Fennefoss 15. september 2019. Foto: Geir Daasvatn

Fennefoss rundt

Enten du er gjest i bygda eller innfødt, er en sykkeltur rundt Fennefoss både fin trim og en spennende opplevelse. Ja, du må selvfølgelig gjerne ta foten til fots også!

Det er ei rundløype vi her beskriver, så du kan starte turen hvor som helst. Men om vi tar utgangspunkt i Odden Camping, der du kanskje er sommergjest, kan turen gjennomføres for eksempel slik:

Fra utkjørselen fra Odden Camping tar du til venstre FØR Spar Evje-butikken, gjennom Furuly frilutspark og forbi Furuly flerbrukshus. Du passerer Setesdalstrykk og er snart inn i Kinovegen. Her låg noe av den første bebyggelsen i Evje sentrum. Ved Birkelandsbrua ligger puben Aases og Dølen Hotel – det første hotellet i Setesdal. Rett bortenfor Dølen ligger det gule huset som i sin tid tilhørte stortingsmann og mangeårig ordfører i Evje, Torvald Haavardstad. Det er en av de eldste bygningene i Evje sentrum.

Fennefossvegen

Men planen nå er ikke en stopp for en forfriskning på Dølen eller Aases. Sving til venstre og ta Fennefossvegen over Birkelandsbrua. Du kommer gjennom Krossen på gården Birkeland sin grunn. I vegkrysset som har gitt stedet navn, går Senumsvegen nordover. Å sykle oppover der mot Senum er også en nydelig tur. Men akkurat nå tar du videre på Fennefossvegen. Du kommer forbi den nedlagte Lia skule. Der er det Røde Kors som holder til i dag. Noen hundre meter deretter kommer du til Mylla med den svære Fennefossen rett ved. Her tok Hans Nielsen Hauge initiativ til reising av papirmølle rundt år 1804. I dag er det kun mølletrappa som står igjen som et synlig bevis på den svære virksomheten som var her i sin tid. Hvis du hopper av sykkelen rett etter husene i Mylla, og går litt ned mot fossen, kan du se den gamle trappa med egne øyne.

Den gamle mølletrappa. Foto: Geir Daasvatn

Når du er tilbake på sykkelen fortsetter du bare langs Fennefossvegen. Etter noen hundre meter, og opp en liten bakke, kommer du til Evje og Hornnes geomuseum. Det er en veldig spennende plass å kikke innom hvis museet er åpent (det er i sommersesongen). Hvis ikke kan du i stedet ta en rusletur rundt på museumsområdet, og kanskje kikke litt nærmere på de gamle bygningene. Her er det også fint å sitte ned for en liten kaffikopp, hvis termosen er med på turen. Her ved museet starter ei kjempefin, merka turløype opp til toppen av Fennefossfjellet. Men med mindre du er supergira på en virkelig kraftanstrengelse, foreslår vi at du fortsetter sykkelturen og tar toppturen en annen kveld!

Museet på Fennefoss 10. juni 2017. Foto: Geir Daasvatn

Etter stoppet ved museet, går sykkelturen din i nedoverbakke til Fennefoss Camping. Nå er du kommet til endes på Fennefossvegen, og Riksveg 9 ligger foran deg. Ta til venstre på gang- og sykkelstien på Fennefossbrua, og ta peiling nordover mot Evje igjen.

Kongshaugen – Galtelandsteinen

Du sykler i fred og ro forbi Evje Brannstasjon, Bondekompaniet, Jysk, Lantz Auto og Europris Evje. Men dette er etter planen ikke en handletur. Så de stedene kan du heller kikke nærmere på en annen gang. Rett etter Europris må du imidlertid bevilge deg et lengre stopp. Her ligger 1000-årsparken til Evje og Hornnes kommune. Her kan du også se en kopi av den berømte Galtelandsteinen, og ikke minst beundre den gamle Kongshaugen, et gravminne fra folkevandringstiden. Det låg et enormt gravfelt her i gamle dager; det største i Setesdal. Men nesten alle haugene ble borte i løpet av de årene Evje nikkelverk var i drift. De fleste sporene etter nikkelverket er også i ferd med å forsvinne.

Den svære byggegropa du nå ser ved østre bredden av Fennefossen, skal innen våren 2023 bli til Fennefoss kraftverk. Området rundt kraftverket, altså steinørkenen du har foran deg, skal hvis alt går som tenkt bli til et vakkert frilutsområde.

Kopien av Galtelandsteinen, med Kongshaugen bak. Foto: Geir Daasvatn

Hvis du fremdeles har god tid, kan du trille ned Bryggevegen til bredden av Otra. Der ligger Fossvik brygge, lett modernisert, hvor dampbåten Bjoren la til da den i sin tid trafikkerte Kilefjorden. Ellers sykler du bare videre på gang- og sykkelvegen gjennom industriområdet på Verksmoen, og avslutter turen forbi Evje Elektroservice, YX Evje og REMA 1000. Du er tilbake til start.

Verksmoen er rikest på kulturminner i hele kommunen

De stedene vi har foreslått for en stopp er bare et lite utvalg av «attraksjoner». Det området du har vært gjennom er trolig det aller rikeste på kulturminner i hele Evje og Hornnes kommune. For eksempel ligger det et Tingberg rett bak Evje Park. I de slagghaugene som ligger igjen etter Evje nikkelverk kan du ennå se bøtteslagg etter driften der. Fra Lia skule som vi nevnte i innledningen går det en bratt, men kortere turløype til Fennefossfjellet. På Listeinsfjell i nordre enden av den lange Evjemoensletta er det mitraljøsestilling etter 2. verdenskrig. Inne i Evjemoen leir er det store mengder minner etter den militære aktiviteten. Vi avslutter her, og lager i stedet flere artikler så ikke denne her blir alt for omstendelig.

Sykler du strake vegen som beskrevet, er turen rundt 5,5 km lang.

Vi ønsker deg en god og opplevelsesrik tur!   

Kart

Del "Fennefoss rundt"