Smakfullt besøk på Høgetveit Gård

Vi har vært på besøk hos Wenche og Sjur Høgetveit på Høgetveit Gård. Det ble et spennende og smakfullt besøk. De ønsker å være med i bedriftsregisteret vårt med bedriften sin. Det setter vi stor pris på. Vi gleder oss til å følge det sympatiske ekteparet litt ekstra tett de neste årene.

Før vi går inn på opplevelsene fra selve besøket kan det være kjekt å få fakta på plass. Derfor har vi frimodig sakset litt fra hjemmesiden deres:

«På Høgetveit gård i Evje og Hornnes dyrker vi fram de mest høgtliggende morellene i hele Norden; på 300 m.o.h. Morellproduksjonen er en av de mest utfordrende produksjonene som finnes. Det er mye å passe på, og ting må gjøres til rett tid, for å oppnå gode avlinger. Frostnetter i april og mai er ikke uvanlig, og da er det viktig å sette på plasten før blomstring, for å få ekstra beskyttelse mot frost.

Vi produserer også bringebær og plommer på gården. Bæra produserer under plasttunneler, som gir vern mot frost og regn, sprekking og råtning. Bruk av plasttunneler gjør også at vi kan redusere sprøytebehovet. Det som ikke selges som friskkonsum, legges på frys, og brukes til å lage morellsirup, bringebærsaft og plommesaft.

Høgetveit gård blir drevet av Wenche og Sjur Høgetveit. I sommersesongen har vi dyktige sesongarbeidere, og i høysesongen tar ofte hele familien del i arbeidet på gården. Bæra blir levert til grossist, men blir også solgt direkte fra gården, og under messa Naturligvis på Evjemoen.»

Familiebedrift

Vi er heldige med timingen på besøket. Når vi kommer inn på tunet, står yngstemann i familien Sigurd og losser av kasser fra lastebilen til Setesdal Bilruter. De skal benyttes i plukking og videreformidling av bær fra gården. Vi får allerede her et lite innblikk i hvilke enorme mengder som produseres på den flotte gården.

– Det har alltid vært en liten familiebedrift og barna har stort sett jobbet hjemme med produksjon hele sommeren i oppveksten. Nå er minstemann også ferdig med første år på byggfag så han er blitt litt som en vaktmester på gården, forteller Wenche.

Det er Sjur som er gartneren.  Han holder kontroll på at busker og trær har gode forhold, og renser unna og passer på at det er gunstige forhold for å få gode bær og moreller.

– Jeg sørger for at riktige bær og frukter blir plukket til riktig tid. Så har Wenche kontroll på alt med tilrettelegging og utsalg hjemme, forteller den entusiastiske frukt- og bærbonden.

 De første morelltrærne ble plantet på gården i 1996. Ekteparet fikk frem de første morellene som ble plukket for å selge i 2000. Sjur har jobb i kirken, og har hatt en 60 % stilling her siden 2006. Han har altså stort sett hele tiden hatt jobb ved siden av gårdsdriften. Wenche har også en deltidsstilling som landbruksrådgiver, ved siden av alt arbeidet gården fører med seg.

Komplisert å dyrke moreller!

Høyt henger de; og utfordrende å få til er de! Men Sjur er en ekspert i faget, og morellene er blitt et hjertebarn. Foto: Geir Daasvatn

Det er mye arbeid som ligger bak de flotte produktene vi er så heldige å kunne få kjøpe fra Høgetveit Gård. Sjur tar oss med på en omvisning på området, og forteller om arbeidet som kreves for å kunne levere moreller av ypperste kvalitet. Det er ikke vanskelig å merke at det kreves utrolig mye kunnskap for å levere de produktene de er så kjente for. Det er en engasjert og lidenskapelig Sjur som viser oss rundt, og løfter på morellklaser og grener for å visualisere hva han snakker om. Han merker nok kanskje at vi er veldig fascinerte av mengden og de flotte fargene på morellene, men at vi ikke henger helt med på alt med bakterier, sprekking, morelltyper, mugg og karatavfall.

