Det var en svært fornøyd banksjef som kunne runde av samlingen. Foto: Geir Daasvatn

Vellykket og oppløftende næringslivskveld i regi av Evje og Hornnes Sparebank!

Det var stort oppmøte av mange ulike typer mennesker på Furuly flerbrukshus på Evje tirsdag kveld. Her var det etablerte bedriftseiere, bedrifter under etablering, reiselivsnæring, utbyggere, politikere og andre mennesker som var interesserte i å høre hvordan ny politikk etter regjeringsskiftet ville kunne påvirke næringslivet vårt. Ikke minst var mange veldig spente på å få en liten oppsummering av hvordan det hadde gått med næringslivet på Evje i annerledesåret 2020.

Det var naturligvis banksjef Knut Kjetil Møen som åpnet samlingen. Han startet med å presentere bakgrunnen for treffet og menyen for kvelden. Det var Jan Ludvig Andreassen, sjefsøkonomen i Eika, som ville fortelle om ny regjering, nye muligheter og nye farer. Varehandelkonsulent Roy Michaelsen ville ta en liten gjennomgang av tallene og status for næringslivet i Evje og Hornnes kommune gjennom korona-året. 

– 12. mars 2020 så det mørkt ut, understreket Knut Kjetil. Mange fryktet det verste – inkludert oss i banken. Vi gjorde store tapsavsetninger etter anbefaling fra myndighetene. Det er imponerende hvordan lokalt næringsliv har tilpasset seg situasjonen, selv om det har vært tøft, fremholdt banksjefen.

Vet du forresten  dette om Evje og Hornnes Sparebank? 

  • Evje og Hornnes Sparebank er landets 10. minste bank av totalt 102, men sunn og livskraftig
  • Banken er eigd av kundene, og gir masse tilbake til bygda
  • Forretningskapitalen er 2,9 milliarder
  • Banken har hatt god vekst over tid
  • Kontor er etablert i Vennesla for å kunne fortsette den positive utviklingen

–Vi har kort beslutningsvei i banken, og et hovedmål om å bidra til vekst og utvikling i bygda. Banken satser på personlig rådgiving, og være en god samarbeidspartner for både enkeltmennesker og forretninger. Vi kan også tilby det meste av finansierings- og forsikringsordninger som er aktuelle for små og mellomstore bedrifter.

– Vi er små foran, men store bak, smiler den engasjerte banksjefen. Men vi er og blir lokalbanken for et rikere bygdeliv, og vi er alltid opptatte av å gi tilbake til bygda.

Den sympatiske banksjefen snakket litt om «det grønne skiftet», bærekraft og klima.

– Dette møter oss fort og hardt, fortalte Knut Kjetil, enten vi liker det eller ikke. Krav og forventninger kommer fra kunder, leverandører, myndigheter og via media og omdømme. Dette gir endringsbehov og øker risikoen i bedriften. Men vi skal utvikle kompetansen, og kunne være en god støttespiller for bedrifter som ønsker å satse på mer miljøvennlige løsninger.

Hvordan blir det tredje koronaåret?

Jan Ludvig Andreassen på sentralbanksjefen sin årstale i februar 2017. Foto: Tore Sætre/Wikimedia

Jan Ludvig Andreassen var stolt da han kunne si at Eika også er med på å bidra til et rikere bygdeliv. Han koste seg da han kom til et julepyntet Evje sentrum.

– Det er imponerende å se ei så lita bygd gjøre det så bra, fortalte han.

Han drog oss på spektakulært vis gjennom de store linjene i verdensøkonomien, renteutviklingen og hvordan den stigende oljeprisen er med på gjøre at det blir mye mer penger for regjeringen å rutte med. Oljeprisen ville påvirke statsbudsjettet, og gi den nye regjeringen masse «gratis» penger til Norge AS. Det er snakk om nesten 100 mrd ekstra inntekter for neste år.  Men på samme tid er det mange land det aldri vil bli helt normalt for igjen. Myndighetene rundt i verden har brukt mye penger for å opprettholde drift og tjenester. Men gjeldsgraden er skremmende høy i veldig mange land. Derfor er det også mange land i verden med 0 i rente. På den bakgrunn spådde den erfarne økonomen også en lav rente i Norge i uoverskuelig fremtid.  

