På besøk hos Konkurrenten.no og Risdal Touring

Vi har vært på et lærerikt, ja rett og slett inspirerende besøk hos Risdal Touring og Konkurrenten.no. De ønsker å være med i bedriftsregisteret vårt med begge selskapene sine. Vi synes det er veldig stas når vi får inn slike etablerte og store selskaper i vårt system. Vi blir beint fram ikke så reint lite stolte over å kunne presentere litt mer om hva som skjuler seg bak fasaden på Evjemoen.

Til vår lille samtale var vi heldige, og ble møtt av de to eierne og gründerne Tom Roger Øydne og Olav Ljosland Risdal samt daglig leder for Konkurrenten.no og Risdal Buss AS Sigurd-Åge Engamo. Konsernet, med over 70 ansatte alt i alt, har vært gjennom en skikkelig tøff periode nå under koronakrisen. Men sammen med en veldig arbeidsvillig og løsningsrettet stab med flinke ansatte, har bedriften klart å sikre driften og ser framover med optimistisk blikk. Vi kommer tilbake med mye mer om vårt møte, men først litt historie, sakset fra nettsiden til Risdal Touring.

John Risdal startet det hele

John Risdal startet på begynnelsen av 60-tallet med turbusser. Firmaet ble kjent under navnet John Risdal Turbusser og var å se på veiene helt fram til 2004. Små og mellomstore busser var i vognparken, og både skole- og turkjøring var oppdragene. Varemerket var god og personlig service til alle kunder! Aldri ble det kompromisset på kvaliteten.

I 1998 ble også 45-seters turbuss nummer to innkjøpt. Aktiviteten var allerede da økende og ved gjennomføring av pakketurer, ble det samarbeidet med Sørlandsruta Touring i Kristiansand. Det var derfra bekjentskapet mellom Olav og Tom Roger Øydne, som leder av avdelingen, utviklet seg og som resulterte i at et felleseid selskap ble etablert 3. januar 1999 – Risdal Touring AS. Strategien var å bli en turoperatør for Sørlandet – med spennende turer til attraktive, gunstige priser! Flere og flere kunder etterspurte ferdige pakkeløsninger. Den lange erfaringen med å kjøre for andre som selv hadde lagt opp sin tur, gjorde beslutningen enkel: Dette trodde vi på!

Vi kan trygt si at det er et historisk sus over Risdal Touring, som nå har en imponerende flåte med busser og et solid kundegrunnlag som skal ta dem inn i fremtiden. Men som Tom Roger forteller, har korona-situasjonen også vært med på å gi dem nye ideer:

– Vi har fått et lite spark bak og ser mer mot Norge som et aktuelt turmål. Til nå har minst 70% har vært rettet mot utlandet og vi ser jo at det er et stort marked for innenlandsreiser også.

Ønsker du vite mer om Risdal Touring anbefaler vi en tur innom deres fenomenale hjemmeside, eller du kan ta en titt på facebooksiden deres.

Konkurrenten.no

Konkurrenten.no er en annen del av selskapet og har en annen type tjenester, selv om det også her er buss det går i. Vi låner igjen en beskrivelse fra bedriftens nettside:

27. desember 2000 leverte vi søknad om å kjøre ekspressbussrute på strekningen Kristiansand – Oslo. Med det utfordret vi ”statsmonopolet” for landverts reise på strekningen. Etter først å ha fått avslag av daværende samferdselsminister Terje Moe-Gustavsen, for øvrig 5 dager før han formelt gikk av som statsråd etter at valget var tapt i 2001. Avslaget ble anket, og 5. mars 2002 innvilget samferdselsminister Torhild Skogsholm søknaden. 15. mai 2002 gikk de første avganger, samtidig kl 09.00 fra både Kristiansand og Oslo. Konkurrenten.no hadde sett dagens lys.

For kundene har konkurransen vist seg å være effektiv for å få bedre og billigere reiser. Den knallharde kampen om passasjerene har ført til at alle skjerper seg, tilbudet ble og blir stadig forbedret og det har blitt flere avganger å velge mellom. Prisene er gått ned med ca 35-40% og antall daglige avganger er økt fra 3 til ca 15, altså med 400%.

Det har vært en hard kamp å etablere seg som ekspressbussaktør på strekningen. Fra den spede start med 28 ukentlige avganger, har konkurrenten.no nå høsten 2018 hele 105 ukentlige avganger inkludert direktebusser. Kostnadene med å starte opp var store, men nå gir satsingen resultater.

De ansatte har vært fantastiske!

Plutselig var mange av bussene parkert. Foto: Geir Daasvatn

Tilbake til vår lille prat med sjefene i begge selskapene. Det er jo slik at vi kommer ikke unna den enorme omstillingen og sjokket som fulgte da Norge stengte ned i mars. De robuste karene legger ikke skjul på at det har vært en krevende tid. Men at de har vært opptatte av å holde hode kaldt, og ta alt fra en kant for å løse det som de kunne gjøre noe med.

Den 12. mars ble alle turbussene parkert:

– Vi gikk plutselig med 2 av 30 busser, så ble en voldsom omveltning for oss. Det påvirket selvsagt våre over 70 ansatte som er i systemet som vi har et ansvar for, fortelle Sigurd-Åge.

