På besøk hos Linda på Min Yoga

Vi har nok vært innom over 50 bedrifter på besøk, for å finne ut litt mer av hva som foregår bak fasadene vi alle suser forbi innimellom. Denne gangen var vi igjen ute i ukjent terreng, og lite visste vi hva vi skulle begi oss ut på nå. Etter lange diskusjoner om hvem som egentlig hadde den stiveste kroppen, falt avgjørelsen på at dette måtte den yngste av oss ta. Vi trodde ikke dagen skulle komme der vi fikk lurt den stive kroppen til Leif Jørgen inn på Min Yoga hos yoga-instruktør Linda Abusland. Men der har vi altså vært, for å bli bedre kjent med virksomheten til den tøffe damen.

Mange kjenner nok Linda fra hennes tid i fengselet. Hun har nå permisjon fra den jobben, for å satse for fullt i sitt ganske så nyåpnede yogastudio helt nord i Evje sentrum. Det er en spennende historie hun forteller oss, og det er gøy å være på besøk hos noen som tør å satse på denne måten. Da hun jobbet som fengselsbetjent hadde hun også yoga-kurs for grupper av innsatte. Men interessen begynte mye før det også.

20 års erfaring

– Interessen for yoga begynte for 20 år siden, da jeg startet med taekwondo. Da drev de også med litt meditasjon, og jeg bestemte meg for å utforske mer. Da jeg tok et yoga-kurs i Kristiansand, var jeg egentlig bitt av basillen.

Yoga blir definert som «en disiplin for kropp og sinn slik at vi kan ha det så godt at vi klarer å gjøre alt vi ønsker å gjøre. Det sies ofte at yoga betyr balanse. Yoga er avledet av sanskrit-ordet Yuj, som betyr å forene, binde sammen eller temme. Yoga forsøker å skape balanse mellom kropp og sjel, kropp og sinn. Yoga er ganske enkelt et system for fysisk, mental og åndelig mosjon».

Det finnes flere hundre forskjellige former for yoga med ulike yogaøvelser å utforske og utøve.

Linda prøver å gjøre det litt mer forståelig for oss:

– Jeg vil beskrive det som god trening for å forebygge skader og styrke balanse. Så er det mange gode øvelser for å lære deg å slappe av og avspenne og styrke kjernemusklaturen.

Det var ikke helt enkelt for Linda å få kroppen til den forhenværende håndball- og fotballspilleren til å være med på notene! Foto: Geir Daasvatn

Linda blir så engasjert at det er vanskelig for den ømme kroppen til unge Versland å henge med. Det er ulike former for yoga som har ulikt fokus på både kroppen og det mentale. Hvilke kurs hun tilbyr hos seg kommer vi tilbake til om litt.

Passer for alle

Hun kan fortelle oss at det er blitt veldig populært med yoga, og det er stadig nye fjes som dukker opp på kursene hennes. Linda er også rask med å understreke at hun har noe som passer for alle, enten du er ungdom eller pensjonist. Selv har hun en ett-årig utdannelse i faget, og har altså holdt på med yoga i 20 år. Så det er mye kompetanse hun kan formidle!

– Det er veldig gøy, for det kommer hele tiden nye kunder etter anbefaling fra andre som har prøvd. Jeg har kunder fra Hægeland til Bygland, og også mange lokale kunder. Det er moro og inspirerende for meg at mange som prøver for første gang som regel kommer tilbake.

Det er stas med engasjementet til Linda. Hun brenner virkelig for dette, og ønsker å utvikle det til noe hun kan jobbe med hele tida.

– Jeg liker å bidra til at folk kan føle seg bedre, forteller hun.

