Aanund Tveitå på toppen av pallen etter personlig rekord og seier på 60 m hekk. Nr. 2 ble Scott Ygård, IF Hellas. 3. plassen gikk til Kasper Fjeldstad fra Norna-Salhus IL. Foto: Privat

Kjemperesultater av Otra-utøverene i UM i friidrett i Steinkjer

Otra IL sine unge friidrettsutøvere gjorde en kjempeinnsats i UM i friidrett, enkeltøvelser, innendørs, i Steinkjer i helga. Fredag 9. mars tok Aanund Olavson Tveitå gull på 60 m hekk i G15-klassen. Lise Hornnes fulgte opp med en strålende bronsemedalje i tresteg i J19/20. Lørdag startet dagen også fantastisk fint, med bronsemedalje i kulestøt til skadeforfulgte Unni Olavsdotter Tveitå. Hennes bror, Aanund, fortsatte medaljehøsten med bronse i stavsprang. Aanund avsluttet søndag ettermiddag hele mesterskapet på formidabelt vis, med gull i lengde.

Fredagens resultater

Lise Hornnes konkurrerer i J18/19 år i årets UM. Hun startet kvelden med semifinale på 60 m hekk. Med tiden 9,48 sek. var hun 1 – ett – hundredel fra å sikre finaleplass.

Aanund Tveitå vant UM i mangekamp, G15, i Sandnes forrige helg. Nå klinket han til med et kjempeløp på 60 m hekk. Han stormet i mål på 8,57 sek. Det var forbedring av personlig rekord fra mangekampen for ei uke siden med 13 hundredeler. Konkurransen var knivskarp. Nr. 2 blei Scott Ygård, IF Hellas, på 8,62.

– I mangekampen må man sikre litt i hekkeløpet, for å ikke snuble i hekkene og få hele mangekampen ødelagt med et svakt resultat der. I Sandnes «safet» Aanund litt og hoppet over hekkene med god margin. I Steinkjer i helga skal han prøve å kutte hekkene mye tettere, og dermed få til et mer optimalt løp, fortalte trener og pappa Olav Magne Tveitå oss før avreise til Steinkjer. Taktikken må ha lyktes fullt ut, for 13 hundredelers forbedring av personlig rekord på 60 m er et solid sprang framover.

Litt senere på kvelden var det klart for tresteg for Lise. Hun vant den øvelsen i UM utendørs i fjor. Men da i J17-klassen. Nå møtte hun både jevnaldrende og ett år eldre jenter. Lise fikk opp et bra hopp på 11,31 m i sitt tredje forsøk. Det holdt til en meget sterk 3. plass i det tøffe selskapet. Vinner var Solveig Hernandez Vråle, IL Sandvin, med 12,13 m.

Lise Hornnes. Foto: Geir Daasvatn (arkivbilde)

UM lørdag

Kulestøter Unni Olavsdotter Tveitå (J16) var tilbake etter skade, og hadde ikke konkurrert siden i fjor sommer.

– Unni blir en liten outsider i kule hvor hun tok medalje i fjor både innendørs og utendørs, meldte trener Olav Magne før konkurransen.

Og Unni kom tilbake med et smell! I sitt tredje støt i konkurransen fikk hun opp gode 11,68 m. Det holdt til en strålende fin 3. plass etter det leie skadeavbrekket. Vinner av konkurransen var Elisabeth Thon Rosvold, Asker Sk. friidrett, med et støt på 13,56 m.

Lørdag hoppet Lise Hornnes høyde tidlig på formiddagen. Hun oppnådde 1,50 m i sitt beste forsøk. Det gav en 8. plass i konkurransen. Thea Leirfall Bremset, Stjørdal Friidrettsklubb, vant øvelsen med 1,71 m.

Aanund Tveitå svingte seg over 3,50 m i stavsprang. Da hadde han brukt veldig mange forsøk på å komme så langt, og valgte å spare seg fra resten av konkurransen for å være i toppform til høydekonkurransen senere på dagen. Men 3.50 m holdt til en fin bronsemedalje. Vinner var Fabian August Furnes Varpe, Laksevåg TIL, med suverene 4.60 m. Kanskje var for mye krefter brukt opp i stavkonkurransen likevel? I høydekonkurransen lørdag ettermiddag ble det 4. plass med 1,65 m. Rivalen fra mangekampen i Sandnes forrige helg, Abraham Sandvin Vogelsang, IL Koll, gikk endelig helt til topps med resultatet 1,80 m.

Unni Tveitå under Otratrippelen på Evje stadion 27. april 2017. Foto: Geir Daasvatn

Søndagens øvelser

Søndag deltok Lise i stav og lengde. Aanund konkurrerte i kule og lengde.

– Aanund har Norges lengste lengdesprang i år med 6.20 m. Hans største konkurrent er sølvmedaljevinneren fra forrige helgs mangekamp, Abraham Vogelsang, som da hoppet over 6 m, sier Olav Magne. Han fortsetter: Mesterskapsrekorden er for øvrig 6.35 m og er fra 2005. Kan disse to utøverne presse hverandre opp mot denne?

Kule (4 kg) var første øvelse for Aanund tidlig søndag formiddag. Han endte på en 6. plass, med et lengste støt på 12,92 m. Sander Bjørbekk Skarland, Overhalla IL, fikk opp vinnerstøtet på hele 15,98 m i sitt aller siste forsøk.

Lise oppnådde 2,50 m i stavsprang i sin første øvelse for dagen. Det gav 4. plass. Vinnerspranget hadde Birgitte Kjuus, Raumnes & Årnes IL, med 3, 40 m. Lise avsluttet deretter den lange konkurransehelga med å bli nr. 7 i lengde med 5,18 m. Hun fikk opp det spranget i sitt første forsøk. Live Haugstad Hilton, Bergens TF, vant lengdekonkurransen klart med 5,97 m.

Søndag ettermiddag avsluttet Aanund Tveitå den knallharde helga med et nytt gull! Han strakte seg til hele 6,18 m i lengdegropa, bare to cm bak bestenoteringen fra NM i mangekamp forrige helg. Det er helt utrolig at han kunne ha så mye energi igjen i kroppen etter tre veldig fysisk krevende konkurransedager. På 2. plass kom Abraham Sandvin Vogelsang, IL Koll, en knallsterk friidrettsungdom som også oppnådde flere flotte resultater i Steinkjer.

Vi gratulerer hele Otra-troppen med et fenomenalt bra gjennomført mesterskap. Tenk at Evje & Hornnes har noen av de aller største friidrettstalentene i hele Norge!