Blomsterstiftelsen: Har pynta bygda i 20 år!

Hvert år før 1. mai starter  Blomsterstiftelsen å pynte Evje sentrum og andre steder i heimbygda vår med vakre blomster. I år er det 20. våren arbeidet skjer siden prosjektet kom i gang. Vi har truffet to av jentene i dugnadsgjengen, Rigmor Olsen og Wenche Renwick, for en liten sommerprat.

Blomsterstiftelsen ble altså dratt i gang i 2001. Setesdal Hagelag stod bak initiativet. Mellom aktørene ved oppstarten var kommunen, handelsstanden, hagelaget og reiselivslaget.  Prosjektet fikk navnet «Stiftelsen Evje sentrum». De første årene ble det plantet i bøtter og spann i Evje sentrum. De næringsdrivende selv skulle stå for vanningen. Det funket ikke all verden. Det ble i stedet bestemt at kommunen skulle stå for det arbeidet.

En av de mange vakre dekorasjonene til Blomsterstiftelsen. Foto: Geir Daasvatn

I 2003 ble navnet endret til «Blomsterstiftelsen», og det er prosjektet siden blitt hetende. Samtidig kom ideen om kronerulling for å skaffe inntekter opp.

– Det med kronerulling er veldig viktig for arbeidet i Blomsterstiftelsen, forteller de to blomsterpikene mens vi sitter på benken i den fine Bankparken og snakker om løst og fast. Vi trenger virkelig støtte fra bygdefolket! Vi er helt avhengige av gode inntekter fra kronerullingen for å kunne drive arbeidet på et brukbart nivå.

Et mye omtykt kjennemerke for Blomsterstiftelsen er de vakre blomsterbøttene som henger på Fennefossbrua.  Brua har vært nydelig dekorert siden midten av 2000-tallet, og blomsterprakten fikk helt fra starten det klingende navnet «Folkets portal».

– Jeg fikk en dag et helt uventet besøk hjemme på Verksmoen, ler Wenche. Det var en mann fra Flekkerøya som ofte kjørte forbi Evje på veg til hytta, og bare ville takke for den flotte pyntinga. Ho syns vi gjorde det så fint på Evje!

Selvgående dugnadsgjeng på 10-12 personer

Rigmor og Wenche forklarer at det akkurat nå ikke er en formell leder i stiftelsen. Ildsjelen Solveig Kallhovd hadde ansvaret i mange år, men trengte en liten pause skjønner vi. Kommunen administrerer formelt arbeidet. Men dugnadsgjengen på 10-12 arbeidsvillige bygdefolk er veldig selvgående! En gruppe på tre personer bestemmer blomstervalget og planlegger litt i løpet av høsten og vinteren. Nå for tida er det Wenche Kallhovd og alt nevnte Rigmor og Wenche. Så samles dugnadsgruppa på vårparten og foretar selve utplantingen av blomstene.

– Vi planter ut stemorsblomster hvert år før 1. mai, forklarer Wenche. Så blir det litt fine farger til 1. mai-feiringen. Etter det er det en liten pause fram til sommeren og varmen kommer for fullt, i begynnelsen av juni eller noe sånt. Da skjer den store utplantingen av blomstene som skal stå gjennom hele sommeren.

– Vi har et fantastisk samarbeid med kommunens folk, understreker Rigmor flere ganger i løpet av samtalen. Nå er det Odd Magne Strømstad og Morten Lislevand som stiller for kommunen. Før det var det Steinar Tjessem i mange år. De sørger for vanning, gjødsling, kommer med redskaper og utstyr og kjører ting på plass.  Når de har ferie, er det sommervikarene som hjelper oss.

Under vår samtale med blomsterjentene, er vi så heldige at kommunens mann Odd Magne Strømstad kommer forbi på ett av sine uttalige oppdrag i sentrum. Rigmor og Wenche kan ikke få rost Odd Magne og resten av gjengen på kommunen nok for samarbeidet. Foto: Geir Daasvatn

Økonomien

Vi var såvidt inne på økonomien ovenfor. Evje og Hornnes kommune bidrar med en del penger, i det siste 25.000 kroner i året. I tillegg kommer lønnsutgiftene til de ansatte som steller med prosjektet. Handelsstandsforeningen betaler inn et fast beløp pr. medlemsbedrift. Dette utgjør også årlig rundt 25.000 kroner. Så er det kronerullingen, der bygdefolket i 2017 bidrog med 49.000 kroner. Rundt 100.000 kroner har Blomsterstiftelsen dermed til disposisjon hvert år, for å gjøre det vakkert og innbydende i Evje sentrum og over Fennefossbrua. Om det enkelte år skulle bli et ørlite overskudd, settes det av til bruk i «dårligere tider», som jentene kaller det.

På plassen foran Evje og Hornnes Sparebank er det to ekstra fine blomsterstativer. De er laget av Sigmund Lislevand og gjengen på det nå nedlagte Evje Mekaniske Verksted. De ene stativet er betalt av Sparebanken, og det andre av Evje og Hornnes kommune.

Nye medlemmer er hjertelig velkommen!

Blomsterpikene Rigmor og Wenche formelig stråler når de forteller oss om det gøye og givende arbeidet i Blomsterstiftelsen. Men det skinner gjennom at de gjerne vil ha flere med på laget.

– Det er bare å ta kontakt med oss i Blomsterstiftelsen hvis dette virker gøy! Vi er mange jenter, så noen flere gutter hadde vært ekstra fint. Spesielt kunne vi trenge noen mannfolk som kan kjøre bil med tilhenger, for der er vi temmelig blanke altså. Særlig når det gjelder å rygge med hengeren!

For alle som vil være med å støtte dette fantastiske frivillige arbeidet som kommer oss alle til gode, er Blomsterstiftelsen veldig glade for bidrag!

Kontonr 2901.11.57449. VIPPS #522657

 

 

 

 

 

Del "Blomsterstiftelsen: Har pynta bygda i 20 år!"