Leif Jørgen har skrevet de aller fleste sakene vi har laget fra næringslivet i bygda. Han fortsetter gjerne å produsere gode og fengende tekster. Det er bare å ta kontakt. Foto: Geir Daasvatn

Leif Jørgen har tenkt – mye!

Innlegg, skrevet av Leif Jørgen Versland, 9. oktober 2019

Bildene er lagt inn av Geir Daasvatn, uten Leif Jørgens medvirkning

Jeg sto ovenfor et valg for ganske nøyaktig to år siden. Jeg ville prøve å bidra til å kunne hente frem det potensialet som ligger i bygda. Alternativene for meg da var enten å gå inn igjen i politikken, eller å starte noe som jeg egentlig tror kan skape større verdier fortere enn det å sitte i komitéer og kommunale utvalg. Jeg har hatt perioder hvor jeg har vært litt usikker på om jeg gjorde det rette i forhold til arbeidsmengden og energien det har tatt. Men jeg ufattelig stolt av arbeidet vi har lagt ned i OpplevEvje, og det måten vi viser frem kommunen på nett og rekkevidden vi har på vårt arbeid.

Bakgrunnen for mine tanker er alle de menneskene jeg snakket med som butikksjef på Europris Evje. Vi hadde i snitt ca 120 000 kunder i året; turister, fastboende, tilreisende, gjennomreisende – ja et utrolig stort spekter av mennesker. Jeg ble overrasket over alle henvendelsene om sponsing av forskjellige tilstelninger og arrangementer. Det var da det slo meg – det skjer jo faktisk utrolig mye på Evje, men det er som oftest bare de direkte involverte som faktisk vet hva som skjer.

Tirsdag 23. oktober 2018 var en svær gjeng med frivillige på Europris Evje for å handle inn til Hallovenn-fest på Evjetun. Det var ett av veldig mange flotte arrangementer i bygda som sikkert kunne vært gjort enda bedre kjent for folk flest. Foto: Geir Daasvatn

Bommet på timingen – det kostet

Timingen på oppstarten med OpplevEvje kunne sikkert vært bedre. Jeg var en travelt opptatt mann, som egentlig hadde mer enn nok med å få tiden til å strekke til i hverdagen. Men jeg tenkte vi kunne starte i det små og jobbe oss forsiktig opp og frem. Der bommet jeg grovt; men det var til det positive for oss. Vi fikk fort mange henvendelser om vi kunne komme på besøk og lage omtaler om både det ene og det andre. Vi fikk mye å gjøre på kort tid. Men vi gjorde det med mye glede, og ble kjent med mange flotte mennesker.

Så smalt det. Jeg kjente fort at jeg slet med å henge med på alt; både familie, jobb og fritid ble skadelidende under prosjektet. Det ble søvnløse netter med tanker om hva jeg kunne, burde eller skulle ha gjort. Dette gikk jo ikke så lenge, og det endte opp med at jeg mot slutten av 2018 fikk utfordringer som satte meg helt ut av spill. Jeg møtte rett og slett «veggen» så det sang. Jeg hadde problemer med å komme meg ut av sengen, og laget mine egne forestillinger i hodet om hva og hvordan andre oppfattet det vi holdt på med. Jeg fikk rett og slett mer enn nok med å klare å holde hodet over vannet og komme gjennom hverdagen. Men livet er en prosess, og av og til treffer vi utfordringer vi ikke helt klarer å håndtere. For min egen del fikk jeg til tider ganske skremmende depresjoner og angst for alt og alle. For en som er glad i folk, og har jobbet med mennesker gjennom hele livet, ble dette en alvorlig tankevekker. Det var perioder der jeg var livredd for å aldri komme tilbake til en normal hverdag. Jeg søkte profesjonell hjelp, og sammen med gode venner og kollegaer fikk jeg ting tilbake på riktig spor. Men det gikk mange måneder, og jeg har fortsatt dager der jeg må jobbe knallhardt med meg selv for å klare å i det hele tatt møte verden og de forpliktelsene jeg har.

Ikke alvorlig fysisk syk!

Jeg forstår at mange er nysgjerrige og undrende til hva som skjer. Jeg har jo satt meg selv i en ganske så offentlig og synlig posisjon både gjennom jobben på Europris Evje og i OpplevEvje-prosjektet. De fleste i bygda og mange andre har registrert at jeg har byttet jobb. Mange har spekulert i hva som skjer, mange har ment noe hva som foregår, og jeg har fått flere henvendelser fra folk som håper jeg skal » – overleve kampen mot kreften».

