Grete Lill Føreland på Europris Evje 29. mars 2018. Foto: Geir Daasvatn

Onsdag før skjærtorsdag: Fenomenal handel på Evje!

Det sydet av folkeliv og handel på Evje onsdag. Dagen før skjærtorsdag bruker å være en av de travleste handelsdagene på Evje hvert eneste år. Onsdag 28. mars 2018 var ikke noe unntak. Flere butikker melder om rekordomsetning.

Bensin og pølser i store mengder

Jeg tar meg en sveiv rundt på Evje for å lodde stemningen litt. På YX Evje treffer jeg innehaver Egil Bjorå, som sjøl må trå til bak disken denne travle formiddagen. Utenfor er alle pumpene i sving for å få bensin på alle bilene som er på veg oppover i Setesdal eller sørover mot Kristiansand. Bak disken går handelen i ett. Tømmerhogger Kåre Eikild får seg ei etterlengtet baconpølse før han tar en velfortjent påskeferie, og undertegnede kommer seg etter hvert fram til kortautomaten for å få betalt for full tank. Ved siden av Egil, sørger Fredric Ove Ekholdt Bjørgan og Herborg Nyhaven for at alle får den hjelpen de trenger. Andrea Bjorå har påskeferie fra skolen, og ansvar for å fylle opp hyllene med kioskvarer etter hvert som de går tomme.

– Det  er veldig bra trafikk, slår Egil fast. Mange av de som er på veg oppover i dalen stopper her for ei pølse eller påfyll av kaffe. Det er hektisk når det er så mye folk som nå, men gøy. Det er jo dette vi lever av!

Tilløp til trafikkaos

Verksmoen 28. mars 2018. Foto: Geir Daasvatn

Jeg forlater Egil et øyeblikk, og prøver å komme meg ut på Verksvegen. Det er lettere sagt enn gjort. I krysset der du svinger av fra Rv-9 for å komme inn til Spar Evje, REMA 1000 og YX er det tilløp til trafikkork. Det er ingen tvil om at krysset her er i minste laget på dager som dette. Hvis trafikken på Evje fortsetter å utvikle seg i samme tempo, er nok dette en flaskehals det bør gjøres noe med.

Svenn Olav er i godt humør!

Inne på Spar Evje treffer jeg den alltid blide kjøpmannen Svenn Olav Skjeggedal. Pappa Odd Arne kom til Evje for å drive Beisland-butikk i Sagatunbygget i 1979. Noen år senere bygde han opp Spar-butikken på Verksmoen sammen med fruen Karen Britt. Når vi er inne på besøk er han i bakgrunnen, mens Svenn Olav fronter butikken i kassa.

– Det er skikkelig travelt i dag, sier han hastig mens han uten problemer ekspederer et par kunder samtidig som han snakker med meg. Tre kasser er i sving, og kundene passerer i en jevn strøm. Men de har store og flotte matbutikker på Hovden også, og nyoppbygd Prix på Rysstad. Snart kommer Vinmonopol på Hovden. Så vi på Evje må passe på, og stå på videre, skal vi opprettholde nivået på handelen, avslutter den humørfylte butikkmannen.

Olav Aas sjekker trafikken

Litt lenger borte i gata er butikksjef Olav Aas på REMA 1000 ute og sjekker forholdene. Det er skikkelig tilløp til trafikkaos i området. Men folk tar det med ro, og trafikken løser seg rimelig greit.

– Dette er i ferd med å bli den beste påska i butikkens historie, forteller Olav. Og onsdagen, altså i dag, går mot å bli den aller travleste enkeltdagen vi har hatt.

Saken fortsetter under bildet 

Olav Aas utenfor REMA 1000-butikken sin 28. mars 2018. Foto: Geir Daasvatn

Butikksjefen på Europris kan ikke ligge på latsiden!

Lenger sør på Verksmoen holder Europris Evje til. Butikksjef Leif Jørgen Versland har måttet legge det nye prosjektet sitt «OpplevEvje» bort akkurat i dag, for å konsentrere innsatsen i butikken. Når jeg er innom, er det påfylling av nye varer i hyllene Leif Jørgen strever med. Det er litt sjukdom i arbeidsstokken, og andre har fått en etterlengtet ferie. Så bemanningen er kanskje i snaueste laget i forhold til den enorme tilstrømningen av kunder. Det er nok å henge fingrene i!

– Dette blir den beste påska siden vi startet opp butikken i 2011. Det er det ikke tvil om. De nøyaktige tallene har jeg ikke klare enda. Men det er flere kunder innom i butikken enn tidligere påsker, og de handler for mer pr. hode enn før. Så at det blir rekordresultat når regnskapet gjøres opp i kveld er jeg ikke i tvil om, er kvindølens skråsikre spådom.

Hvor kan vi finne en parkeringsplass?

Oppe i Evje sentrum igjen er det knapt en parkeringsplass å oppdrive. Men det er rimelig grei flyt i trafikken, og folk virker å kose seg med påskehandel selv om det er en litt kald vind i lufta. Noen må ha trukket innomhus, for på Pernille Kafé er det kjoka fullt. På Norli Evje er det også massevis av folk som leter etter en god påskekrim. Extra Evje må ha alle tre kasser i sving for å holde unna køene med fastboende og hyttefolk som skal handle inn litt ekstra nå som det kommer to fridager der butikkene stort sett er stengte.

Fred i sinnet på Oasen Blomster

Bare på Oasen Blomster er det en litt fredelig stund, en liten pustepause, så jeg akkurat rekker å kjøpe en fin blomst til kjæresten som venter hjemme. Det er moro når det er travelt på Evje, og veldig viktig for bygda vår at handelen går godt. Men aller best er det å komme hjem til en varm favn. Så mange, mange er nok nå på tur nordover langs Rv-9, på veg mot hytta si og lengtende etter litt fred og ro foran det gnistrende peisbålet.

God påske!

 

 

 

 

Del "Onsdag før skjærtorsdag: Fenomenal handel på Evje!"