LAN – et tøft og viktig alternativt aktivitetstilbud for ungdommen i bygda

I helga som var arrangerte Lan-Evje sommerLAN. Vi stakk innom gjengen i Skytehallen i Otrahallen, der de hadde installert seg for helga. Målet var å finne ut litt mer om hva i all verden LAN egentlig er for noe. Vi ble mektig overrasket!

LAN er en forkortelse for »lokal area network». Et LAN-treff, eller et LAN-party som også er en ganske vanlig betegnelse, er et arrangement hvor ungdommer samles med datamaskiner og der hovedformålet er å spille ulike typer videospill. Det kan være mot hverandre internt på det lokale nettverket, eller mot andre ungdommer ute i den store verden. Altså på internett.

SommerLAN i Otrahallen

Arrangementet i Otrahallen gikk fra fredag kveld til søndag formiddag. Det var for ungdommer fra 8. klasse til 3. klasse på videregående. Hele 46 ungdommer hadde meldt seg på. Av disse var opp mot 40 på plass da vi besøkte Otrahallen fredag kveld, pluss noen venner som bare var innom for å kikke på og være sammen med kompisene. Noen hadde nok tenkt å reise hjem for natta. Men de aller fleste ville være i Otrahallen fram til søndag formiddag. Det er litt av kjennemerket til LAN, skjønte vi, at dataspillingen helst skal foregå i mørket.

Ved ett av bordene traff vi Kenneth Larsson fra Bygland. Det er han som er på bildet øverst i artikkelen. Kenneth hadde en veldig tøff datamaskin, uten at vi helt veit hva alle de snurrende og lysende delene i maskinen var for noe.

– Maskinen er nok noe av det beste som er å få tak i, forklarte Kenneth oss som som bare stod og stirret temmelig uforstående på det snurrende tivoliet. Men det er en litt lenger borte der som kanskje har en enda bedre maskin.

Dermed forflyttet vi oss bortover til Tor Henrik. Det var spesielt den buede skjermen som imponerte oss tekniske analfabeter der. Men styrken sitter jo ikke i skjermen, men i selve PC-en.

– Jeg har brukt veldig lang tid på å tenke ut hvordan jeg vil ha PC-en. Det er en veldig bra maskin. Jeg har bygget den selv, og lagt inn de delene jeg ønsket. Jeg har en enormt god skjerm. Da må også maskinen være bra, for å kunne utnytte egenskapene til skjermen maksimalt.

Med en sånn skjerm må også PC-en være på topp! Foto: Geir Daasvatn

Vi blei litt klokere av å få noen tekniske forklaringer av de to datainteresserte ungdommene, men ikke så mye. Det var nok et lurt valg å ta samfunnsfaglinja på gymnaset tilbake på 1970-tallet, og ikke realfaglinja eller noe annet som krevde tekniske og matematiske innsikter!

Trygt og sikkert ved hjelp av mange frivillige

Vi blei veldig imponerte over organiseringen da vi besøkte SommerLAN i helga. Det var mange fra styret til stede fredag kveld i 22-tida, noen venner og støttespillere, og flere foreldre og foresatte. Hele resten av helga skulle minst tre voksne være til stede til enhver tid. De skulle være ansvarlige for sikkerheten, for at branninstruksen ble fulgt, og ellers se til at alle hadde det greit og følte seg trygge. Det var nulltoleranse for alkohol og andre rusmidler.

Glenn Cato var bestemt, men med et glimt i øyet. Han sørget samtidig for å få tydelig frem hvem som hadde hjulpet til med finansieringen av datautstyret til utlån. Foto: Geir Daasvatn

Glenn Cato Christensen var én av de foresatte som stilte opp. Han holdt en bestemt, men vennlig «formaningstale» om alt dette før lyset ble slukket og spillingen tok av for alvor. Alt i alt gjennom helga skulle 10-15 voksne være involverte i arrangementet. I tillegg til å ta godt vare på ungdommene, var det opprigging av masse datautstyr, internettlinjer og strømforsyning på forhånd, og selvsagt oppryddingen etterpå. Så det var en svær frivillig innsats som lå til grunn for treffet.

Lan-Evje

Lan-Evje, i det daglige Lan-E, er altså en forening eller en klubb som organiserer et ungdomstilbud for 8. klasse til 3. klasse på videregående. Det er en møteplass for ungdom som har en felles interesse for data. Klubben startet opp i 2014, på Furuly flerbrukshus på Evje. I starten var kanskje rundt 10 ungdommer med. I dag er dette økt til over 50 stykker. Den nye klubben fikk en «flying start», ved at Evje og Hornnes Sanitetsforening ytet et betydelig beløp i kontantstøtte.