DETTE STEMMER IKKE! Jeg er fysisk 100% frisk. Men jeg har hatt utfordringer i hverdagen som har satt meg sjakk matt i perioder. Livet ble til tider litt for krevende, og jeg måtte stoppe opp. Men det er ikke noe kronisk og ikke noe dødelig. Så de aller, aller fleste av spekulasjonene om min helse kan jeg herved heldigvis avkrefte.

Noen grep måtte gjøres

Jeg ble fort klar over at skulle jeg fungere som familiefar, kollega og prosjektleder måtte jeg redusere noen av de tingene som tappet meg for energi i stedet for å gi positiv energi. Jeg måtte frigjøre tid til å prioritere det som faktisk betyr noe i livet. Etter 8,5 år med jobb jobb jobb, bestemte jeg meg for å snu om på alt. Vi ble enige i styret for OpplevEvje om å overføre de administrative oppgavene til Geir, slik at jeg kunne jobbe mer ut mot bedriftene. Dette har utelukkende vært positivt, og kombinert med min nye jobb i Frisk er det jo nettopp kontakten med næringslivet som er så viktig.

Det var også nødvendig å bruke mer tid på dem som er rundt meg. Jeg måtte rydde unna noen frivillige verv og tidstyver for å klare å holde fokus på familien, jobb og OpplevEvje. Jeg var heldig og ble headhuntet til stillingen som jobbkonsulent i Frisk. Der er jeg gitt muligheten til å kombinere min iver etter å hjelpe andre mennesker, samtidig som jeg i mitt yrke er avhengig av dialog med arbeidsgiverne i kommunen og resten av Setesdal. Disse arbeidsgiverne er også en del av det fantastiske spekteret vi har av bedrifter i bygda, og også potensielle kunder i OpplevEvje sitt bedriftsregister.

Jeg ble anbefalt en gradvis opptrapping, etter å ha vært sykemeldt de fem første månedene av 2019. Det begynte bra. Men så dukket muligheten til å låne Infosenteret midt i Evje sentrum opp. Det gikk igjen straks fra 0 til 200% arbeid. Det var et arbeid som ga utrolig mye kunnskap om reiselivet og turismen i bygda. Samtidig fikk jeg gleden av å få mange nye bekjentskaper blant dem som driver i den bransjen i dalen. Arbeidet med magasinet «Sommer på Evje» var også utrolig spennende og givende. Jeg sier det bare; for en sommer vi har hatt i OpplevEvje!  

Det var utrolig mye gøy med å drive Infosenteret i sommer. Men til slutt blei det litt for mye. Foto: Geir Daasvatn

Det har blitt mange refleksjoner

Det har vært mange gode samtaler, og fine diskusjoner, med alle typer mennesker i sommerhuset vårt. Det som slår meg er at vi fortsatt har et utrolig potensiale som ikke er tatt ut i bygda eller regionen. Et potensiale vi først klarer å oppnå om vi faktisk ser at vi har en positiv verdi i hva de rundt oss gjør. Alene er vi kanskje litt spennende. Men SAMMEN er vi en VIRKELIG spennende destinasjon for mange typer kunder/besøkende.

Under Landsskytterstevnet var det delte opplevelser. Det vi kan konkludere med, er at det var absolutt ingenting – ikke noe felles opplegg – som bidro til å vise alt det unike vi kan tilby. Ved slike store arrangement er det viktig at dere som jobber med dette og sitter på pengene, faktisk har en mye bedre dialog og involvering i prosessene. Dere må bli bedre til å høre på de som kjenner det på kroppen.

Jeg var utrolig imponert av en utrolig mediedekning med helt fantastiske bilder fra Evje og Hornnes og Byglandsfjord. Selv hadde jeg gleden av å være på Infosenteret og vise frem ulike tilbud som var i området, og andre muligheter for opplevelser i regionen. Det var travelt, moro og utrolig lærerikt.

