Utsikt over Hornnes fra fjelltoppen Masi 31. oktober 2009. Foto: Geir Daasvatn

Masi i Hornnes – populært turmål med fantastisk utsikt

Masi er en liten fjelltopp, 360 moh., nord-vest for Dåsnesmoen boligfelt i Hornnes. Toppen er et fint utsiktspunkt over bygda.

Skrevet av Geir Daasvatn

Det går merket turløype til toppen, og den er et veldig populært turmål. Du kan starte turen bak Hornnesheimen, der det er en grei liten parkeringsplass, eller fra Varmedokka på Jortveit. Starter du her, er det om lag 3,5 km å gå fram og tilbake. På selve toppen er det postkasse med bok der alle som har vært på toppen kan skrive seg inn. Ønsker du å ta en litt lenger tur, er det merket løype videre fra Masi til Fennefossfjellet og Furustovheia.

Bildeserie fra Masi

Opparbeidet på dugnad

Turløypa er ryddet og blir holdt i stand av bygdefolket i Hornnes på dugnad. Mange har gjort en stor dugnadsinnsats, men uten forkleinelse for noen må vi kunne framheve John Vikstøl Gautestad. Bygdefolket har også på dugnad bygd en flott gapahuk helt på kanten av toppen, der du kan nyte naturen og en nydelig utsikt i fred og ro.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gapahuken på Masi. Foto: Geir Daasvatn

Per Eivind Weckhorst har Masi-rekorden!

Skolelæreren og håndballkeeperen Per Eivind Weckhorst brukte i 2012 en hel dag til å gå opp og ned til Masi. I løpet av dagen fullførte han 13 runder á 3,5 km i rundløypa. Han startet grytidlig, ca kl. 07.00, og var ferdig med runde nr. 13 først kl. 00.40 natt til fredag. Det var et blodslit etter hvert. Men den iherdige Per Eivind er seig som et bikkjeskinn, og Torunn Bjorås tidligere rekord på 12 runder ble slått. Per Eivind har gjort mange store idrettsprestasjoner, men det spørs om ikke denne rager aller høyest!

Les mer om rekordforsøket på Otrail.no

En annen spenstig rekord på Masi holder Hornnes-jenta Mette Eriksen. I løpet av 2011 gikk hun opp til toppen hele 301 ganger! På det tidspunkt var hun 70 år gammel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Per Eivind Weckhorst på Masi 21. juni 2012. Foto: Geir Daasvatn

Alle har glemt hva fjellet egentlig heter

Masi er ikke et godkjent navn på fjellet, selv om det nå har blitt så innarbeidet at de fleste sikkert tror det er rette navnet. Toppen er i følge sagnet kalt opp etter fornavnene til to av de ivrigste turgåerene, Margrethe Gautestad og Signe Berge. De var med da det uoffisielle navnet kom i stand blant en gjeng bygdefolk i 2004. Senere har ingen kalt fjellet for noe anna enn Masi. Men det offisielle navnet er altså Laugefjell.

Det har blitt tradisjon for å samles på Masi hver søndag i adventstida, til bålbrenning, sosialt samvær og sang.

Masi er en av turløypene i heftet «Turløyper i Setesdal», utgitt av Visit Setesdal 2018. Det kan du få blant annet på Evje og Hornnes bibliotek. Heftet finnes også i elektronisk form.

[wpgmza id=»19″]

Del "Masi i Hornnes – populært turmål med fantastisk utsikt"