Sommer på Aases Verden 26. jjuli 2018. Foto: Geir Daasvatn

Rekordsommer på Aases Verden!

Aases Verden, midt i det etter hvert så berømte «veikrysset» Evje, har hatt fullt hus i hele sommer under sine «Sommer på Aases Verden»-arrangementer hver onsdag. Vi har vært en tur innom Aases for å finne ut litt mer om hvordan i all verden dette kan skje.

«Sommer på Aases Verden» foregår på uteplassen foran laftebygget som noen kanskje husker fra Lillehammer-OL i 1994. Når vi er innom er det fortsatt veldig tidlig på kvelden, og innehaver Jan Erik Aadal, eller Jannik som vi helst kaller ham på Evje, har fortsatt tid til å slå av en liten prat. Jannik driver Aases Verden sammen med fruen Aase Aadal. Aase og Jannik hadde just 41 års bryllupsdag. Så dette er et samkjørt og innarbeidet to-spann som vet hvordan de kan og vil drive plassen.

Rekordsommer

Men tilbake til Jannik:

– Denne sommeren har vært den desidert beste på Aases Verden noen gang. Det er selvfølgelig det utrolig fine sommerværet som setter  en ekstra spiss på kveldene, og som gjør at veldig mange syns det er stas med en tur innom oss. Det er ikke det samme om regnet spruter ned. Onsdag 18. juli hadde vi nær på 300 gjester. Da er det absolutt «stinn brakke» utendørs og ikke plass til flere. Det er denne onsdagen, midt i ferien, som er den best besøkte hvert år. Det slår aldri feil. I kveld (altså onsdag 25. juli) kommer det nok ikke like mange. Det er litt færre gjester på Evje nå, når ferien begynner å ta slutt for noen.

Så veldig mange færre feriegjester kan det nå ikke være på Evje, for da onsdagskvelden på Aases var over hadde hele 250 mennesker kjøpt billett og kost seg i den vakre sommerkvelden!

Evje er jo ikke et veldig stort sted, så vi lurer litt på hvem som egentlig fyller opp alle plassene hver eneste onsdag hele sommeren.

– Det er alle slags folk, ler Jannik. Turister på gjennomreise, feriefolk som oppholder seg i bygda vår, fastboende, og evjedøler og honndøler som er hjemme på ferie og gjerne vil treffe venner og bekjente. Ja, det kommer stadig flere fra andre deler av Sørlandet også. Etter hvert har mange fått høre om «Sommer på Aases Verden», og tar seg en tur til Evje for å oppleve stemningen i «veikrysset»!

Bobbo stortrives på Aases!

Mens vi sitter og småprater med Jannik kommer en av de aller mest trofaste gjestene på «Sommer på Aases Verden» forbi. Bobbo Westvik er fra Kristiansand. Men om sommeren er han og mange andre installert på Odden Camping. Hver onsdag, så sant de er på Evje, kommer de spaserende oppover fra Odden Camping og finner seg en plass i sommersolen på Aases.

– Vi koser oss stort på Evje om sommeren! Her er vi «nærme alt». Folk er gjestfrie og vi blir så godt tatt imot. Det er fantastisk å kunne ta en kjapp rusletur opp til Aases og ta en øl sammen med Aase og Jannik.

Bobbo er bare fortroppen, og snart kommer resten av Odden-gjengen sigende oppover Jernbanegata. Det er helt tydelig at de syns det er moro å stikke innom Aases Verden.

– Musikken er veldig viktig! Den skaper stemning, og har høy allsangfaktor. Jeg syns Johnny Sandåker er utrolig flink til å få med seg folk og skape god stemning, avslutter Bobbo.

Vi kan ikke helt forlate Odden-gjengen før vi har fortalt en artig historie. I fjor høst arrangerte Jannik og Aase en egen «Odden-fest» på Aases Verden. Rundt 60 gjester fra Odden Camping var med. Jannik vil for sin del ikke se bort fra at det blir ny «campingfest» på Aases til høsten. Så det er ingen tvil om at Evje setter stor pris på campinggjestene. Slik vi forstod Bobbo og de andre campinggjestene fra Odden var begeistringen gjensidig.

Chef Kimmis

Vi besøkte altså Aases Verden for å prøve å finne ut litt mer om hva som kunne gjøre det mulig å samle opp til 300 mennesker hver onsdag kveld hele sommeren, midt i et vegkryss i tjukkeste furuskogen. En del av forklaringen er opplagt Chef Kimmis, eller Kim André Flaten som er hans egentlige navn. Kim er utdannet kokk og arbeider som kjøkkensjef i Sørlandets Travpark. Han driver i tillegg med Street Food i Kristiansand, under navnet «Chef Kimmis». Hver onsdag om sommeren er han på plass på Aases Verden, og serverer den aller lekreste grillmaten du kan tenke deg.

Historien fortsetter under bildet

Det er ikke rart folk blir fristet! Kim André på Aases Verden 25. juli. Foto: Geir Daasvatn

Vi undrer oss veldig over hvordan dette tette programmet lar seg kombinere. Men Kim har forklaringen klar:

– Jeg jobber enormt mye. Men arbeidet er ikke et ork. Mat er liksom hobbyen min; min store interesse. Jeg går ikke hjem etter arbeidstid for å se på TV eller kanskje ta en tur i skogen. I stedet blir det gjerne noen nye arbeidstimer i matvogna. Det er slik jeg ønsker å ha det!

Kim er oppvokst på Evje, og det har tydeligvis satt sine spor.

