Magnus Heggernes og Geir Vederhus. Foto: Geir Daasvatn

Røde Kors på Høgås hele påska

Nedre Setesdal Røde Kors Hjelpekorps har vært i beredskap i skiløypene på Høgås i Evje siden skjærtorsdag. Tjenesten fortsetter til 2. påskedag. Hjelpekorpset gjør en strålende, frivillig innsats for oss alle!

Det  er grunneier Trygve Jokelid og velforeningen til hytteeierene på Høgås som har anmodet Røde Kors om å være til stede på Høgås i påsketida. Høgås er et veldig populært utfartssted for store deler av Sørlandet, kanskje spesielt i påska. Det er også flere hundre fritidsboliger i Høgås-Gautestad-området, og masse mennesker på hyttene i påska. Å ha Røde Kors til stede når det er så stor aktivitet skaper trygghet og trivsel for store og små som er på tur i de fantastisk fine skiløypene.

Røde Kors på Høgås tre siste år

– Det er tredje påska vi er her oppe nå, forteller en entusiastisk operativ leder i Nedre Setesdal Røde Kors Hjelpekorps Magnus Heggernes. Det er en rein dugnadsinnsats, uten noen veldig presis avtale. På sikt håper vi at ordningen kanskje kan komme inn i litt mer faste former. Vi har tro på at flere og flere vil se nytten av at vi er på plass. Kanskje kan beredskap på Høgås i påska bli en aldri så liten inntektspost for oss? Hjelpekorpset og moderforeningen Evje og Hornnes Røde Kors driver et svært frivillig arbeid i bygda. Vi har behov for betydelige inntekter for å dekke kostnader med opplæring, utstyr, kjøretøy og masse annet som følger med virksomheten vår.

Evje og Hornnes Røde Kors har base i det gamle skolebygget i Lia i Krossen. Magnus røper en framtidsdrøm:

– Vi fantaserer om en Røde Kors-hytte her oppe på Høgås. Gjerne sammen med andre interesserte foreninger eller lag. Det er alt i dag et veldig antall hytter i området. Et stort antall er også planlagt bygd i årene som kommer. I tillegg kommer alle dagsturistene som kommer til Høgås for å finne gode skiforhold. Vi er helt sikre på at det vil være behov for at vi er til stede. Ei slik hytte ville også bli et supert samlingssted for oss i Røde Kors, der vi kunne være sammen og bygge opp et enda tettere sosialt miljø i foreningen.

Sensasjonsoppslag i pressen

Mange har nok fått med seg oppslagene i pressen og på nett om skiløperene som har slått med skistavene etter Røde Kors-folkene på Høgås denne påska. Det er nesten utrolig at noen kan komme på tanken. Men Magnus og kompisen Geir Vederhus, som også er med i vaktlaget, vil ikke fokusere på dét når vi er innom dem ved bålpanna lørdag formiddag.

– Det er tale om et par litt overivrige skiløpere. 99 % av alle vi snakker med og treffer ute i løypene er takknemlige for at vi stiller opp. Vi har en kjempefin dialog med skifolket. Alle de hyggelige menneskene vi møter i jobben vår er faktisk én av de viktigste grunnene til at vi er engasjerte i Røde Kors-arbeidet.

Treffer utrolig mange hyggelige folk!

Marie Abusdal, Anders Nicolaysen, Rita Flottorp og Julie Abusdal på veg ut i Høgås-løypene i det nydeligste påskevær. De var blant de mange hundre skigåerene lørdag som kunne nyte turen i trygg forvisning om at de ville få god hjelp om noe skulle gå galt. Foto: Geir Daasvatn

Nedre Setesdal Røde Kors Hjelpekorps er på Høgås med snøscooter med båre på slede og en kommandobil med utstyr. Basen er på skistadion. Her har de fyrt opp bålpanna, grillet pølser og hatt det veldig fint.

– Folk stikker bortom for å slå av en prat eller kanskje spørre litt om hvilken løype de burde ta, forteller Magnus og Geir. Det er skikkelig trivelig! Ungene syns det er kjempegøy å treffe oss. Vi lager litt moro og forteller at vi har «mistet» mange påskeegg rundt om i løypene. Så leiter de som besatt under hele skituren. Det er også veldig spennende for barna med scooteren. De vil gjerne sitte oppå den og teste hvordan det føles. Det får de selvfølgelig lov til.

