Glova – Abusdal

Glova på Styggedal er en stor og spektakulær sprekk i berget, antakelig av tektonisk opphav, på Abusdalsheia sør-vest i Hornnes i Evje og Hornnes kommune.

Glova tar til som en liten sprekk i fjellet, vider seg ut etter hvert og er på det største ca 2-3 meter brei. En kan følge sprekken om lag 300 meter bortover i terrenget, før den igjen forsvinner i berget.

Sprekken har loddrette sider, og går trolig uhorvelig dypt. I dag er sprekken delvis fylt med jord og stein, men er ennå mange steder flere meter dyp.

Kathe Merete Kjetså sin nydelige bildekavalkade fra Glova

Turmål

Er du mann eller kvinne om å forklare denne snorrette streken i berget? Foto: Geir Daasvatn

Området rundt Abusdal og Vasslandsheia er et fint turterreng. I 2020 er Glova ett av turmålene i Otra IL ski sitt turopplegg Ti Toppers. Det samme er toppen av Vasslandsheia, som ligger på veg mot Glova. Det går derfor merket sti til begge disse stedene.

Du starter turen fra parkeringsplass rett før du kommer til Vasslandstjønna. Det er litt bratt oppover i starten av løypa, men fint å gå på ei traktorslepe og delvis bart fjell. Opp mot toppen av bakken går en avstikker ut til venstre til et fint utsiktspunkt på Vasslandsheia. Til Glova fortsetter du framover og litt senere til høyre i flatere terreng. Det er bare å følge de kvite og grønne merkebåndene fram til Ti Toppers-skiltet med merketanga.

Fram til Glova vil du bruke kanskje 30 minutter i rolig tempo. Hvis du samtidig vil ta den avstikkeren til toppunktet på Vasslandsheia, går det selvfølgelig noen minutter til. Men ikke mange, for den toppen ligger bare noen få hundre meter til venstre for Glova-løypa på veg oppover. Men bruk nå for all del god tid når du først er kommet deg til naturfenomenet Glova! Det er bare helt utrolig å studere nøyere på dette naturens eget mesterverk. Hva som egentlig skjedde da sprekken blei til, vil vi kanskje aldri få vite. Men kanskje et jordskjelv i våre strøk for flere millioner år siden?

Ha en fornøyelig tur! 

Allemannsretten gjev oss fantastiske mogelegheitar til å oppleve og å bruke naturen rundt oss. Dette har vi full rett til, så lenge vi tek omsyn til grunneigar, kvarandre, planter og dyr. Så vis alltid omsyn og ver varsam når du ferdast ute i skog og mark. Naturen er vårt felles skattkammer!

Ta opp bakken her fra parkeringsplassen, og turen er i gang! Foto: Geir Daasvatn

 

 

 

 

 

 

Del "Glova – Abusdal"