Naturligvis-general Torbjørn Bjoraa på kontoret i Sentrumsbygget. Foto: Geir Daasvatn

Torbjørn Bjoraa – Naturligvis!

Fredag 17. – Søndag 19. august er det klart for Naturligvis på Evjemoen. Det er årets største arrangement i Evje og Hornnes. Det er ventet at 12.000-14.000 mennesker vil besøke den tradisjonsrike messa på Evjemoen. I spissen for kjempearrangementet står den pensjonerte befalingsmannen og honndølen Torbjørn Bjoraa.

Vi treffer Torbjørn til en kjapp prat på kontoret hans i 2. etasje i Sentrumsbygget på Evje. Han er engasjert som prosjektleder for Naturligvis.

– Jeg er ansatt av styret i Naturligvis – Landbrukets Dag SA som prosjektleder for Naturligvis på timebasis. Jeg bestemmer i grunnen arbeidstida selv. Akkurat nå er det naturligvis (!) veldig travelt. Det er siste innspurten med alle detaljer som må være på plass for at messa skal fungere knirkefritt. Så nå og i ukene fram til messa åpner må jeg bare jobbe så mye som trengs for å få unna de oppgavene som må gjøres. Heldigvis er det mye roligere arbeidsforhold om vinteren.

Full kontroll

Torbjørn virker forbausende rolig og avslappet, med tanke på at det svære arrangementet han har ansvaret for bare er en måneds tid unna.

– Vi er på rett spor og forberedelsene går etter planen. Vi har god kontroll på alle de store tingene som bare MÅ være på plass for at messa skal kunne arrangeres. Så er det selvfølgelig mange mindre ting som hele tiden dukker opp, og som må håndteres og løses før portene åpner. Akkurat nå holder jeg for eksempel på med å lage en beredskapsplan for den svære frivillige  innsatsen som utføres både før, under og etter messa.

Som ukyndig bladfyk tenkte nok jeg at Torbjørn nå rett før messestart ville bruke mesteparten av tiden på å selge utstillingsplasser for harde livet. Men slik er det altså ikke. Torbjørn forklarer at Naturligvis er blitt et så svært og anerkjent arrangement at utstillerene nærmest rekrutterer seg selv.

– Det er like mange utstillere i år som i 2017. Ja, helst flere. Mange av de samme utstillerene går igjen år etter år. De «store» bedriftene innen landbruk og skogbruk vil være med der det skjer, og bestiller plass uten at vi trenger å drive en veldig aktiv markedsføring.

At Naturligvis er en populær utstillingsplass, kan vi ved selvsyn få med oss på kontoret til Torbjørn. Flere ganger blir vårt lille miniintervju avbrutt av innkommende telefoner fra utstillere som lurer på om de kan få være med. Fristen for å bestille plass er for lengst gått ut. Men Torbjørn er vennligheten selv, og svarer blidt at det skal nok la seg ordne.

Saken fortsetter under bildet

Naturligvis – Landbrukets Dag har lange tradisjoner på Evje. Her er et brudefølge under Naturligvis på Evjemoen 15. august 2010. Foto: Geir Daasvatn

Været avgjør publikumstallet

Et vanlig antall besøkende på Naturligvis er 12.000-14.000 mennesker.

– Alle de tingene som vi jobber med, og som kan påvirke publikumstilstrømningen, er alt på plass når fredag den 19. august kommer. Derfor er det været som er den store usikkerhetsfaktoren. Det kan vi som kjent ikke gjøre så mye med. Det perfekte messeværet er nok rundt 22 grader og litt sol. I pøsregn er det ikke like forlokkende med en tur til Evjemoen. Blir det alt for varmt, velger mange heller å slange seg på stranda den dagen, mener Torbjørn.  Det har vært god klaff med været mange av de tidligere årene, og vi satser på at værgudene er med oss igjen!

Saken fortsetter under bildet

Akkurat passelig messevær: Naturligvis på Evjemoen 15. august 2010. Foto: Geir Daasvatn

Spennende nyheter i 2018

I år skal vi ha et spesielt fokus på sau, i hvert fall når det gjelder satsing på mat, forteller Torbjørn entusiastisk. Sau kommer til å bli promotert på mange ulike og spennende vis. Det skal også være en egen utstilling av gamle traktorer, landbruksmaskiner og skogsmaskiner. Det blir spennende! Kanskje vi må prøve å få til en parade med alle doningene gjennom Evje sentrum? I tillegg vil jeg nevne at de store bilforretningene har blitt mer og mer interessert i å være med. Så flere av disse er representert på Evjemoen, inkludert Tesla.

Trygve Jokelid er krumtappen

Trygve veit hva som skal til. Han har vært ute ei vinternatt før. Foto: Geir Daasvatn

 

Det er et svært apparat som skal til for å gjennomføre ei messe av Naturligvis sin størrelse. Selve messeområdet blir stilt til disposisjon av Evjemoen Næringspark. En hovedkomité har det øverste ansvaret for messa. Torbjørn er altså den som styrer de administrative oppgavene. Men ute på «sletta», i det praktiske arbeidet, er Trygve Jokelid sjefen og krumtappen i systemet. Han har hjelp av et stort korps av frivillige til å utføre de mange oppgavene som må gjøres før messeområdet er klart til innrykk. Og jobben er ikke slutt med det – etter messa følger flere dager med rydding av det svære området.

Torbjørn ber oss passe på å få med i stykket at elever fra 9. klasse ved Evje ungdomsskule, og foreldrene deres, er hyret inn som frivillige under messa. Betalingen for dugnaden skal de bruke til klasseturen til Polen kommende skoleår. Hans syns det er veldig moro, og positivt for bygda, at lokale ungdommer på denne måten både kan skaffe seg noen  penger til skoletur og få en fin «opplæring» i frivillig arbeid.

«Trygve Jokelid – troppsjef på fire hjul». Artikkel om Trygve Jokelid på hjemmesiden til Naturligvis

Bakgrunn fra Forsvaret

Torbjørn kommer fra Tveit i Hornnes. Han gjennomførte førstegangstjenesten på Evjemoen i 1980. Han var da kalt inn til USK-utdanning, en form for befalsutdanning. Han hadde i følge seg selv ingen som helst planer om verken utdanning som befal eller en  militær karriere. Men etter endt førstegangstjeneste ble han værende i Forsvaret i hele 37 år. 10 av disse var han i tjeneste utenlands. I 2017 ble han pensjonert fra Forsvaret. Han flyttet da tilbake til barndommens rike og bosatte seg i nybygd bolig på Tveit igjen.

Travel pensjonist!

Torbjørn hadde ikke vært pensjonist mange dager før han var hyret inn som prosjektleder for Naturligvis. I tillegg har Otra IL hyret ham inn som leder for matsalget under Landsskytterstevnet på Evjemoen i 2019. Det er en kjempesvær jobb som vil kreve masse planlegging og mange arbeidstimer. Men med bakgrunnen fra Forsvaret , administrative evner på toppnivå og ellers et godt humør og masse pågangsmot, kunne Naturligvis og Otra IL trolig ikke funnet en bedre skikket mann til oppgavene enn Torbjørn. Det er flaks for bygda vår, og betyr veldig mye, at han velger å bruke «pensjonisttilværelsen» fra Forsvaret til ikke å være pensjonist!

Hjemmesiden til Naturligvis

 

Del "Torbjørn Bjoraa – Naturligvis!"