Den gamle jernbanelinja ved Kileforden heilt sør i Hornnes. Dette er i dag en del av Nasjonal Sykkelrute nr. 3. Foto: Geir Daasvatn

Nasjonal sykkelrute nr. 3 gjennom Evje og Hornnes

Nasjonal sykkelrute nr. 3 går fra Kristiansand til Haukeligrend. Traséen gjennom Evje og Hornnes er nesten flat og veldig fin for en sykkeltur, enten du vil ut på en knallhard treningstur på terrengsykkelen eller bare vil ta en rolig søndagsutflukt med familien.

Skrevet av Geir Daasvatn

NYHET – Digital informasjon med kart om Nasjonal sykkelrute nr. 3 hos Midt-Agder Friluftsråd

Sykkel i Midt-Agder – Informasjon om sykkelruter m.v. hos Midt-Agder Friluftsråd

Du kan kombinere ruta med mange andre løyper, slik at du får en rundtur hvis du ønsker det.

Sykkelruta kommer inn i Evje og Hornnes fra sør ved Kilefjorden Camping. Den følger den gamle jernbanelinja til Hodne gård, hvor den svinger over Riksveg 9 og innover til Hodne sag. Ruta fortsetter rundt Hodnekilen og Hodnemoen, før den kommer ut igjen på Rv-9 ved Slettefet. Her må du et kort stykke sykle langs riksvegen. Men Rv-9 er utvidet på dette stykket, slik at syklingen kan foregå i helt trygge former.

Når du kommer til den lange sletta på Moisund, svinger du ut av riksvegen igjen, og følger den gamle Setesdalsvegen gjennom Moisund. På Hannåsmoen kan du se den nydelige gamle steinhvelvbrua som Setesdalsbanen gikk over frem til 1962.

Den gamle jernbanelinja fra Hannås til Mineralparken på Hornnes

Mineralparken på Hornnes. Et eldorado for barnefamilier! Foto: Geir Daasvatn

Videre fra Hannåsmoen sykler du på den gamle jernbanelinja. Du kommer forbi Nedre Hannås, gården til den velkjente tømmerbileigeren Nils Thomas Hannås. Opp til venstre rett etter Nedre Hannås ser du Kleveknuten, en liten fjelltopp der det var bygdeborg i riktig gamle dager. Toppen er et populært turmål og utsiktspunkt. Inne i fjellet er det mange svære haller, som ble sprengt ut som lagerhaller for Forsvaret i sin tid. Men du ser bare inngangene til tunnelene.

I området ved fjellhallene skrår du igjen over på østsiden av Rv-9. Nå har du et langt stykke med fin grusveg foran deg, mer enn 3 km, der du sykler langs traséen etter Setesdalsbanen. Du passerer Strømstad og etter hvert Evje Go Kart bane, og kommer ut på Rv-9 igjen ved Breiflå.

Nå må du over den lange steinfyllingen som toget også måtte over, før det kunne tøffe inn på Hornnes stasjon. Men før du kommer så langt, passerer du den spennende Mineralparken. Her skulle du absolutt unne deg tid til et lite besøk.

Forbi Hornnes kyrkje til Dåsnes

Etter Mineralparken sykler du videre på sykkelsti, og deretter på fylkesvegen forbi Hornnes kyrkje. Nå er du faktisk ute av Rv-9 for godt, og kan hele tiden videre fortsette ferden på adskillig mindre trafikkerte strekninger.

Vel forbi Hornnes kyrke kommer du til Dåsnes. Dåsnes var et kommunikasjonssentrum framover mot 1900-tallet. Hele tre generasjoner bruer over Dåsåna her bevitner den sentrale posisjonen. Før broene kom var Faret og Dåsnes et viktig ferjested.

I Dåsnes er det mange både gamle og nye severdigheter. Den mest spesielle er nok Hornnes hjelpefengsel, bygd 1862. Rett i nærheten ligger Hornnes gymnas. Eller Setesdal vidaregåande skule, avdeling Hornnes, som skolen i all enkelthet har som offisielt navn i dag.

Fennefoss

Evje og Hornnes museum, Fennefoss. Foto: Geir Daasvatn

Etter at du har syklet gennom Dåsnes og Dåsnesmoen, kommer du til Fennefossbrua, den lengste på Rv-9. Men du skal ikke over Otra enda!

Du tar i stedet til venstre, og følger fylkesvegen forbi Fennefoss-gårdene. Fennefoss var et senter for haugianerbevegelsen på 1800-tallet, og det ble bygd opp en svær industrivirksomhet ved Fennefossen. På Fennefoss ligger også Fennefoss museum, som virkelig er verdt et stopp.

Etter Fennefoss kommer du til Krossen, som vokste frem som et boligstrøk for arbeidere på Evje nikkelverk utover på 1900-tallet.

Evje sentrum

Du fortsetter videre, og kommer til Birkelandsbrua over Otra. Når den er passert, er du ute av gamle Hornnes herred, og over i Evje. Hele Evje sentrum med alle sine spennende forretninger ligger rett foran deg! Men du har kanskje ikke tid til å handle?

Uansett; etter en velfortjent hvil, kanskje i den nye Jørgen Løvland-parken, følger du sentrumsgata nordover og kommer til Arendalskrysset. Du bare fortsetter å holde deg langt unna Rv-9, og tar i stedet videre nordover på Evjevegen forbi skolene og Oddeskogen boligfelt til Evje kyrkje.

