Andreas Irslinger på Arsenalet 7. februar 2020. Foto: Geir Daasvatn

Trekunstneren Andreas Irslinger: Bygger hovedkvarter på Arsenalet på Hornnes

Andreas Irslinger driver håndverkerfirmaet Irslinger AS. Han har både snekkerverksted og utfører byggeoppdrag og byggservice ute i felten. Han har hatt basen hjemme i Kjersti Park på Evje siden han startet opp virksomheten sin i 2006. Nå har han kjøpt en av de gamle garasjene på Arsenalet på Hornnes, med ei høvelig tomt, og er i ferd med å bygge seg et praktisk og veldig flott hovedkvarter for virksomheten der.

I forrige uke var vi ute på Arsenalet og besøkte Andreas, for å få vite litt meir om alt det spennende han driver med. Det var et veldig trivelig treff, der vi fikk kjennskap til masse nytt om denne utrolig flinke karen som det går gjetord om i bygda.

– Jeg hadde læretida mi på Trebyggeriet på Hornnes. Der blei jeg veldig inspirert, og nærmest «frelst» på avanserte maskiner og freser. Jeg startet opp hjemme hos meg selv i 2006, og bygde og hadde min egen fresemaskin i garasjen der. I sju år har jeg arbeidet som reparatør for Recover og Polygon, samtidig som jeg har drevet min egen virksomhet på si. 

Andreas bestemte seg for å starte for seg selv på heltid, og det skjedde fra 1. januar 2019. I oppstartsfasen har han hatt noe støtte fra Innovasjon Norge. Blant annet har han fått mentorhjelp og gode råd fra Glenn Qvam Håkonsen på denne måten.

Behov for større plass

Andreas har laget de fine kvilebenkene med innfreste logoer som Evje og Hornnes Frivilligsentral har satt opp ulike steder i Evjemoen skyte- og øvingsfelt. Foto: Geir Daasvatn

Det viste seg fort for Andreas at han trengte større plass og bedre utstyr for å kunne utvikle virksomheten sin. Garasjen hjemme på 32 kvdratmeter blei for liten. Lenge leitet han rundt etter høvelige lokaler. Til slutt fant han fine, praktiske og rimelige lokaler ute på det tidligere Arsenalet på Hornnes, hos Rune Thorsen i Indre Agder Transport.  Her har han nå kjøpt en av de gamle garasjene oppe på det øverste området, sammen med ei passelig tomt foran.

I garasjen skal det være snekkerverksted og plass til maskiner og utstyr. Da vi traff Andreas, var han i full sving på dette bygget. Nær sagt alt blir nytt her, innvendig og utvendig. Uten at vi er så snekkerkyndige, såg det ut til at omtrent bare reisverket ville stå igjen.

Foran garasjen skal det settes opp et tilbygg på om lag 40 kvadratmeter. Her skal det være spiserom og kjøkkenkrok, utstillingsrom, kontorer og toaletter med mer. Andreas er forutseende – og optimistisk – og bygger for å kunne ansette flere folk i firmaet etterhvert.

Kostnadene er betydelige, kanskje rundt 1 million kroner. I tillegg kommer egen innsats verdt minst like mye.

Snekkerverksted og byggeoppdrag

Som vi nevnte i starten har virksomheten til Andreas fokus på to områder.

Han har et snekkerverksted, der han produserer dørskilt, dekorasjoner i tre, fasadeskilt, bordplater, bilderammer, utskårne hagebenker og nær sagt det meste annet som kunden måtte ønske. Alt dette lager han med datastyrte dreiemaskiner og spesialfreser. Å frese ut pene logoer og dekorasjoner i tre er blitt litt av en spesialitet. Alle dekorasjonene og skiltingen utendørs på Dølen Hotel er det han som står bak. Han kan frese ut trefigurer og lage utskårne arbeider med maskinene.