– Å være med på Aases onsdagskveldene er som å komme hjem. Jeg føler ikke at jeg er på jobb. Så jeg leier inn ekstra hjelp til matvogna i Kristiansand og tar turen oppover med stor glede.

Det er tredje året Kim er med og serverer grillmat under «Sommer på Aases Verden». Han forsikrer at han gjerne fortsetter med det.

– Det er kjempekoselig å treffe folk. Mange er jo gamle kjenninger. Jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger på grillmaten, og føler at mitt bidrag til festen blir verdsatt. Det er utrolig hyggelig og veldig motiverende. Johnny skaper en kjempestemning med musikken sin. Det er gøy å være med der det skjer og å være en del av dette! Jeg driver selvsagt en virksomhet og må tjene penger for å få firmaet til å gå rundt. Men det er masse folk på Aases Verden onsdagskveldene, og matsalget gir meg litt inntekter også. Det er rett og slett en kjempefin kombinasjon dette – litt penger i kassa og knallgøy på jobb!

Johnny er krumtappen!

Alle vi snakker med denne kvelden framhever musikeren og trubaduren Johnny «Johnny Boy» Sandåker som den store stemningsskaperen. Det er han som får løftet festen fra en «vanlig» fin norsk sommerkveld til noe unikt som så mange gjerne vil være med på. Johnny er en populær trubadur som har hatt flere store spillejobber i hele Norden. Men hver onsdagskveld hele sommeren vil han altså være på Evje.

– Jeg er bare meg selv, jeg. Jeg tar ikke meg selv så høytidelig. Jeg prøver å spille noe musikk som kan passe for alle aldersklasser. Jeg prøver også å ha en god kommunikasjon med gjestene, slik at jeg kan få til en variert musikk etter deres smak. Det gjelder å bygge opp en stemning. Jeg vil at alle skal ha det gøy!

Besøket på Aases fortsetter under bildet!

Johnny i gang med å fyre opp stemningen på Aases 25. juli. Foto: Geir Daasvatn

At folk har det gøy på Aases Verden er det ikke noen tvil om. Det kan vi se med egne øyne etter hvert som kvelden skrider framover. Musikken og stemningen er faktisk så spesiell at et par med to små barn, som sitter og slapper av på benken utenfor Garn & Lysstua, på andre siden av gata, ikke klarer å holde seg og hiver seg ut i en romantisk sommerdans.

– Det er helt utrolig dette her, og veldig imponerende, at dere på «lille» Evje kan klare å dra 300 mennesker ut i et veikryss hver onsdag. Jeg ser nye ansikter hver eneste onsdagskveld. Det er tydelig at kjennskapen til «veikrysset» sprer seg!

Les mer om Johnny i artikkelen vår om Sommer på Aases Verden før sesongstarten

Før Johnny må hoppe opp på scenen for første sett denne kvelden, insisterer han på å få si noen ord om Jannik og Aase.

De to er unike. De står på og jobber hele tiden, og gir av seg selv. Å bygge opp et sånt utested som Aases Verden er ikke gjort i en fei. Det må bygges opp over tid, og krever masse hardt arbeid. Jeg har vært rundt på enormt mange spillejobber nesten overalt, og vet godt hva som ligger bak av innsats. Jeg vet at mange av mine musikerkollegaer gjerne vil komme til Evje og Aases Verden for å spille. Her er alle velkommen, og det er aldri noe bråk.

Vi har truffet Johnny en gang tidligere i vår, og altså denne kvelden her. Onsdag 1. august er hans siste opptreden på «Sommer på Aases Verden» i år. Den siste onsdagen, 8. august, er det Pål Rake som skal stå for musikken. Ut fra det Johnny har fortalt oss tidligere, og det han kommer fram med denne kvelden, virker det veldig sannsynlig at han kommer tilbake neste sommer. Det får vi inderlig håpe, for «Sommer på Aases Verden» og Johnny Sandåker hører sammen som siamesiske tvillinger.

Flinke ansatte

Nå nærmer klokka seg 22.00. Det begynner å bli fullt under teltdukene, og Johnny leder allsangen mot nye høyder. Vi er bladfyker og kan ikke være med på festen videre utover kvelden.

Men på veien ut treffer vi på Chanette Bredesen og Sondre Hillestad Andersen. De tar imot inngangspenger og ser ellers til at alt går greit for seg. Chanette forteller at arbeidet er veldig sosialt, hun treffer mange kjenninger og ellers utrolig mange forskjellige typer folk.

Sondre er Evje-gutt og har alt jobbet for Jannik og Aase i 4-5 år.

– Jeg har aldri på disse årene vært ute for noe alvorlig bråk. Vi som jobber her kjenner de aller fleste. Stemningen er veldig  god og folk hygger seg. De få gangene det kan være litt  uro løser vi det bare med en fornuftig prat.

Folk i bygda kjenner Sondre godt. Han jobber på Extra Evje og er et veldig trivelig innslag i bygdelivet. Selvsagt kan det bli litt lange dager, skjønner vi, med kassajobben på Extra på dagen og vaktjobben på Aases på kvelden.  Men det er ikke noe problem:

Jeg liker det! forsikrer han oss i det vi rusler avgårde ut i sommernatta, full av inntrykk etter nok en rekordonsdag på Aases Verden.

Se også vår presentasjon av Aases Verden i vårt bedriftsregister

Sondre (t.v.) og Jannik har alt jobbet sammen i mange år. To velkjente ansikter i bygda. Foto: Geir Daasvatn

 

 

 

Del "Rekordsommer på Aases Verden!"