Jernbanetraséen fra Evje kyrkje til TrollAktiv

Den gamle jernbanelinja mellom Evje kyrkje og Syrtveit. Fuglesangen her en stille vårdag er nydelig. Foto: Geir Daasvatn

Nå ligger igjen den gamle jernbanetraséen foran deg. I flere kilometer kan du sykle i fred og ro nordover mot Syrtveit. Er det vår, hører du fuglene kvitre i bjørketrærne og livet er bare herlig!

På Syrtveit ligger TrollAktiv, med alle sine aktivitetstilbud som rafting, klatring, freeride sykkelløype og masse, masse mer.

Hva gjør du etter Syrtveit?

TrollAktiv kan være et greit sted å snu, hvis du vil sykle samme løypa tilbake. Et godt alternativ er å sykle noen få hundre meter videre på jernbanelinja til den nydelige rasteplassen ved Syrtveitsfossen. Her kan du ta en tur ut på den lange steinmoloen for å kikke nærmere på de enorme vannmassene. Eller du kan finne deg en fin plass i skyggen og spise nistemat.

Er du enormt sprek, kan du nå følge skiltene videre nordover langs vestsida av Byglandsfjorden og fortsette gjennom hele Setesdal til Haukeligrend.

Men for de fleste blir vel det litt i lengste laget. I stedet kan du rett nord for Syrtveitsfossen sykle over til vestsida av Otra på Byglandsfjord dam. Et kort stykke etterpå kommer du ut på fylkesvegen mellom Senum og Krossen. Det er fin grusveg. Nå kan du følge den sørover helt til du er tilbake i Krossen.  Da kjenner du deg sikkert igjen, og tar tilbake mot Fennefoss som du kom fra for et par-tre timers tid siden.

Stikk innom Evjemoen!

Et alternativ til ruta via Dåsnes og Fennefoss – begge veger – er å legge turen over Evjemoen. Når du kommer fra Mineralparken i sør, tar du nedover mot Hornnes stasjon i stedet for å sykle mot Hornnes kyrkje og Dåsnes. Du kommer over den vakre gamle jernbanebrua, ett av kommunens fineste kulturminner. Videre nordover passerer du den gamle militærleiren på Evjemoen. Ta deg tid til å svinge inn på vegnettet i leiren i stedet for å sykle på gang- og sykkelstien over den lange sletta! Det har skjedd masse på Evjemoen siden militærleiren ble lagt ned i 2002.

Når du er kommet over den lange sletta, følger du gang- og sykkelstien fram til Evje sentrum. Herfra kan du sykle videre på Sykkelrute nr. 3 som beskrevet ovenfor.

Rundtur om Hannåsfeltet

Et annet fint alternativ, ihvertfall hvis du er ute på en tøffere treningstur, er å svinge vestover mot Hannåsfeltet når du er på Hannåsmoen. Da kommer du tilbake til Hornnes via Kjetså, og er igjen inne på den ordinære Sykkelrute nr. 3.

I det hele tatt er det et vell av alternative ruter du kan ta om du er i dette området. Men vi skal ikke trette deg med alle her. De vi har nevnt er kanskje de mest aktuelle. Så er det bare å finne frem kartet, og planlegge dine egne varianter hvis du ønsker det.

Sørover fra Kilefjorden

Fint å sykle her! Kile jernbanebru 2. november 2018. Foto: Geir Daasvatn

Vi har konsentrert beskrivelsen om den delen av Sykkelrute nr. 3 som går gjennom vår kommune. Men et kjempefint alternativ, f. eks. hvis du er på Kilefjorden Camping, er å sykle sørover langs Kilefjorden i stedet. Da kommer du forbi Kile og kan følge den gamle jernbanelinja helt til Røyknes i Vennesla. Den strekningen er veldig idyllisk, spesielt mellom Kile og Gåseflå, der det ikke er noen biltrafikk. Den sykkelturen anbefales også på det varmeste!

Hvor langt er dette egentlig?

18, 5 km til Evje står det på et skilt ved fylkesgrensa, rett sør for Kilefjorden Camping.

Men det er et vell av alternative ruter her. Du kan jo også starte turen fra et hvilket som helst sted langs ruta, alt etter hvor du bor eller er på besøk. Det er derfor helt upraktisk å si nøyaktig hvor lang ruta er. Fra Kilefjorden til Hornnes (Mineralparken) er det ti km langs Rv-9. Sykkelruta er noe lenger. Fra Hornnes til Evje sentrum er det fem km. Sykkelruta er litt lenger. Fra Evje til Syrtveit er det om lag sju km. Fra Syrtveit til Byglandsfjord dam ca én km. Med de avstandene i bakhodet, kan du lett beregne omtrent hvor lange de ulike alternativene er.

God tur!

Sykkelrute nr. 3 gjennom Evje og Hornnes er egentlig en litt skjult perle. Den er ikke veldig mye i bruk, etter det vi mener å ha observert opp gjennom årene. Det gjelder kanskje spesielt blant oss «innfødte». Vi håper at denne vesle artikkelen kan inspirere noen flere til å bruke hele eller deler av denne glimrende turløypa!

Visit Setesdal sin omtale av Sykkelrute nr. 3. Klikk på bileta for forstørring.

 

Del "Nasjonal sykkelrute nr. 3 gjennom Evje og Hornnes"