Harald Haugland. Foto: Eskedahl

Setesdalswiki ni år!

Torsdag 26. april er det nøyaktig ni år siden nettleksikonet og dugnadsprosjektet Setesdalswiki blei satt opp for første gang. I dag er det 89.000 (!) artikler på wikien, som er blitt en viktig informasjonskilde om Setesdal og nabokommunene.  Setesdalswiki har rundt 600 lesere hver dag. Mannen bak suksessen er ildsjelen Harald Haugland (70). Etter mange år i ulike jobber i Valle, er han i dag pensjonist og bor i Mandal.

Hva er Setesdalswiki?

Setesdalswiki er altså en wiki – et leksikon på nett – om Setesdal. Det er som Wikipedia, med samme teknologi og filosofi, bare at Wikipedia omfatter hele verden mens Setesdalswiki primært er et leksikon for Setesdal. ALLE som har lyst kan registrere seg som bruker og begynne å skrive. Idéen blei lansert på Setesdalskonferansen i april 2009, på Hovden Høyfjellshotell. Det var tydelig at næringslivsfolk og politikere visste lite om hverandre, og om hva som rørte seg i dalen. Harald Haugland var på konferansen i regi av sitt frivillige arbeid som redaktør av Valle Radio.

— Jeg foreslo at vi kunne lage en wiki, sier han i et portrettintervju i Fædrelandsvennen 19. desember 2015. Jeg hadde vært skribent på Wikipedia i et par år og kjente systemet. Jeg visste at dersom vi fikk fart på det, kunne det bli en suveren informasjonskilde, sier han.

Utgangspunktet var bedrifter og bedriftsledere i Setesdal

Målet i første omgang var å skrive omtaler av bedrifter og deres ledere. Dette er fortsatt et veldig aktuelt tema. Men i årenes løp har mange flere tema kommet inn i bildet. I 2012 blei Geir Daasvatn med som skribent, med siktemål å skrive litt om Otra IL. Da kom det etter hvert mange artikler om sport og idrettsutøvere. Senere har Geir utvidet interessefeltet, og skriver masse om gårdene i Setesdal, geografi og historiske bygninger. Pluss masse annet. Lokalhistorikeren Reidar Tveito og Siri Johannessen, sentral i Valle Radio, har helt fra starten vært store bidragsytere på hver sine felter. Reidar er for eksempel spesialist på alt som har med Byglandsfjord å gjøre. Mange kjenner ham som forfatteren av den fine boka om Riksveg 9 og særtrekk langs vegen. Han har også bidratt med mange flotte fotografier fra Setesdal og Setesdalsheiene. Harald sin sønn, Helge Haugland, har en sentral rolle som teknisk ansvarlig og bidragsyter med opplysninger i mange artikler. Disse fem utgjør stammen av skribenter.

Setesdølen gir grunnlag for mange nye artikler

Setesdalswiki har et veldig givende samarbeid med avisa Setesdølen. Med tillatelse fra avisa legges hver utgave inn på wikien med overskrifter og lenker. Det gir grobunn og stikkord for et stort antall nye artikler hver eneste uke.

Det ville føre for langt her å gå i detalj om hva du kan lese om på Setesdalswiki. Men stoffet er ordnet i såkalte kategorier slik at du enkelt kan finne fram til det du er interessert i.

— Det finnes ingen andre samlede verk som er så informative om Setesdal, slår Harald Haugland kort og godt fast.

Setesdalswiki om Evje og Hornnes

Blåmenner og setesdøler på hagefest hos Kongeparet på Slottet 1. september 2016. Foto: Privat

Evje og Hornnes ligger lengst sør i Setesdal. Noen mener at evjedølene og honndølene ikke er egentlige setesdøler, men blåmenner. Det kan sikkert være mye rett i det. Men uansett hva man mener om den saken, har mengden artikler om tema i Evje og Hornnes vokst enormt. Det er trolig dekning for å si at Evje og Hornnes er den kommunen det er mest stoff om på Setesdalswiki nå.

Her er noen av de mest aktuelle kategoriene og artiklene om vår kommune:

 

Evje og Hornnes

Evje

Personer fra Evje og Hornnes kommune

Næringsliv i Evje og Hornnes

Bygninger i Evje og Hornnes

Garder i Evje og Hornnes

Bedriftsledere

Otra IL

Bilder av Geir Daasvatn

Hvis du er ny på Setesdalswiki, kan du klikke deg inn på artikkelen om Evje og Hornnes. Der er det blå lenker videre til mange nye artikler. Slik kan du fortsette til flere tusen artikler om aktuelle tema i kommunen vår. Eller – i stedet for å surfe rundt – kan du bruke søkefeltet til å finne det du leter etter spesielt.

Gratulerer med dagen!

Det var en kjempegod idé Harald Haugland kom opp med på Setesdalskonferansen i 2009, og resultatet ni år senere taler for seg selv. Det er en enestående dugnadsinnsats han har gjort i disse ni årene, for å bygge opp og vedlikeholde Setesdalswiki som en nyttig og inspirerende kilde til kunnskap om Setesdal.

Gratulerer med dagen!

 

 

 

 

 

Del "Setesdalswiki ni år!"