Om Linda fikk akkurat denne mannen til å føle seg bedre, kan nok diskuteres. Ihvertfall der og da! Men nå når den spreke kvindølen har fått opplevelsen litt på avstand, rapporterer han til sin kompanjong at turen innom Linda sin yoga-time faktisk har gjort ham godt! Foto: Geir Daasvatn

Du kan være med på ulike typer yoga hos Linda

Yin Yoga:Yin yoga er en mindfull yogapraksis med fokus på hvile og oppmerksomt nærvær i kroppen, sinnet og pusten. De fleste yogastillingene er liggende, sittende og holdes mellom 2-5 minutter. Viktig her er å finne egne grenser, bli kjent med og akseptere seg selv. Passer for deg som ønsker å finne indre ro, gi slipp på vanskelige tanker, følelser og få mindre følelse av stress. Kroppen kan slippe spenninger som gir stressrelaterte smerter. Du kan også oppleve lettere innsovning og bedre søvn på sikt.

Myk Yoga: Myk Yoga er en rolig yogatime med meditasjon, pusteøvelser, rolige liggende, sittende og noen stående yogaøvelser. Oppmerksomt nærvær i seg selv gjennom timen. Avsluttende meditasjon er høydepunkt for de fleste. Det å finne hvile, slippe stress og spenninger i kroppen kan virke energigivende og oppløftende. Tillat deg selv å gi slipp på ting du ikke trenger lengre, som stress, negative tanker eller følelser for å nevne noe. De fleste øvelser kan tilrettelegges hver enkelt så denne timen passer de fleste.

Dynamisk Yoga: Dynamisk yoga passer for deg som ønsker å starte dagen med en avslappende, samtidig styrkende og aktiv yogatime. Vi starter med en avspenning som går over i pust og rolige strekk. Videre blir det varierende yogaøvelser som gjerne settes sammen til sekvenser. Her må du regne med å bli god og varm. Avsluttende meditasjon er alltid kjærkommen og det inviteres til å finne sitt eget sanculpa, din egen positive intensjon. Her er det 2 ulike grupper. En for nybegynnere og en for litt mer viderekommende deltakere.

Yoga for menn: Fordi menn også har god nytte av yoga. Dette er et 5-ukers kurs med fokus på kjernemuskulatur og meditasjon. Jeg har 8 års erfaring med yoga for menn på vanlige yogatimer og for innsatte i fengsel. Yoga og meditasjon blir brukt for å hjelpe mot stress relaterte plager; PTSD, ADHD for å nevne noe. På denne yogatimen får du senket skuldrene, strukket kroppen og kjent på muskler du ikke visste at du hadde. Avsluttende meditasjon guider deg til å roe ned, bli bevisst på egne tankemønstre og restituere kropp og sinn.

Linda har også samarbeid med Ann Kristin Krogsæter som tilbyr Terapeutisk yoga. Ann Kristin beskriver det som:

– en rolig yogaform, en rolig tilnærming og med fokus på egenomsorg. Jeg bruker yoga og mindfulness som verktøy i møte med stress, påkjenninger og traumer. Passer for mennesker som av ulike årsaker føler seg overaktivert. Ingen forkunnskaper kreves og kan tilrettelegges.

Spennende!

Virker ikke dette spennende? Linda tilbyr både gavekort og prøvetimer. Vil du vite mer anbefaler vi en tur innom facebooksiden hennes. Her beskriver hun også sitt yoga-studio:

– Min Yoga holder til i Nils Heglandsveg 114 i Evje sentrum. Har kurstilbud på dag og kveld. Fra rolig meditativ yin yoga til litt mer fysisk dynamisk yoga. Felles for alle yogastilene er avspenning, pusteøvelser og avsluttende meditasjon.

Etter en spennende og for noen en ganske utfordrende dag, beveger vi oss hjemover igjen. Konklusjonen er rimelig klar. Leif Jørgen hadde nok passet best i kategorien statisk yoga – som ikke offisielt er en gren innen yoga, men som burde vært det – for dette så ikke helt bra ut. Han er heller ikke redd for å melde at yoga-opplevelsen kjentes godt i ømme muskler både på kvelden og morgenen etter.

Vi gleder oss over at Min Yoga vil være med i registeret vårt, og ser frem til å følge Linda videre. Ikke minst ønsker vi lykke til med prosjektet og en god sommer!

Linda satser friskt, og vil prøve å bygge seg et levebrød som yoga-instruktør. Foto: Geir Daasvatn
Del "På besøk hos Linda på Min Yoga"