– Vi har hatt en dialog med sjåførene hele veien og er opptatte av deres trivsel og velvære. Så vi fulgte tett opp de ansatte som ble permitterte, gjennom ukentlige oppdateringer. Det var viktig for oss å informere og opprettholde den gode lagfølelsen vi har på Evje. Det var kun ni ansatte som ikke var permitterte.

Både Sigurd-Åge, Tom Roger og Olav skryter uhemmet av sjåførene som er frontfigurene ut mot kundene.

– Det er en veldig god stemning blant sjåførene, og de gjør alltid alt de kan for kundene sine. De er veldig viktige for oss, og vi er utrolig stolte av laget vi har nå, er de helt samstemte på.

– Nå som sjokket har lagt seg litt har vi fullt fokus på å gi kundene våre gode tjenester. Det er strenge restriksjoner på antall passasjerer i bussene, så det har blitt noen ekstra turer og gitt et par arbeidsplasser hos oss i sommer, forteller de.

Sommerhjelpen imponerte på NRK!

Jens Vegard i kommandosentralen sin ute på Evjemoen. Foto: Geir Daasvatn

Vi er uvanlig heldige med timingen av besøket vårt. Vi kan høre på NRK Sørlandet et intervju med en av ungdommene som har fått sommerjobb hos Konkurrenten.no. Det er Jens Vegard Messel fra Froland. Han har fått ansvaret for å overvåke alle ruteavgangene, slik at bussene ikke blir fylt med mer enn 50% passasjerer på alle avganger. Han er ikke snauere enn at han på direkte radio forteller at han har Norges beste sommerjobb!

– Det er et fantastisk godt miljø og gjengen som er på kontoret har tatt veldig godt imot meg. Det er en utrolig trivelig plass og det virker som jeg har jobbet her lenge, slår han fast.

De to heldige ungdommene som har fått jobb med å overvåke ruteavgangene i den fremgangsrike bedriften på Evje, er nevnte Jens Vegard og Margit Wiberg. Her kan du høre hele det fine intervjuet med Jens Vegard.

– Koronatiden har lært oss mye

– Det har blitt mye annerledes arbeid. Vi har blitt utfordret på en rekke områder med mye nye oppgaver, og en omstilling som har vært krevende men lærerik.  Vi kommer oss gjennom dette, og har egentlig funnet ut at vi er en solid bedrift. Vi har to grunner til å konkludere med dette. Vi har en solid gruppe med ansatte som har en utrolig kompetanse og ikke minst så ønsker kundene oss tilbake, både på tur og ekspressbuss siden, forteller Tom Roger oss.

Saken fortsetter under bildet

Konkurrenten.no ble nylig kåret til månedens bedrift for juni av NHO Agder. På bildet fra venstre daglig leder Sigurd-Åge Engamo, trafikkleder May Britt Skomedal og sjåfør/tillitsvalgt Dagfinn Bakkemoen i Konkurrenten.no AS samt Trond Madsen, direktør i NHO Agder. Foto: Privat

Tom Roger skryter igjen av de ansatte, og kan ikke få gitt nok ros til både de faste ansatte og sommerhjelpene:

– Det er de som er bærebjelken i bedriftene!

Men daglig leder Sigurd Åge er ikke sen med å skryte også av eierne.

– De er fremoverlente og typer som virkelig står på. De har troa på det de gjør, og er veldig flinke til å skape tillit utover i systemet. Det er en enorm kompetanse de sitter på, og det er ikke mange som kan måle seg med våre eiere. Ekspressbussnæringen har vært inne i en berg- og dalbane. Men vi har følt oss trygge under Tom Roger og Olav.

Det som skinner tydelig igjennom i løpet av besøket, er at de alle er veldig stolte av virksomheten. Med god grunn, vil vi påstå! Tom Roger utdyper:

– Vi gikk inn i koronakrisen med 73 ansatte, og vi skal gå ut av koronakrisen med 73 ansatte! Satsingen er fortsatt offensiv. Vi tør love at vi skal være en kundeorientert og markedsrettet bedrift, som hele tiden vil ha som målsetning å tilby konkurransedyktige reiser.

Vi ble inspirert, og drog fra Evjemoen med fornyet pågangsmot!

Det ble som det ofte gjør når vi er ute på besøk hos bedriftene. Mye snakk om alt fra fotball via journalistikk til politikk. Det er utrolig givende å besøke så mange kompetente mennesker rundt om i bygda vår. Vi har lært mye gjennom vårt arbeid i OpplevEvje. Fra Evjemoen får vi med oss en solid dose skryt for vårt arbeid, og en påminnelse fra Tom Roger at det er viktig å ikke gi opp selv om det kan virke som det er mye oppoverbakke innimellom. Vi har tettet et hull i markedet med både historier fra næringslivet, mulighet for digital annonsering og rett og slett en positiv formidling av Evje og Hornnes kommune ut til både fastboende og potensielle kunder. I følge Tom Roger altså. Det er klart vi tar med oss slikt på veien når det kommer fra hardt arbeidende gründere.

Vi takker for besøket, og er takknemlige og stolte over å ha fått med oss både Risdal Touring og Konkurrenten.no på laget. Vi kommer tilbake med selve bedriftsoppføringene i løpet av rimelig kort tid.

Del "På besøk hos Konkurrenten.no og Risdal Touring"