Dansarberga turløype

En gang ungdommens boltreplass

Dansarberga er et fjell eller en ås i Evje.  Her var det fra gammelt av en samlingsplass eller danseplass for ungdommen – Dansarberg. I dag går det en mye brukt turløype hit.

Toppen ligger mellom gårdene Odde i nord og Åsland og Lund i sør. I øst ligger Landsverk og Mykleåsen med den nedlagte Flåt nikkelgruve. Toppen av Dansarberga ligger på 418 m.o.h. Det er en liten flate på fjellet på størrelse med et svært dansegulv. På den ene sida er det en stein, passende å sitte på – spelemannssteinen.

– Det kan hende, har Nils Odde d.e. skrevet, når ein sit på denne spelemannssteinen ein sein jonsokkveld, når gauken og måltrosten hev slutta sitt spel, og dimma gjeng over i sumarnottmyrkre, at ein vert førd attende til den tid, då dansen gjekk her på Dansarberg.

Turløypa

Det går merka turløype til Dansarberga. Starten er ved Oddeskogen barnehage litt nord for Evje sentrum. Løypa går i skogsterreng, og har noen bratte partier underveis. Løypa går forbi gamle feltspatgruver og Evje Mineralsti. Du kommer forbi Landsverk I-gruva, eller Jokelidgruva som den mye er kalt. Gruva er unik. Det er funnet minst 63 ulike mineraler i den. Undervegs er det mange fine utsiktspunkter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ørnefjell ved soloppgang. Foto: Geir Daasvatn

I stedet for å snu på Dansarberga og ta samme løypa tilbake, kan du fortsette sørover på stien til gården Åsland. Herfra går det sti til Ørnefjell. Dette strekket er ikke så tydelig merket. Så her bør du kikke litt på kartet før du gir deg i veg. Opp- og nedstigningen fra Ørnefjell er litt bratt, og kan ha noen glatte partier. Fra Ørnefjell går det merket turløype tilbake til Oddeskogen. Går du denne rundturen har løypa en total lengde på rundt 6,5 kilometer. Tidsbruken vil normalt være 2-4 timer.

Vanskelighetsgrad = Blå

Om Dansarberga turløype hos Visit Setesdal

Hovedkilde: Artikkelen om Dansarberga på Setesdalswiki

 

Hei. Lurer du på noe?

Send
ei melding, så hører du fra oss!