Jeg tør påstå at det er forbedringspotensiale i overordnet plan på noen av våre viktigste grunnpilarer i kommunen: Næringsutvikling, handel og reiseliv blir til og utvikler seg etter private initiativ for å videreutvikle hver enkelts bedrift. Hver bedrift jobber selvsagt for å øke besøk og profitt, slik at man kan utvikle seg videre. Misforstå meg rett nå; alle jeg snakker med er positive og begeistret over kommunens innstilling ovenfor de som vil skape noe. De er gode på å legge til rette og sier ja til det aller meste. Så slik er kommunen en svært god støttespiller for de som vil skape noe.

Kommunal og regional politikk

Vi står plutselig ovenfor en voldsom endring i kommunen. Vi fikk for litt tid siden en ny administrasjonssjef. Nå kommer det ny ordfører, og det jeg anser som et ungt og offensivt kommunestyre med mange fornuftige mennesker med mye variert kompetanse.

Dette er en liten påminnelse til dem, og alle andre som følger oss. Vi har gjennom 2019 ikke mottatt en eneste krone i støtte fra kommunale, regionale eller andre offentlige instanser på noen av våre påfunn. Det skal sies at vi ga ut sommermagasinet for å profilere oss til de besøkende på to og en halv uke. Vi har fulgt, dokumentert og synliggjort for verden så mye vi har klart av alt det positive som foregår i kommunen og ellers i dalen. Vi publiserer flere titalls saker på Facebook i uka, og har som mål å publisere 3-5 saker på nettsiden også. Vi er i en utviklingsprosess, men så er det jo slik at de økonomiske begrensingene gjør at vi ikke klarer å utvikle oss i den farten jeg kanskje drømmer om. Vi har slått oss til ro med at kanskje andre aktører kommer foran oss i køen. Vi har innsett at vi kanskje må bygge dette opp over lengre tid. Vi er uansett fast bestemte på at dette skal vi få til! Vi har gjort gode omorganiseringer på det administrative plan, og jeg har fått en mer overkommelig hverdag.

Kundene våre i sentrum

Gjengen på Lantz Auto er blitt med i bedriftsregisteret i høst. Lantz er selvfølgelig en kunde og en bedrift vi vil følge nøye i årene fremover. Ikke minst ser vi frem til bløtkake når det er 60-års jubileumsfeiring litt nærmere jul! Foto: Geir Daasvatn

Vi må begynne å jobbe enda tydeligere ut mot bedriftene for å få dem til å se verdien i å være med i bedriftsoversikten. Det er her vi på kort sikt har mulighet til å hente litt inntekter som kan forsvare videre drift. Inntektene bør dessuten være større enn i dag, slik at vi kan få et grunnlag for å utvikle oss videre fremover. Vi kan kanskje ikke gi tilbake de 5000 kronene det koster for en bedriftsoppføring i økt salg og kundemasse der og da. Men vi tror at om Evje & Hornnes blir enda mer attraktivt og synlig, vil enda flere velge å legge besøket og handelen sin på Evje i stedet for i Vennesla, Kristiansand, Lyngdal eller på nett.

Vi legger ut «spikermatter» på nett når det skjer noe, vi deler gledelig alt det positive som skjer. Av respekt for våre betalende medlemmer kan vi imidlertid ikke ukritisk dele alt fra alle. Dette er noe vi jobber med å utvikle en aldri så liten strategi på. Det som er av allmenn interesse og nyheter bør jo ut på nett. Men vi må i fremtiden bli enda bedre på å skille mellom medlemmer og ikke-medlemmer. Derfor håper vi jo selvsagt å få med oss flest mulig, slik at vi kan dele og skrive om mest mulig av det som skjer!

Vi står på videre!

For de som fortsatt ikke vet helt hva vi bruker tiden vår på, kan dere bli bedre kjent med oss gjennom lenkene under.

Facebook Nettside Instagram

Vi har massevis av Evje-magasiner igjen også, som interesserte kan få til å lese i eller ha i butikken utover vinteren. Selv om mye i magasinet er LS-stoff og foreldet, er det også mange mer «tidløse» reportasjer og artikler.

For de av dere som gjerne vil være med oss videre, eller hive dere på, så finner dere alt dere trenger å vite her: https://opplevevje.no/tjenester-og-priser/

Leif Jørgen har fått nye arbeidskollegaer i Frisk Evje, Gunn Helene og Stefanie, og er veldig glad for å kunne bruke sin iver etter å hjelpe andre mennesker der. Foto: Geir Daasvatn

Del "Leif Jørgen har tenkt – mye!"