Skiløype ved Murtetjønn på Tveit i Hornnes. Foto: Geir Daasvatn

Fjellestad – Tveit skiløyper

I området Fjellestad – Tveit i Hornnes, nærmere bestemt i traktene rundt Abusdalsknuten, er det flotte oppkjørte skiløyper.

Det er alt i alt rundt 20 km med oppkjørte løyper i anlegget. Det er to hovedløyper på 8–9 km hver, samt tilførselsveier. Området ligger 400–500 meter over havet, og er normalt veldig snøsikkert.

Grunneigerene i området sammen med Abusdalsknuten løypelag står bak tiltaket. Grunneigerene er Sven Reiersen, Geir Ole Bakke, Øyvind Breilid, Kurt Røyseland og Torbjørn Bjoraa. De deler på å kjøre skiløypene. Høsten 2018 ble det kjøpt inn en brukt løypemaskin for 1 million kroner til formålet. Den står parkert i en garasje på Fjellestad, når den ikke er ute i løypene.

Hytteeigerene i området betaler en løypeavgift på 1 000 kr pr. år. I tillegg har en rekke lokale bedrifter ytet bidrag. Dette sikrer løypekjøring i minst fem år framover.

Hvordan kommer du dit

Du kan ta av fra Riksveg 9 i Kjetsåkrysset der Julehusmannen bor, og kjøre Fylkesveg 42 mot Sveindal. Opp mot toppen av Tveitekleivene, en kilometers veg etter at du har passert gårdene på Tveit, kommer du til Murtetjønn. Der går Stangeråsvegen til venstre innover til et hyttefelt. Det står et stort skilt med «Skiløype» der du skal svinge av. Stangeråsvegen er bomveg, men bommen er alltid åpen om vinteren. Du kan kjøre om lag 500 m til du kommer til en stor parkeringsplass ved starten av løypa, eller parkere nærmere fylkesvegen og gå de få hundre meterene fram til startpunktet.

Murtetjønnvegen og Stangeråsvegen på Tveit i Hornnes. Fylkesveg 42 t.h. Foto: Geir Daasvatn

Nede på Tveit, på andre siden av Fylkesveg 42 for gårdsbruket til Sven Reiersen, kan du stige rett ut i løypa. Men her er det noe vanskelig med parkeringsplass. Første delen av løypa her er dessuten veldig bratt. Så det alternativet er nok helst for de spesielt interesserte.

En annen mulighet i dette området, er å kjøre et par kilometer videre mot Sveindal. Du kommer snart til Stålevannsvegen som går inn til Stålevatn. Ved enden av vatnet starter en grein av løypa, og følger vegen et stykke innover mot Abusdalsknuten. Det er brøytet parkeringsplass flere steder langs vegen, men nok ikke så enkelt med parkering som ved Murtetjønn. Også her står bommen åpen om vinteren.

Kommer du sørfra, er det kortest veg ved å ta av fra Riksveg 9 ved Hannåsmoen på Moisund, og kjøre noen få kilometer mot Abusland. Ved Tønnesland tar du til høyre mot Fjellestad. Følg Fjellestadvegen til hyttefeltet ved enden av vegen. Der er det mulig å parkere, og komme ut i løypa.

Ha en strålende tur!

Løypekart på Skisporet.no

Kart over området

Kilder

  • Åge Harald Drangsholt, Her er den «ukjente» skiløypa – en snau time fra kysten, artikkel i Fædrelandsvennen 27. januar 2021
Del "Fjellestad – Tveit skiløyper"