Syrtveitsfossen. Foto: Geir Daasvatn

Syrtveitsfossen

Syrtveitsfossen er en foss i Otra, ved Syrtveit i Evje og Hornnes kommune, rett sør for Byglandsfjord.

Fallhøyden er 8,5 m. Ved fossen er det svære fløtningsmurer, som var i bruk i den tiden tømmeret fra Setesdal blei fraktet ut av dalen på elva. I dag er fossen mye brukt til rafting og annen ekstremsport, spesielt av TrollAktiv.

Turen fortsetter under bildet

Rafting i Syrtveitsfossen. Foto: Geir Daasvatn

Attraksjon, men også et fint turmål

Mange tenker nok først og fremst på Syrtveitsfossen som et vakkert syn og et fint landskapsbilde. Rett ved fossen er det en nydelig rasteplass, som veldig mange forbifarende på Riksveg 9 stanser ved.  Så spiser de litt nistemat, tar en luftetur bortover på den lange steinmuren, og ser fossen på nært hold.

Det mange kanskje ikke tenker like mye på, er at Syrtveitsfossen er et ypperlig turmål, spesielt for en sykkeltur.

Den gamle jernbanelinja

Hvis du tar sykkelen fatt fra Evje sentrum, kan du sykle forbi skolene på Evje opp til Evje kirke. Der følger du grusvegen videre forbi Prestegården og husene innerst i Evjekilen. Videre nordover derfra kan du sykle i fredfullt og slett terreng på den gamle jernbanelinja. Helt til du kommer til TrollAktiv på Syrtveit. Du krysser under Rv-9 i undergangen der, og følger grusvegen de siste meterene nordover til fossen. Vi kan vel anslå lengden på turen så langt til 7 km. Altså om lag 14 km tur/retur fra Evje.  Hele dette strekket er en del av Nasjonal sykkelrute nr. 3.

Turen fortsetter under bildet

Den gamle jernbanelinja nord for Evjekilen. Foto: Geir Daasvatn

Et alternativ er å sykle videre nordover fra Syrtveitsfossen til Byglandsfjord dam. Til tross for navnet, ligger dammen rett sør for kommunegrensa mellom Bygland og Evje og Hornnes. Ta over dammen til vestsida av Otra. Derfra følger du Damvegen ut til Fylkesveg 304 (grusveg) og sykler sørover på den til Krossen. Har du behov for en liten pust i bakken langs vegen, kan du ta den ved den fine Volefossen på Moseid. Da er du midt i fiskeørna sitt rike. Fra Krossen er det bare kort veg østover igjen, over Birkelandsbrua, så er du tilbake i Evje sentrum. Denne turen er rimeligvis litt lenger, kanskje rundt 16-17 km.

Den aller første kjørevegen

En annen mulighet, og en virkelig fin en, er å sykle eller kjøre bil oppover langs vestsida av Otra til Moseid. Ved det svære grustaket der parkerer du bilen eller setter ned sykkelen. Så kan du vandre videre, i den stille skogen og helt i dine egne tanker, på den gamle kjerrevegen mellom Krossen og Gullsmedmoen. Vegen blei bygd i 1804, og var den aller første ordentlige kjerrevegen i vårt distrikt.

Etter noen få hundre meter gjennom den stille skogen, der du kanskje bare hører bruset fra Syrtveitsfossen som et stille sus i det fjerne, tar du til høyre mot elva. Det er ikke merket løype her, men en ganske tydelig sti i terrenget. Etter et kort stykke gjennom skogen, 150 meter kanskje, får du øye på den mektige Syrtveitsfossen mellom furutrærne. Nå ser du fossen fra en helt annen vinkel enn den vanlige, og det er også et spennende syn.

Når du har fått nok av å studere de enorme vannmassene som suser forbi, er det bare å snu og ta samme vegen tilbake.

God tur!

Se Geir Daasvatn sine bilder fra Syrtveitsfossen og de tre andre store fossene i Otra gjennom Evje og Hornnes

 

Del "Syrtveitsfossen"