Det er enorme områder for fruktdyrking, og oppimot 900 morelltrær, på Høgetveit Gård. Etter å ha fått en innføring i hvordan morelldyrking fungerer, og hvilke forhold med vær og vind som må klaffe for å få en god høsting, skjønner vi at det innebærer en enorm risiko for å ikke få ønsket mengde. Det er så mange variabler vi mennesker rett og slett ikke rår over, som kan gjøre enorme utslag på mengde og kvalitet.

Sjur forteller:

– I år er det begrenset med moreller i forhold til under optimale forhold. Det er på grunn av frosten tidligere i år. De beste årene har vi vært oppe i 8-9 tonn, men på år som i år så havner vi nok under to tonn moreller. For å være ærlig så er det vilt vanskelig å dyrke moreller, så de er egentlig verdt sin vekt i gull.

Bringebærene er lettere å få til

Sjur i en av de svære bringebærtunnelene på Høgetveit. Foto: Geir Daasvatn

Det er også enorme mengder bringebær som vokser frem på Høgetveit Gård. Det er hundrevis av bringebærbusker som står på rekke og rad inne i plasttunnelene på gården.

– Bringebær sterkere mot frost, og har ikke de klimatiske kravene som morellene har. Så det er en sikrere produksjon. Vi håper å levere oppimot seks tonn bringebær fra gården i år, forklarer Sjur.

Det er flotte bærbusker vi får se. Selv om bringebærene er mindre sårbare for vær og vind, klarer Sjur å «miste» oss litt når han forteller om bringebærproduksjonen også. Det ligger mye kompetanse og vitenskap rundt dyrkingen, selv om morelldyrking er enda vanskeligere. Alt fra avstander, luft, vann, klipping , knopper, høyde og mye mer. Det er rett og slett en imponerende kunnskap Sjur innehar, som han så håpefullt prøver å dele med oss.

Bærplukkerene kommer igjen år etter år

Vi er heldige og får observere noen av arbeiderne på gården. Ekteparet skryter uhemmet av de ansatte:

– Vi har de samme ansatte som kommer igjen år etter år for å plukke hos oss. Det er vi veldig glade for. Det er en egen vitenskap å plukke riktige bær til riktig tid og på riktig måte, forteller ekteparet. Det er fire ansatte som plukker, og på de enorme bringebærbuskene kan man plukke i rundt seks uker. Det er ulike faser på modningsprosessen fra toppen til bunnen av buskene.

De ansatte har egen leilighet på gården og flotte fasciliteter, og med slike sympatiske arbeidsgivere som ekteparet Høgetveit skjønner vi godt de kommer tilbake til perlen Høgetveit Gård for å arbeide år etter år.

Florina But er trofast bringebærplukker på Høgetveit hvert år! Foto: Geir Daasvatn

Sesongen er i gang!

Høgetveit Gård har allerede sendt ut en del bringebær til butikkene for salg. Hjemme fra gården selger de bare første sortering, og gårdsutsalget på bringebær er allerede i gang denne uka. Du kan ringe og bestille på telefon 950 20 326. Det er heller ikke lenge til de fantastiske, ja berømte, morellene kommer for salg. Så det er bare å følge med på Facebooksiden til Høgetveit Gård for å få all informasjon du trenger.

En ting er helt sikkert. Det er lett å merke at kvaliteten som leveres fra Høgetveit Gård skal være av ypperste merke. Det er Sjur og Wenche helt samstemte på!

Vi ønsker lykke til med salget og høstingen, og kan bekreftet at smak og kvalitet er helt ypperlig! Tusen takk for besøket og omvisningen, og ikke minst de nydelige bringebærene. Så gleder vi oss stort til å følge bedriften de neste årene.

Wenche og Sjur. Foto: Geir Daasvatn
Del "Smakfullt besøk på Høgetveit Gård"