Se bilder av de spennende produktene til Irslinger AS på Instragram

Saken fortsetter under bildet

Andreas og Leif Jørgen med det forseggjorte skjoldet Andreas laget på spesialfresen sin til Vannvittig Moro i 2018. Foto: Geir Daasvatn

– Jeg har lært meg selv å programmere maskinene; jeg regner meg selv som en «nerd» på dette området, smiler Andreas. Mye av arbeidet og tidsbruken med et produkt består i å få programmert maskinen riktig. Jeg har nok brukt flere tusen timer på å lære meg dette og bli flink i faget.

Når garasjen er ferdig ombygd, får Andreas en veldig grei plass til denne delen av virksomheten. En dreiemaskin spesielt tilpasset Andreas sin virksomhet er i produksjon på en fabrikk i Kina, og skal få hedersplassen i det nye verkstedet. På denne avanserte maskinen vil Andreas kunne lage spesialbygde bygningsdeler i tre til hele byggebransjen. Maskinen vil også kunne lage heltrefigurer og masse annet spennende og unikt.

Den andre delen av firmaet er byggservice. Denne delen påtar seg både store og små oppdrag innen byggebransjen. Andreas har gode samarbeidspartnere innenfor øvrige fagfelt, som gjør det enkelt for kunden. Irslinger AS kan blant annet hjelpe med rehabilitering, oppussing, vedlikehold, serviceoppdrag og montering. Den siste tida, mens snekkerverkstedet er under oppbygging og nytt utstyr enda ikke er på plass, har det naturlig nok vært mest arbeid av dette slaget.

– Jeg har små  og litt større oppdrag over hele Sørlandet, egentlig. Til uka skal jeg for eksempel en tur til Kristiansand, forteller den arbeidssomme håndverkeren.

I det hele tatt er det litt vanskelig å skjønne hvordan Andreas kan få tid til alt han steller med. I tillegg til ulike byggeoppdrag dagen lang, kommer jo all egeninnsatsen i forbindelse med det nye bygget. Han har dessuten kone og stor familie. Men det virker som om energien er uttømmelig, og pågangsmotet ubegrenset.

– Arbeidsdagene er veldig allsidige og spennende, smiler han når vi lurer litt på om det ikke kan bli i meste laget. Jeg er hele tida ute på større eller mindre oppdrag. Sist var jeg jo for eksempel oppe i strøket ditt i Tingberget og gjorde en liten jobb i en leilighet. Samtidig holder jeg på med produksjon av et større antall grillspyd for TrollAktiv. Så det blir aldri kjedelig.

Målet til Andreas er at hovedkvarteret på Hornnes skal bli et sted der folk kommer på besøk med ulike oppdrag han kan lage eller fikse i verkstedet. For det er ingen tvil om at snekkerverkstedet og alt det tøffe spesialarbeidet der er det Andreas virkelig brenner for. Som vi var inne på har han vært forutseende, og sikret seg 2-årig opsjon på utvidelse av eiendommen med inntil fire garasjer til. Så om virksomheten utvikler seg slik Andreas håper, kan Irslinger AS bli en større bedrift etter hvert. I disse planene inngår også å utvikle en bra nettbutikk.

Lokalt samarbeid er tingen!

Før vi måtte avslutte vårt lille besøk så Andreas kunne komme videre med arbeidet sitt, var han veldig oppsatt på å få fram det gode samarbeidet det er mellom lokale aktører i byggebransjen og ellers i bygda.

– Ikke minst er jeg selvsagt veldig glad for det fine miljøet jeg er kommet inn i her på Arsenalet, med bedrifter som Indre Agder Transport, KW-Bygg, RJA Bygg og Prosjektering og flere andre. Vi kan spørre hverandre om råd, bruke hverandre til å løse ulike oppdrag og så er det jo alltid moro å være et sted der det er action og folk å treffe, avslutter Andreas før han spurter avgårde til nye oppgaver.

Hjemmesiden til Irslinger AS

 

Del "Trekunstneren Andreas Irslinger: Bygger hovedkvarter på Arsenalet på Hornnes"