Bodil Fischer Breidablik og John Skjørestad på Happy Hundesenter på Tønnesland 25. februar 2019. Foto: Geir Daasvatn

Happy Hundesenter – unik nyskapning i bygda

Vi har hatt gleden av å besøke det nyetablerte Happy Hundesenter på Tønnesland på heia sør i Hornnes. Vi er mektig imponerte over hva samboerparet Bodil Fischer Breidablik og John Skjørestad er i ferd med å bygge opp her. Det blir spennende å følge deres unike prosjekt videre.

Det offensive samboerparet har drømt i mange år om å starte sitt eget hundesenter. De har begge jobbet mye med søk og lydighet på egne hunder. På fritiden har de vært sterkt engasjerte i Norske Redningshunder, der begge er hundeførere. John har også vært instruktør der i en årrekke. Bodil har flere andre instruktørtitler. De har gjennomført ett-årig hundeutdannelse ved Fjellanger Hundesenter i Bergen. Bodil har dessuten arbeidet der.

Tønnesland dukket opp på Finn.no!

Ved et tilfeldig søk etter eiendommer til salgs på Finn.no, dukket endelig den store muligheten opp. På Tønnesland i Hornnes, på veg vestover fra Moisund mot Abusland, var et idyllisk lite småbruk til salgs. Bodil og John så med én gang at her kunne drømmen om et helt unikt hundesenter bli realisert. De kastet seg rundt, kjøpte eiendommen og overtok stedet i mai 2017.

Et svært arbeid er utført

Høyløa er blitt til et tøft undervisningslokale. Foto: Geir Daasvatn

Småbruket ligger rett ved Abusdalsvegen, litt etter gårdsbrukene på Tønnesland. I våningshuset er det gjort et stort arbeid, slik at huset skal være greit å bo i. Men den største arbeidsinnsatsen har det optimistiske og arbeidssomme samboerparet gjort med å bygge om uthuset til «sentralen» i hundesenteret sitt. Her er det kommet resepsjon, et stort undervisningsrom, og et veldig trivelig loft – ei storstue – der kursdeltakerene kan samles til sosialt lag. I 1. etasje installeres i disse dager dusj og toalett, og om ikke lenge kommer et lite kjøkken på plass. Hele låven er fullisolert, og utvendig er ny kledning i ferd med å komme på. Noen tekniske installasjoner må rørleggere og elektrikere ta seg av. Men ellers gjør Bodil og John størstedelen av arbeidet selv. Det er egentlig helt utrolig hvor mye de har fått gjort med låven, på den korte tiden siden de overtok i 2017. Innimellom har de også hatt kursvirksomheten å drive, så arbeidskapasiteten og innsatsviljen må være enorm.

Hva er egentlig Happy Hundesenter?

Som vi nevnte i innledningen, drømmer Bodil og John om å skape et helt unikt hundesenter i Evje & Hornnes.

 

– I hundekretser i Norge skal Evje rett og slett være plassen å dra til, sier John når vi prøver å finne ut litt mer om hva som er tanken bak prosjektet. Her kan hundeeiere komme og være med på kurs i hverdagslydighet, i rallylydighet, agilitykurs, sporkurs, runderingskurs og masse andre temaer. Vi vil ha samlinger der vi prøver å hjelpe eierene med hunder som har adferdsproblemer. Hundeeiere kan også avtale private treninger med oss. Virksomheten skal være åpen året rundt!

Høye kvalitetskrav

Et mantra som går igjen gang på gang i løpet av samtalen vår, er at virksomheten til Happy Hundesenter skal holde en høy kvalitet. Ja, «ekstremt høy kvalitet» er kravet Bodil og John setter til seg selv.

 

– Her firer vi ikke på standarden, understreker John. Jeg og Bodil har våre spesialiteter, der vi gjerne er kursinstruktører selv. Men på andre fagfelter der vi ikke har den samme fagkompetansen, henter vi inn instruktører som er eksperter på det feltet. Føler vi at vi ikke selv har den rette kompetansen, og vi heller ikke får tak i de rette fagfolkene utenfra, blir det ikke noe kurs. Så enkelt er det med den saken! Men heldigvis har vi et stort nettverk av utrolig dyktige instruktører innen de fleste hundesporter, så vi har masse ekspertise å spille på.

Det unike er totalpakken

Den trivelige storstua. Foto: Geir Daasvatn

Det er ikke så spesielt at et hundesenter holder kurs. Men på Tønnesland er Bodil og John i ferd med å bygge opp noe helt unikt. Happy Hundesenter skal være et klubbnøytralt senter for ALLE hundeeiere, uansett rase, hundesport eller ambisjonsnivå. Alle skal kunne komme til Tønnesland for å trene og ha det virkelig GØY med hund. Ambisjonen er å gjøre Evje til det beste stedet i landet for kompetansebygging for både hunder og hundeeiere.

Fascilitetene hos Happy Hundesenter bidrar også til totalpakken, og derved til det unike ved stedet. I 2018 ble det satt opp en campinghytte på eiendommen, og nå i vår kommer enda tre slike hytter på plass. Disse tre siste er forresten laftehytter, levert av Knut H. Rysstad i Rysstad Laftebygg i Hylestad. Så Happy Hundesenter er alt i ferd med å skape positive ringvirkninger også for andre bedrifter i Setesdal.

