Avslutning av Otra ILs TrollAktiv Idrettsskole på Syrtveit i Evje 9. august 2018. Foto: Geir Daasvatn

TrollAktiv Idrettsskole

Mandag til torsdag arrangerte Otra IL sin TrollAktiv Idrettsskole for jenter og gutter 9-12 år. Det var 120 slitne, men lykkelige barn som torsdag ettermiddag drog hjem til mamma og pappa etter den heftige avslutningsdagen på TrollAktiv.

Jon Gunnar Kjetså i Otra IL takker Simon Hansen i TrollAktiv for et strålende samarbeid om Idrettsskolen i 2018. Foto: Geir Daasvatn

TrollAktiv er fra 2018 ny hovedsponsor for Idrettsskolen. Det hadde ført til en liten endring i opplegget fra tidligere år, ved at raftingen var flyttet fra onsdag til torsdag. Rafting ble kombinert med klatring i den nye Evje Klatrepark. Dermed kunne hele den siste dagen foregå i området til TrollAktiv oppe på Syrtveit.

– Det å ha fått TrollAktiv med på laget er et kjempeløft for Idrettsskolen, forklarer Otra ILs daglige leder Tony Halsall. Det sikrer ikke bare at vi har spennende aktiviteter som rafting og klatring å tilby barna hvert år framover. Like viktig er at alle aktivitetene denne siste dagen kan foregå på samme sted. Det sparer oss i Otra IL for masse arbeid med busstransport og logistikk som vi tidligere måtte bale med, når aktivitetene denne dagen skjedde på flere forskjellige steder i bygda. Tim Davis og Simon Hansen hos TrollAktiv er utrolig greie å samarbeide med, og instruktørene her er jo profesjonelle til fingerspissene.

Les mer om TrollAktiv i vår bedriftspresentasjon

Ved siden av TrollAktiv med Evje Klatrepark, er Otra ILs hovedsponsor Evje og Hornnes Sparebank, Setesdal BilruterIntersport Evje og Kjetså Design gode støttespillere for Idrettsskolen. Evje og Hornnes Røde Kors må nevnes særskilt. De har stilt opp med lunsjservering til barna i alle år, og gitt et enormt bidrag til at Idrettsskolen har blitt så vellykket som den er. Noen år har Røde Kors også hatt egne aktiviteter for barna, som enkel opplæring i førstehjelp og andre spennende saker.

Tony og Jon Gunnar – idrettens Knoll & Tott

Tony og Jon Gunnar i sprudlende humør etter å ha fullført nok en Idrettsskole sammen. Den 12. i rekken! Foto: Geir Daasvatn

For dere som ikke er lokalkjente i Evje og Hornnes, er Tony altså den administrative lederen i Otra IL fra 2006. Fra 2007 har han også vært prosjektleder for Idrettsskolen. De første årene fra 2007 var navnet IF Idrettsskole. Senere hadde Otra IL et meget godt samarbeid med BDO om Idrettsskolen, og navnet var BDO Idrettsskole fram til 2017. Fra i år er TrollAktiv ny hovedsamarbeidspartner, og navnet er endret til TrollAktiv Idrettsskole. Men om samarbeidskonstellasjonene har skiftet litt, har Tony hele tiden – i alle de 12 årene – vært den store sjefen for barneidrettsfesten! Like lenge har en annen kjent personlighet i bygda, Jon Gunnar Kjetså, vært nestkommanderende og utfylt lederteamet. Tony og Jon Gunnar har funnet fram til en god fordeling av arbeidsoppgavene seg imellom, og har et fantastisk bra lag med barna.

– Det er lite problemer med bråk og uro, ler Tony, selv med 120 viltre og energiske barn som svermer rundt overalt. Jeg bare roper høyt at den som ikke holder seg i ro kommer jeg og setter meg på. Da blir det fort stille!

Fikk prøve 14 aktiviteter på fire dager

Årets Idrettsskole har vært lagt opp på tradisjonelt vis, med fire ulike idretter eller aktiviteter hver dag. Mandag var det åpningsseremoni i Otrahallen. Før selve Idrettsskolen braket løs, delte banksjef Knut Kjetil Møen i Evje og Hornnes Sparebank ut Toppidrettsstipender til to av bygdas aller mest talentfulle og hardtsatsende idrettsutøvere, Lise Hornnes og Sondre Ramse. Toppidrettsstipendene er et samarbeidsprosjekt mellom banken og Otra IL. Så var det bare å gyve rett på programmet, som denne første dagen bestod av taekwondo, badminton, friidrett og rulleskigåing. Alt sammen i området ved Otrahallen og Hornnes stadion, der det er fantastiske anlegg for idrett nå. De 120 barna var delt i grupper, og rullerte mellom de fire aktivitetene i løpet av dagen. Bare avbrutt av en liten pause midt på dagen med noen etterlengtede brødskiver.

Tøff tirsdag

Tirsdagens aktiviteter foregikk både i og rundt Otrahallen, og på Evje. Barna fikk prøve orientering i regi av Merete Abusland Nilsen og Terje Nilsen Abusland i O-gruppa i området rundt Hornnes stadion, boksing (knalltøft!!), håndball i Evjehallen med Lene Skaiå Larsen og innebandy i Otrahallen. Som dere skjønner, er det litt logistikk for å få dette til. Men Setesdal Bilruter er en god medspiller, og bussturen mellom Hornnes og Evje blir mest som en liten feststund i seg selv.