Klubbleder Anders Odde Torndahl (t.v.) og styremedlem Kittil Barstad såg lyst på helga da vi forlot dem i 23-tida fredag kveld. Senere har vi lest på Facebook at SommerLAN i Otrahallen ble akkurat så bra og gøy som de håpet! Foto: Geir Daasvatn

– Vi er veldig fornøyde med denne fine framgangen, sier lederen i klubben Anders Odde Torndahl i en liten pustepause mellom alle oppgavene som må ivaretas denne kvelden i Skytehallen. Men vi håper å kunne utvikle tilbudet videre, og helst komme tibake til samme nivå som under «storhetstiden» med LAN-partyer inne i selve Otrahallen.

Anders forteller villig litt om økonomien til klubben, og tanken bak driften:

– Vi har i utgangspunktet ingen økonomi å skryte av. Vi har litt økonomisk støtte fra Evje og Hornnes kommune, og noen få lokale sponsorer. Power Evje, Bua, Databutikken, Coop Extra og Knustskjerm.com har støttet oss med premier til hvert eneste arrangement. Altifiber har sponset med en internettlinje på 1 gigabit hvert arrangement siden starten, og det ville ikke vært skikkelig LAN uten. Til tross for den heller svake økonomien, er vi fast bestemte på at «inngangsbilletten» for å være med skal være lav. Kontingenten er derfor bare 50 kroner. Likedan kjører vi lave priser i kiosken, for eksempel her på SommerLAN, slik at alle skal ha mulighet til å handle litt.

Han fortsetter:

– Vi gjør heller ingen store krumspring eller storsatsinger som krever store øknomiske utlegg. Som jeg alt har sagt, har vi et overordnet mål om at alle som har lyst skal kunne være med hos oss. Da må vi ikke risikere å sette den lille økonomien vi har over styr med urealistiske prosjekter.

Vi var litt inne på det med sikkerhet og trygghet ovenfor.

– Jeg tror vi har klart å skape et trygt miljø, der ungdommene føler seg hjemme. Det har nok bidratt til at flere og flere har blitt med, etter den spede starten på Furuly tilbake i 2014. Av de 10-15 som var med da vi startet, er alle fortsatt med! Vi har til og med én person som kjører helt fra Fredrikstad bare for denne ene helga sin skyld! Det er vi litt stolte av.


Styret i Lan-Evje

Anders Odde Torndahl er som alt sagt lederen i Lan-E. Med i styret er også brødrene Marius og Sondre Hillestad Andersen, Kittil Barstad og Kjetil Thorsen. Med et lite unntak for Marius, har alle vært med siden starten i 2014.

– Vi ønsker å engasjere ungdommen i LAN, og håper at de kan ha det så gøy at de etterhvert kan ta over ledelsen. Vi har noen potensielle lederemner i kikkerten, som vi håper kan bringe opplegget videre når vi en gang må gi oss. Men det blir lenge til, smiler Anders lurt.

Gode sponsorer – datamaskiner til utlån

Kittil med datautstyret som gode sponsorer har hjulpet Lan-E med å kjøpe inn. Foto: Geir Daasvatn

Mantraet om at «alle skal kunne være med» er ikke så lett å oppfylle. Datautstyr er dyrt, og ikke alle har råd til å kjøpe. Derfor var klubbleder Anders spesielt glad for å kunne fortelle at økonomiske bidrag fra gode sponsorer hadde gjort de mulig for klubben å kjøpe inn to datamaskiner. De skal være til utlån under SommerLAN og ved andre treff. I tillegg til de to PC-ene, består utstyret også av skjermer og tøffe VR-briller.

De lokale bedriftene som har gjort innkjøpet mulig er Databutikken Evje, Altifiber, Evje Bil – Mekonomen bilverksted, Evje og Hornnes Sparebank, Altidata, Vetserve, Europris Evje, Evje og Hornnes kommune og Rema 1000 Evje.

Et lite kjent, men enestående ungdomstilbud!

Det var litt flaut å stikke innom gjengen i Skytehallen, og avsløre den totale mangel på kunnskap om dagens spillverden overfor ungdommene. Men framfor alt var det gøy å få vite litt meir om dette flotte ungdomstilbudet i bygda. Vi blei voldsomt imponert over engasjementet til både voksne ledere og ikke minst alle de positive ungdommene selv. Vi håper at vi med denne lille reportasjen kan bidra til at enda noen flere enn oss uvitende bladfyker får øynene opp for Lan-Evje. Vi ønsker Lan-E-gjengen lykke til med arbeidet videre!

Lyset er slukket og moroa kan begynne for alvor! Foto: Geir Daasvatn
Del "LAN – et tøft og viktig alternativt aktivitetstilbud for ungdommen i bygda"