Innimellom har karene tatt noen kjøreturer rundt i løypene for å sjekke at alt er OK, og for å gjøre seg litt bedre kjent i området. Selv en garvet skiløper kan ha problemer med å finne fram i det enorme løypenettet på langt over 100 km til sammen. Det er viktig å kunne finne fram hvis uhellet skulle være ute.

– Vi har vel hatt 4-5 oppdrag så langt i påska. Det er mest tale om fall der de uheldige har skrapt seg opp eller fått små kutt i de litt isete og harde løypene som er nå mot slutten av vinteren. Vi har også fått inn ett oppdrag fra AMK-sentralen, der vi både utførte førstehjelp og bistod med transport.

50 år i 2018

Nedre Setesdal Røde Kors Hjelpekorps ble stiftet i 1968, og skal feire stort 50-årsjubileum senere i år. Det lokale hjelpekorpset har rundt 15-20 aktive godkjente førstehjelpere. Alle disse har vært gjennom en omfattende opplæring før godkjenning er oppnådd. I tillegg er om lag 10 nye medlemmer under opplæring. Mange av disse er rekruttert fra RØFF, et ungdomstiltak i Evje og Hornnes Røde Kors.

Når jeg undrer meg litt på hvorfor de to karene bruker så mye av fritiden sin på å være med i hjelpekorpsarbeidet, svarer Geir:

– Jeg blir glad av dette sjøl, det er moro å drive med frivillig arbeid som dette. Jeg tenker også litt på at en dag kan det være meg som ligger ute i skiløypa med en hjernerystelse eller et beinbrudd. Da vil jeg være veldig takknemlig hvis det er noen som kommer og henter meg og gir meg nødvendig hjelp!

Magnus føyer til:

– Jeg er i grunnen flasket opp med interesse for hjelpearbeid. Jeg fikk det i blodet gjennom engasjementet til foreldrene mine, under oppveksten hjemme i Øystese i Hardanger. Jeg er veldig glad i friluftsliv, og har alltid vært interessert i førstehjelp. I hjelpekorpset får jeg kombinert disse to interessene på en givende måte. Jeg får mange fine naturopplevelser, og treffer utrolig mange hyggelige folk. Det er nok etter hvert blitt som en slags livsstil for meg. Vi i hjelpekorpset har det liksom med å alltid holde oss klare, i tilfelle noe skulle skje brått.

Toppsjefen dukker opp

Midt i samtalen vår dukker Karina Lislevand opp. Ho er lokalforeningsleder i Evje og Hornnes Røde Kors, og altså på sett og vis «toppsjefen» i det lokale Røde Kors-arbeidet. Karina er den store veteranen i Røde Kors i Evje og Hornnes nå; ho har vært med siden «tidenes morgen».

– Jeg syns det er veldig gøy at vi har fått til dette opplegget med beredskap her på Høgås for tredje året på rad. Det er viktig at vi i Røde Kors, og kanskje spesielt hjelpekorpset, er synlige og får vist fram hva vi kan bidra med i lokalsamfunnet. På Høgås er det enormt med folk nå i påska, og da er det topp at vi kan være akkurat her. Det er god reklame for Røde Kors!

Saken fortsetter under bildet

Magnus Heggernes, Geir Vederhus og Karina Lislevand. Røde Kors-folk i særklasse. Foto: Geir Daasvatn

Karina er altså lederen av moderforeningen Evje og Hornnes Røde Kors. Jorunn Øvsteland er leder for underavdelingen Nedre Setesdal Røde Korps Hjelpekorps. Et artig poeng her er at hjelpekorpset som alt nevnt fyller 50 år i 2018, mens hovedforeningen «bare» fyller 40 år. Barnet kom altså til verden før moderen! Uansett skal dobbeltjubiléet feires med brask og bram til høsten. Karina nevner noen spennende planer som involverer slaget ved Solferino og Røde Kors-grunnlegger Henry Dunant. Men meir vil vi ikke røpe før Røde Kors selv kommer på banen.

Ingen lokal beredskap på egen fest!

Men én ting er sikkert når det gjelder jubileumsfesten, forteller Magnus og Geir mens de ler så solbrillene rister:

– Vi skal ikke ha vår egen beredskap på den festen. Der leier vi inn eksterne krefter til jobben!

 

 

Del "Røde Kors på Høgås hele påska"