Det blir en spesiell påske. Hva skjer videre??!

Jeg har gledet meg til påsken lenge! Vi skulle på hytta til pappa hele familien, slik vi normalt gjør i påsken.

Skrevet av Leif Jørgen Versland, 6. april 2020

Leif Jørgen er litt bekymret for utviklingen, men håper alt blir bra når krisen er over. Foto: Geir Daasvatn

Det jeg egentlig gledet meg aller mest til var å oppleve den elleville påsken i bygda fra utsiden av en butikk. Jeg så frem til å sirkulere i sentrum og bare ta inn over meg hvor heldige vi er som kommune. Hvor mange som bruker oss, og hva som rører seg i de andre butikkene i disse dager. Slik ble det ikke, men det er ingen krise for meg personlig. Nå sitter jeg på kontoret mitt i sentrum og kikker ut over et ganske dødt Evje sentrum. Det er skremmende, men på samme tid dukker det opp en del spørsmål i hodet mitt.

Hva er strategien for å gjenreise oss som handelssenter i indre Agder om vi kollapser? Hvem skal gå foran og ta ansvar? Hvem skal bestemme strategien? Hvem skal finansiere dette? Hvem skal markedsføre bygda og regionen slik at vi blir attraktive reisemål i sommer – vet vi at folk tør reise i sommer?

Får de lov? Sesongen for mange bransjer har kollapset. Se til Åseral, se oppover Setesdal, Bykle og Hovden. Sesongens høydepunkt og travleste tid er, ja rett og slett avlyst! Mange av de som normalt ville vært på påskeferie i dalen stopper også på Evje. På vei opp til hytta eller på veien hjem.

Sesongen på Evje har startet og det vrimler normalt av mennesker på campinger og hytter. – De er ikke her!  Hva med alle arrangementene som generer store og viktige inntekter for hele lokalsamfunnet og idrettslaget? Den tradisjonsrike og populære Europris Vårcup er allerede avlyst. Tiltakene endres hele tiden og alt er usikkert, men det koster hver dag.

Mange trenger veiledning, og noen må kalkulere på hva dette kan bety.

Næringsutvikling/handel og reiseliv er noen av våre viktigste grunnpilarer i kommunen og gir enorme inntekter. Hvem skal gjøre hva for at det skal fortsette? Kommunen? Næringsparken? Regionrådet? – Spørsmålene er mange, svarene vet ingen. Det er på tide å begynne å jobbe sammen og den tiden er NÅ!

Usikkerheten er stor – konsekvensene av om vi ikke er forberedte og fremoverlente ganske så katastrofale. Men hvem skal samle oss, hvem skal gå foran?

Evje vil reise seg igjen

Jeg deler jo kontorer med litt andre bransjer her oppe i Sentrumsbygget. Jeg stikker først nesa innom Evje Landbruksregnskap. Her får jeg noen ord med vår egen regnskapsfører Evy Solli.

Jeg spør ganske direkte; – er det dere som skal hjelpe kundene deres med alle disse tiltakspakkene og kompensasjonsordningene?

– I utgangspunktet er vi nå inne i vår travleste tid med moms og årsregnskap. Vi er ikke gitt noe forlengede frister eller fått noen føringer fra staten. Dette er et felt vi ikke er spesialister på; situasjonen har aldri oppstått tidligere. Vi hjelper selvsagt våre kunder så godt vi kan. Jobben ligger egentlig hos hver enkelt næringsdrivende.

Vi har også noen eiendomsutviklere i bygget. De har jobbet for å få blant annet Cubus og Jysk til Evje. Hvordan tror de det blir å få til nye næringsetableringer i bygda i tiden fremover?

– Jeg er ikke så bekymret for fremtiden til Evje. OpplevEvje har selv laget saker der både hyttefolkene og campingjestene vil tilbake til Evje. Så Evje vil reise seg igjen. Men at det blir et blytungt 2020 for butikker som ikke har store kjeder i ryggen, det er det liten tvil om. Nye etableringer vil nok ikke være det første på agendaen til noen nå i nærmeste fremtid, sier Terje Vasland

Jeg håper jo selvsagt jeg tar feil, og at det til sommeren vil vrimle med folk i gatene, butikkene og at alle vil Oppleve Evje. Men hva om de ikke kommer….

Del "Det blir en spesiell påske. Hva skjer videre??!"