men som hun sier, det er et yrke som krever at du liker å jobbe med mennesker i alle aldre. Slik det er nå er man garantert jobb etter endt studie og de fleste studenter har jobb allerede ett til to år før studiet er ferdig. For å bli autorisert optiker tar man en bachelor-utdanning i Kongsberg med mulighet for mastergrad innenfor ulike områder, både i inn- og utland, samt doktorgrad for de spesielt interesserte.

Øyelege

Det er stort press på øyehelsetjenester i Norge generelt, og på Sørlandet spesielt. Det er ofte opptil ett års ventetid før man får time hos øyelege. Det er mange ulike pasientgrupper som skal følges og det er kun ca. 300 øyeleger i Norge. Demografien er også med på å sette press. Vi blir eldre i befolkningen, og med alderen blir det også større behov for optikk og øyehelse.

– Vi har øyelege på huset annenhver fredag, her kan man både henvises eller bestille time selv. Vi er utrolig heldige som kan gi et slikt tilbud og dette er helt unikt. Mange i Setesdal er kjent med lange reiseveier, og vi er derfor svært glade for å kunne tilby denne kompetansen lokalt, avslutter Anette før hun slipper en ør Leif Jørgen ut av Medmont 700 Perimetri-en.

Det foregår mye mer bak kulissene på Evje Optikk enn de fleste kan forestille seg. Det er et håndverk og en spesialkompetanse som er utrolig imponerende.

Butikkleder Trine Bjærum er glad for at Leif Jørgen overvant frykten og fikk gjennomført synstesten. Attesten blei jo bra! Foto: Geir Daasvatn

Det var enormt med fagutrykk og vanskelige ord som fløy gjennom luften i løpet av vårt flere timer lange besøk. Til og med Geir, som har fem års studier av snirklete juridiske fagtermer bak seg, falt av lasset omtrent fra start. Men om vi ikke helt klarte å bli eksperter i optikerfaget der og da, var det en utrolig spennende opplevelse å få se og vite litt mer om hvordan en optiker egentlig arbeider. Dette er arbeid som virkelig betyr noe for helsen til folk. Vi har alltid oppfattet Evje Optikk som en veldig ryddig og ordentlig butikk, med flinke og ikke minst serviceinnstilte medarbeidere. Når vi litt fotumlet forlater jentene, er vi skjønt enige begge to: Vi er blitt enda mer imponerte over fagkunnskapen og det høye nivået på tjenestene hos Evje Optikk!  

Del "Evje Optikk – brilleslangene i Setesdal"