– Det er mange som har spart mye, og det er mange som vil bruke pengene fremover på å kjøpe eiendom, fritidsbolig, akser, fond osv., understreket han. Det er mange som har mye penger mellom hendene, altså, og jeg tror at mange bedrifter vil nyte godt av dette i tiden som kommer.

Det er forventet en vekst i privat konsum på 11,1 % i 2022, noe som i tilfelle vil være ny rekord. Her var sjefsøkonomen ganske sikker på at denne veksten ikke ville komme, mest av alt på grunn av den usikre verden vi fortsatt lever i. 

– Utviklingen i velbygde småsamfunn er slik at jo større og bredere utvalg av varer og tjenester det er i lokalsamfunnet, desto bedre går det. Men det kan også bygges for mye, slik at næringer ødelegges og marginene forsvinner. Om det bygges to hoteller til på Evje, ja da vil alle sammen gå konkurs, advarte den svært kunnskapsrike økonomen.

Vi klarer ikke her helt å gjengi alt i det interessante og svært spennende innlegget til Jan Ludvig Andreassen på en rettferdig måte. For her var det mye, i et forrykende tempo! Men av erfaring vet vi jo at de som leser innlegg på OpplevEvje.no er mest opptatte av hva som skjer på Evje. Der har vi mye gøy å fortelle.

Den lokale utviklingen

Tallknuseren Roy kom med oppmuntrende tall! Foto: Geir Daasvatn

Evje ligger blandt Topp-10 i landet i omsetning pr. innbygger. Dette er noe vi skal være veldig stolte av på Evje! Det viser at det er mange som tar turen fra omliggende bygder for å handle hos oss. Vi som bor her vet jo at de mange fritidsboligene og høysesongene (sommer, julehandel, påske osv.) er med på å dra mye mennesker til Hjertet i Agder.

Det har vært en rivende utvikling på Evje under de spesielle forhold vi har levd under. Det viste tallene Roy la frem for den spente forsamlingen. Tallene er presentert i millioner i omsetning i de ulike periodene:

Som vi kan se ut fra tallene, har Evje hatt en enorm vekst i vår beste sesong, nemlig sommersesongen. Det har også gitt en positiv utvikling de andre periodene, siden flere har benyttet seg av Evje som handelssenter i stedet for å reise til byen eller andre steder 

Roy spådde at de fleste butikkene og virksomhetene på Evje måtte budsjettere ned 8–10 % for kommende år. Netthandelen økte igjen med 37 %, og den øker sterkt hele tiden. Under koronaen har flere kjøpegrupper oppdaget netthandel. Dette har endret noe av handlemønsteret til mange aldersgrupper, og de endringene vil nok ikke reverseres.

– Det er mye å hente for Evje på å være en god turistkommune, understreket Roy.

Så kan jo undertegnede skyte inn at her mener jeg vi har ekstremt mye å gå på i forhold til samhandling og informasjon. Men kanskje innlegget til Roy traff noen av våre folkevalgte. Kanskje vil noen tenke at her burde vi legge en plan og begynne å jobbe knallhardt for at folk fortsatt skal velge Evje som sin sommerdestinasjon.

Handelen på Evje økte 11 % totalt for året 2020. Det er veldig bra i forhold til hva som kan forventes ut fra den tiden vi har vært inne i. 

Banksjefen i Evje og Hornnes Sparebank avsluttet den trivelige og meget lærerike kvelden med en oppfordring:

– Vi må være flinke til å bruke hverandre. Lar vi pengene sirkulere i bygda, vil lokalsamfunnet Evje og Hornnes tjene godt på dette!

Det var en inspirert banksjef som takket den store forsamlingen for kvelden, og ønsket alle vel hjem. 

Vi for vår del vil også gjerne rette en stor takk til Evje og Hornnes Sparebank for en meget inspirerende næringslivskveld. Takk ikke bare til banksjef Knut Kjetil, men alle bankens ansatte som bidrog til festkvelden på mange ulike vis. 

Del "Vellykket og oppløftende næringslivskveld i regi av Evje og Hornnes Sparebank!"