Campinghytta. Så snart Knut H. Rysstad får sadlet opp lastebilen, kommer det tre hytter til bortover på fundamentene her. Foto: Geir Daasvatn

Campinghyttene er enkle innretninger, beregnet kun på overnatting. De er spesialinnredet med egne, romslige bur til hundene. Fellesfunksjonene skal være i låvebygningen, der målet er å skape et godt sosialt miljø mellom hunder og mennesker. Det er også mulig å parkere campingvogner på stedet. Med gode overnattingsmuligheter for minst 16 personer, åpner mulighetene seg for flere helge- og ukeskurs i agility, spor, rundering, felt, lydighet og masse annet spennende.

 

– Å lage overnattingsmuligheter ved senteret har vært veldig viktig for oss, understreker Bodil og John i kor. På den måten kan hundeeiere komme til oss fra hele Sør-Norge. Under oppholdet kan de dra den korte vegen til Mineralparken på Hornnes eller på shopping i de mange flotte butikkene på Evje. Kanskje tar de sjansen på en vill raftingtur hos TrollAktiv i Syrtveitsfossen. Om tiden strekker til, vil noen sikkert også bruke oppholdet til en uforglemmelig tur med veteranbåten Bjoren på Byglandsfjorden. De kan gjøre det i trygg forvissing om at hundene har det bra «hjemme» på Tønnesland.

På lag med bygda

Nye sambygdinger! Bodil og John gleder seg til å kunne vise frem hva de steller med på en «Åpen dag» litt senere i vår. Foto: Geir Daasvatn

Våre nye sambygdinger er veldig opptatt av å spille på lag med bygda og bygdefolket.

 

– Så snart som mulig etter påske vil vi arrangere en «Åpen dag» her hos oss, slik at vi kan få vist frem stedet og hva vi har tenkt å drive med for lokalmiljøet. Det gleder vi oss enormt til. Vi skal annonsere dette godt, slik at alle som har lyst får kjennskap til dagen og sjansen til å bli bedre kjent med oss, smiler både Bodil og John. Vi ønsker også sterkt å spille på lag med grunneigerene i området. Vi vil selvsagt aldri bruke eiendommene til andre i området uten lov, og vil legge stort vinn på å komme i en god dialog med skogeierene rundt oss. På sikt håper vi at Happy Hundesenter kan bli det unike senteret vi drømmer om, og en så sentral aktør i hundemiløet at vi kanskje kan bidra til å trekke enda flere turister til Evje & Hornnes.

Gode støttespillere

Det er et enormt arbeid som er gjort for å bygge opp Happy Hundesenter så langt. Én ting er bygningsmessige arbeider på våningshus, låven og campinghyttene. I tillegg kommer utvendige arbeider for å sette den 46 mål store eiendommen i stand til hundesenterdriften. Alt dette koster penger. Bodil og John er veldig takknemlige for all imøtekommenheten og hjelpen de er møtt med. De har fått etableringsstøtte og lån fra Innovasjon Norge. De skryter uhemmet av bistanden fra Evjemoen Næringspark. Setesdal Regionråd støtter også opp om etableringen. Det kommunale landbrukskontoret ved Inge Eftevand har vært en viktig støttespiller.

 

– Støtten fra de offentlige instansene har vært til uvurderlig hjelp, og ikke minst har den virket uhyre motiverende! Vi blir så godt tatt imot, og da vil vi gjøre alt vi kan for å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, forklarer Bodil og John. Kanskje kan vi på litt sikt få så bra sving på virksomheten vår, at vi kan ha arbeid til enda flere enn oss selv? Vi drømmer ihvertfall om det!

» – Vi håper Evje og Hornnes kan bli vår heimbygd»

Bodil og John forteller at de har vært litt involverte i forbindelse med pilotprosjektene til Evje Folkehøgskole. De håper at det samarbeidet kan bli et fast opplegg videre, etter hvert som Folkehøgskolen går over i en ordinær drift fra august 2019. De ønsker å bidra med sin kompetanse og kunnskap om hundehold inn mot elevene på skolen, og har fått veldig gode tilbakemeldinger fra elevene så langt.

Som så mange ganger før, blir oppholdet hos en av bygdas mange spennende virksomheter mye lenger enn planlagt. Bodil og John har enormt mye spennende å fortelle, både om bakgrunnen sin før de kom til bygda og fremtidsplanene på Tønnesland.

Småbruket på Tønnesland må være et ideelt sted å bygge opp et hundesenter! Foto: Geir Daasvatn

Men det er en tid for alt, og til slutt må vi med litt tungt hjerte forlate Happy Hundesenter og de to hundeentusiastene. De må i gang med noen av dagens mange gjøremål.

 

– Vi ser for oss å bli i Evje & Hornnes lenge. Vi håper å kunne ha levebrødet vårt her videre i livet, begge, to, forsikrer Bodil når vi tar hverandre i hånda og sier farvel.

 

– Vi blir nok aldri styrtrike her, ler John i det vi svinger ut døra. Men Happy Hundesenter er realiseringen av en drøm!

Vi går litt rundt på eiendommen og tar noen bilder, og betrakter det svære arbeidet som alt er utført. Det er utrolig moro å møte sånne positive og engasjerte mennesker i bygdemiljøet. Hva er vel viktigere enn å prøve å oppfylle sine drømmer i livet? Vi ønsker Bodil og John lykke til i jakten på drømmen. Måtte den bli oppfylt!

Del "Happy Hundesenter – unik nyskapning i bygda"