– Gleden ved å hjelpe til!

F.v. Benny Labdon, Grethe Jacobsen, Halldis Torgersen, Wenche Skaiå, Anne-Marie Birkeland, Birte Hartveit og Ellen Karin Rosseland. Foto: Geir Daasvatn

Fem glade damer, tre fra Evje og Hornnes Sanitetsforening og to andre frivillige, sammen med Anne-Marie Birkeland fra Evje og Hornnes Frivilligsentral, var torsdag på Evjeheimen for å levere smittefrakkene de har sydd de siste ukene. En takknemlig avdelingsleder på Evjeheimen, Ellen Karin Rosseland, tok imot den flotte gaven og kvitterte med bløtkake.

Det viste seg raskt da koronakrisen oppstod, at det var behov for mer smittevernutstyr. Ellen Karin tok da på vegne av kommunen kontakt med Anne-Marie på Frivilligsentralen, for å høre om det var mulig å få noe hjelp der.

– Det må vi selvfølgelig kunne få til, var Anne-Maries kontante svar.

Anne-Marie er som kjent et JA-menneske, som heller sier ja ei gang for mye enn ei gang for lite. Ho heiv seg rundt, og satte i gang med å rekruttere syersker. Blant flere metoder var rekruttering av frivillige på Facebook. Det blei da altså tre innsatsvillige damer i Evje og Hornnes Sanitetsforening som tok på seg sy-jobben, sammen med de to andre som også meldte seg. I 14 dager arbeidet de med å sy smittefrakker, nær sagt som en 9-4-jobb, i ei egen systue på Evjeheimen. Der kunne de sitte for seg selv, og med den rette avstanden til hverandre. Birte designet frakkene. Anne-Marie administrerte opplegget. Jentene fikk mat fra kjøkkenet på Evjeheimen, og de skryter uhemmet av servicen.

Noen nye og noen oppgraderinger!

Anne-Marie er stolt og fornøyd med de «nygamle» smittefrakkene som er blitt fullt brukbare med litt påskjøyting her og der. Foto: Geir Daasvatn

I alt kunne jentene torsdag levere 13 nye gule smittefrakker. I tillegg har de sydd lange ermer på 18 andre frakker, som bare hadde korte ermer fra før. De kunne derfor ikke brukes som smittevernutstyr mot koronavirus slik de var.

Vi er veldig imponert over dugnadsviljen og pågangsmotet til sy-gjengen. Vi spør og graver litt, for å finne ut hvorfor i all verden de har brukt to uker hver på et sånt arbeid, helt uten at de hadde trengt å gjøre det.

– Det er den enorme gleden ved å kunne hjelpe til, svarer de i kor. Det gjør så godt innvendig! Så er det veldig gøy og givende å bidra til noe positivt her i heimbygda og i lokalsamfunnet. Hele landet er dessuten i en vanskelig situasjon nå. Vi vil så inderlig gjerne hjelpe til med det vi kan, og bidra på vår måte. Det er godt å kunne gjøre noe for fellesskapet!

I Evje og Hornnes er vi heldigvis og – kryss i taket – lite direkte rammet av koronaviruset så langt. Men beredskapen må selvsagt være på plass og på topp lenge enda. 1-2 år med forholdsregler før koronaviruset har dødd ut, antydet helseminister Bent Høie på pressekonferansen nå torsdag kveld.

– Vi håper inderlig at det aldri blir bruk for smittefrakkene, understreker Ellen Karin som altså er avdelingsleder på Evjeheimen. Men det er viktig at utstyret er på plass i tilfelle behovet skulle oppstå. Vi syns det er veldig moro at noen i lokalmiljøet kunne hive seg rundt og hjelpe oss. Vi er så takknemlige!

Vi takker pent for bløtkakestykket, og for å få vite litt mer om dette flotte samarbeidsprosjektet. Evje og Hornnes er ofte kalt ei «dugnadsbygd», og veldig mange stiller opp for felleskapet når det trengs. Opplegget med disse smittefrakkene er et nydelig eksempel på hvor mye det  betyr at vi stiller opp for hverandre og bryr oss om fellesskapet og våre gode sambygdinger. Det frivillige arbeidet i bygda dekker ikke bare et behov, men bidrar til å skape et enormt SAMHOLD.

Takk!

Del "– Gleden ved å hjelpe til!"