Bertesknapen i Evje 17. september 2013. Foto: Geir Daasvatn

Bertesknapen tur- og sykkelløype

Enten du vil gå på apostlenes hester, eller ønsker å sykle for å få mer vind i håret, er Bertesknapen nord i Evje et knallbra turmål! Fjellet er det høyeste i gamle Evje kommune, 652 moh.

Fra Nordbø i Flatebygd til Bertesknapen

Hvis du har lyst på en tur i nydelig skogsterreng, kan du starte turen fra parkeringsplassen i enden av Nordbøvegen i Flatebygd. Derfra går løypa først med litt stigning oppover langs en gammel traktorvei/opparbeidet sti. Etter hvert kommer du over i et fint og flatere skogs- og myrterreng, før du det siste stykket kan følge skogsbilvegen opp til den karakteristiske runde «fotballen» på toppen av Bertesknapen. Kuppelen skjuler en innflygingsradar for Kjevik lufthavn i Kristiansand.

Når du er vel oppe på toppen, kan du ta deg god tid med nistematen og bare nyte utsikten 360 grader rundt. Du skal angivelig kunne se til 15 av kommunene i Agder herfra.

Lengden på turen er om lag 7,4 km tur/retur. I den fine turbrosyren til Visit Setesdal er tidsbruken på turen anslått til 3 timer.

Turen fortsetter under bildet!

Nydelig høstdag på veg mot Bertesknapen i 2013. Foto: Geir Daasvatn

Sykkeltur Rassevæte – Bertesknapen

En alternativ turrute – og en nydelig en – er å sykle langs Terenesvegen fra Rassevæte inn til Bertesknapen. Det er parkeringsplass ved Rassevæte, som er et lite vatn rett ved Gautestadvegen sør for Høvringsvatnet. Første delen av turen går i nord-vestlig retning langs vestsiden av Høvringsvatnet. Området her oppe er kjent for sin naturskjønnhet. Om du tar turen om høsten, er det gjerne ekstra fine farger. Så svinger vegen rundt på nordsiden av Gullringfjellet, og går sørover det siste stykket opp til toppen av Bertesknapen.

Vi kan anslå at det er 7,5 km å sykle fra Rassevæte til toppen. Det er småkupert, og en kraftig stigning de siste meterene opp til toppen. Hvor lang tid du bruker, er opp til deg sjøl! Men når du først legger ut på denne turen, vil vi jo anbefale å bruke litt tid og få med deg noen vakre synsinntrykk av landskapet. Solnedgangen bak Høvringsvatnet kan være helt spesiell når været er det rette.

Hvis du liker bedre å gå på beina, er det selvsagt ikke noe i veien for å ta den samme turen til fots! Da blir det en spasertur på rundt 15 km på godt grusunderlag.

God tur! 

Kart over området

Utsikten fra Bertesknapen nordover mot ÅrdalsknapenBygland 17. juli 2013. Skogsbilvegen til Bertesknapen til høyre i bildet. Foto: Geir Daasvatn
Del "Bertesknapen tur- og sykkelløype"