Onsdag ved Evje stadion

Saken fortsetter under bildet

Litt skikkelig gjørmesykling på Idrettsskolen i 2010! Foto: Geir Daasvatn

Undertegnede, som også er fotballtrener, blei kraftig blaut i de veldige regnskyllene i 8-tiden onsdag morgen. Det var ingen stor fornøyelse å klargjøre EHbanen til fotballøktene barna skulle være med på i løpet av dagen. Men lykkeligvis gav det blaute været seg ganske fort, og det ble etter hvert en fantastisk fin dag på Evje. I tillegg til fotball fikk barna denne dagen prøve skihopping sammen med Jon Terje Hegghaug i det nye og fine Trollbakken hoppanlegg, de fikk være med villmannen Dominic Irslinger på terrengsykling, og de fikk en liten innføring i sandvolleyball sammen med dyktige instruktører fra volleyballkretsen.

Magisk avslutningsdag på TrollAktiv

Nå var barna begynt å merke hardkjøret, og var dyktig slitne. Men rafting og klatring høyt over bakken gir adrenalinkick, og det var i følge rapportene ikke noe problem å få ungene opp av senga og med på det spennende programmet på avslutningsdagen torsdag. Stemningen var enorm da alle sammen tok farvel med TrollAktiv Idrettsskole 2018 med et megahøyt «Takk for i år»-brøl!

Ypperlig ledertrening

Når vi forhører oss litt med Tony og Jon Gunnar om de positive sidene ved Idrettsskolen, nevner begge ungdommene som er faddere hvert eneste år. 2-3 ungdommer i alderen 16-18 år følger hver gruppe med barn rundt på de ulike aktivitetene hele dagen.

– De gjør en helt uvurderlig innsats, er de to helt samstemte om. Det hadde vært nesten praktisk umulig å få opplegget til uten disse ungdommene til å hjelpe til med å samle barna, holde orden på utstyret og masse andre praktiske detaljer. Men kanskje like viktig er den menneskelige faktoren; at barna hele tiden vet at de har en person å forholde seg til og som de kan få hjelp eller kanskje litt trøst og oppmuntring av når det butter imot. Samtidig gir oppgavene ungdommene verdifull ledererfaring, som kan være gull verdt for dem å ta med seg videre i livet.

Barneidretten er kjernevirksomheten i Otra IL

Glade idrettsjenter på Idrettsskolen i 2008. Foto: Geir Daasvatn

Otra IL har unge friidrettsutøvere i Norgestoppen, skiløpere som hevder seg på høyt nasjonalt nivå og en aktiv håndballgruppe med mange gode lag i sørlandsk målestokk. Men Otra IL er likevel en ganske typisk «breddeklubb», med et uttalt mål om å legge til rette for flest mulig. Det er således ikke det å få fram toppidrettsutøvere som er klubbens hovedmål, men å få flest mulig barn, unge og voksne til å være fysisk aktive. Av alle aktiviteter Otra IL legger til rette for, er derfor barneidretten trolig den viktigste. Idrettsskolen er i så måte et fantastisk tiltak, der barna i løpet av bare fire dager får prøve omtrent så mange forskjellige aktiviteter og idretter som de orker. «Bevegelse og begeistring», er et uoffisielt slagord Otra IL bruker i mange sammenhenger. «Bevegelse» og fysisk aktivitet er utrolig viktig for å beholde god helse gjennom hele livet. «Begeistring» og glede er en av de aller største drivkreftene i tilværelsen.

Idrettsskolen er kronen på verket!

– Idrettsskolen er viktig i seg selv, sier Tony entusiastisk i det barna sakte men sikkert er i ferd med å finne sekkene sine og forlate TrollAktiv sammen med bestefar eller mamma. Barna opplever så mye «bevegelse og begeistring» som det nesten er mulig å presse inn i fire korte dager. Forhåpentligvis gir de gode opplevelsene også inspirasjon til å drive med idrett og fysisk aktivitet videre, kanskje gjennom hele livet. Gode vaner bygges jo tidlig!  Idrettsskolen er på den måten et enormt rekrutteringstiltak til idrett og fysisk aktivitet.

Makker Jon Gunnar skyter inn:

Idrettsskolen er også et utrolig godt markedsføringstiltak for Otra IL. Den er i årenes løp blitt kjent i hele idretts-Norge. Gjennom Idrettsskolen og andre tiltak for barna har Otra IL opparbeidet seg et bra omdømme. Et slikt godt omdømme er alfa og omega, for eksempel for å få flest mulig til å være med i idrettslaget eller for å få det lokale næringslivet til å støtte opp om arbeidet.

Otra IL ble kåret til «Årets idrettslag på Agder» i 2017. Det gode og allsidige barneidrettsarbeidet klubben driver var en viktig del av begrunnelsen for den gjeve utmerkelsen. Og av alle de fine aktivitetene som skjer i regi av Otra IL nær sagt hver eneste dag hele året, er nok Idrettsskolen kronen på verket!

 

 

Del "TrollAktiv Idrettsskole"